Hozzávalók:
- fél kiló tarkabab
- 1 db füstölt csülök
- 1 nagy fej hagyma
- 10 dkg füstölt, húsos szalonna
- 2 fej fokhagyma
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 kisebb karalábé
- 1 szál gyulai kolbász
- 1 dl paradicsomlé vagy egy kis sűrítmény
- 1 kanál mustár
- 1 kiskanál piros arany
- 1 erős paprika
- só, bors, pirospaprika
- 1 tojás
- 2 kanál liszt
- 1 kanál olaj
- 2 kanál liszt
- piros paprika
A babot megmossuk, pár órára hideg vízbe áztatjuk. A csülköt is megmossuk, ha túl sósnak találjuk, azt is beáztathatjuk egy órára.
A szalonnát felkockázzuk, megsütjük, a hagymát apróra vágjuk, a zsíron megfonnyasztjuk. Hozzádobjuk a fokhagymát, levesszük a tűzről és beleszórjuk a pirospaprikát, a borsot, a sót, a mustárt, a pirosaranyat, a paradicsomlevet, beletesszük a csülköt és a babot, felöntjük hideg vízzel és fedő alatt főzni kezdjük. Ha már majdnem puha beletesszük a megtisztított, felkarikázott zöldségeket és az erőspaprikát. A tojásból a liszttel, pici sóval csipetkét gyúrunk, ha megfőttek a zöldségek a felkarikázott kolbásszal együtt a levesbe tesszük. Amikor ez is megfőtt kiszedjük a csülköt és paprikás rántással kicsit besűrítjük. A csülköt felkockázzuk és tányérra szedett levesbe szórjuk, ízlés szerint tejföllel meglocsoljuk.
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.