Hozzávalók: 15 dkg cukor,15 dkg liszt, 2 tojás,10 dkg olvasztott margarin,1 csomag sütőpor, 4-5 alma, fahéjas cukor.
Elkészítés: Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába belekockázzuk az almát és megszórjuk a fahéjas cukorral. A tészta összetevőit összekeverjük, és ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Az alma más gyümölccsel is sikerrel helyettesíthető. Ha kiborítjuk, a gyümölcs felülre kerül és nagyon gusztusus. Ahogy az illata is.
Elronthatatlan és gyors
A kovászhoz szükséges 1/2 dl langyos tej, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 1/2 csomag élesztő. Pihentesd kb. fél órát!
Utána bele kell keverni a következőket: 3 db tojás, 1 cs. sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 40 dkg. liszt, 20 dkg cukor, 2-3 dl. tej, mazsola, durvára tört étcsokoládé, dió. Kizsírozott, zsemlemorzsával megszórt tepsiben sütjük elég nagy edényben, mivel tetemes lesz a mennyiség. (Nekem először ki is szaladt, bele a sütőbe, brrrr! ) De nem fog ránk romlani…
Tuti túrógombóc
Mire van szükség? 50 dkg tehéntúróra, 12 dkg búzadarára, 3 tojásra, 2 dl tejfölre, zsemlemorzsára, olajra, porcukorra és egy kis sóra.
Egy tálban a tehéntúrót elmorzsoljuk, majd hozzákeverjük a búzadarát, a tojások sárgáját és a csipet sót. Szépen összedolgozzuk, és az így kapott masszát pihentetjük egy picit a hűtőben azért, hogy a búzadara magába szívja a nedvességet és megduzzadjon. Amíg a massza pihen, az elválasztott tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a masszához keverjük. Csak finom, laza mozdulatokkal, hogy a hab ne essen össze.
Ezek után vizes kézzel szép, formás gombócokat kell formázni és forrásban lévő, már lobogó vízben kell őket kifőzni. Elvileg akkor jó a gombóc, amikor már feljön a víz tetejére.
Egy serpenyőben kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk és ebbe forgatjuk a megfőzött gombócokat. Tejföllel tálalva a legjobb, pláne, ha jó sok vaníliacukorral még meg is adjuk a módját.
Kefíres gyümölcsös
Hozzávalók: 2 pohár kefír, 3 db tojás, 1 csomag sütőpor, 1 pohár cukor, 3 pohár liszt, 1 pohár étolaj
A cukrot a tojássárgájával kikeverem, utánna bele a kefírt, lisztet, étolajat, végül a tojásfehérje habját. A végén a tetejére szórok fahéjas porcukorba hempergetett magozott meggyet (például) és előmelegített sűtőben kisütöm. Az étolaj-tartalom miatt nem ragad a tepsibe.