Nem szabad elhanyagolni a testünket a téli időszakban sem. Annak ellenére, hogy ebben az évszakban inkább begubózunk, lelassulunk, a kórokozók aktívak maradhatnak. Nem tehetünk mást, muszáj erősíteni az immunrendszert, és néhány egészséges fogást is belecsempészni a mindennapi menübe.
1. Zabpehely
A zabpehely rendkívül sokoldalúan elkészíthető, egészséges alapanyag. Gazdag szénhidrátokban, képes ellátni a szervezetet energiával. Bármikor jól jön, legyen szó munkahelyi vagy iskolai feladatokról. A zab fehérjében gazdag, ami az izmok fejlődésében fontos szerepet tölthet be. Ezen felül pedig rendkívül hasznos rostforrás.
A legjobb, hogy ízesítheted akár évszaknak megfelelően is. Ha a téli időszakban készíted, akkor reszelj bele almát és szórd meg fahéjjal. Egészséges és hangulatos. Kell ennél több?
2. Kivi
A kivi szuper C-vitaminforrás. Érdekes színe és íze sokoldalúan felhasználhatóvá teszi. A C-vitaminon felül gazdag rostokban és egyéb ásványi anyagokban. Fogyaszthatjátok önmagában, beleszeletelhetitek a zabkásába, turmixba vagy natúr joghurtba, belekerülhet a palacsinta tésztájába, vagy akár házi pudingba is. Gyümölcstúróként elkészítve pedig egy igazi vitaminbomba lesz.
3. Karfiol
A karfiol is kitűnő vitaminforrás. Magas a C-vitamintartalma, ami nem vész el akkor sem, ha lefagyasztod.
Sokoldalúan elkészíthető, felhasználható. A hideg téli időben egy finom krémleves segít átmelegedni. Reszelj a tetejére sajtot és cseppents rá néhány csepp tökmagolajat. Tökéletes párosítás.
A karfiolt sokféleképpen elkészítheted. Megsütheted egészben, kiránthatod, vagy akár különböző zöldségekkel és darált hússal együtt rakott ételeket is készíthetsz belőle.
4. Lencse
A lencse az egyik legkiválóbb rostforrás. Ezen felül gazdag vasban, káliumban, magnéziumban és kalciumban. Ha nem rajongsz a húsért, akkor fogyaszthatsz lencsét magas fehérjetartalmú ételekkel együtt, hogy kiváltsd.
Annyi értékes összetevője van, hogy nem csak szilveszterkor lenne érdemes gondolni rá. Sokoldalúan felhasználható alapanyag. Készíthetsz belőle levest, salátát, főzeléket, vagy akár szendvicskrémet is. Nagyszerűen táplálja és erősíti a szervezetet a téli, vitaminhiányos időszakban.
5. Tojás
Egy átlagos konyhában napi szinten előkerül a tojás. Korábban úgy vélték, hogy a túl sok tojásfogyasztás emeli a koleszterinszintet, ma azonban ez az elmélet már nem állja meg a helyét. A tojásnak igenis fontos szerepe van a mindennapi étkezésben, mert sok vitamint, egészséges zsírt, nyomelemeket és egyéb tápanyagokat tartalmaz. Omega-3 zsírsavtartalom, cink, jód és B-vitamin is található benne, ami tökéletes lehet egy napindító reggelihez.
Ezen az öt alapanyagon felül még számos téli zöldséget és gyümölcsöt beilleszthetsz a napi étkezésetekbe, hogy erősítsd az immunrendszereteket. A lényeg, hogy étkezzetek változatosan, vitamindúsan és akkor nem fog gondot okozni az időnként elfogyasztott forró csoki és mézeskalács sem.
Kép forrása: Gustavo Fring fotója a Pexels oldaláról