Nagy kedvencem ez a desszert, hosszú évek óta őrizgetem a kézzel írott receptet a dobozkámban. Olyankor szoktam elkészíteni, amikor ráérősen tudom megsütni, nem mintha nagyon macerás lenne, de valahogy ehhez az édességhez nekem mindig a lassú, kényelmes konyhai tötyörgés kapcsolódik, amikor sülés közben édesen terjeng a konyhában a tésztában lévő bor illata, elkeveredve a fantasztikus alma illattal.
Hozzávalók:
13 dkg vaj
25 dkg liszt
1 evőkanál kristálycukor
1 dl édes fehérbor
1 kg alma
2 tojás
2 dl tejföl
10 dkg cukor
reszelt citromhéj
1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
A vajat habosra keverem az egy evőkanál cukorral, majd hozzáadom a lisztet és a bort, és tésztává dolgozom össze. Ha összeállt, legalább fél órára tegyük hűtőbe. Közben hámozzuk meg az almákat, távolítsuk el a magházat, és nyolcadoljuk el őket. Tegyük őket citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg. Ha letelt a pihentetési idő, a tésztát nyomkodjuk bele egy sütőformába, hagyjunk neki peremet is. Az almadarabokat tegyük szorosan a tésztára, szórjuk meg egy evőkanál cukorral, és 170 fokos sütőben süssük 25 percig.
Amíg sül, keverjük ki a tojások sárgáját a 10 dkg cukorral, a tejföllel, a vanília kivonattal és a citromhéjjal, majd keverjük bele a fehérjék kemény habját. Ezt a krémet öntsük a tésztára, és süssük még 10 percig.
Forrás: http://fakanal.freeblog.hu/archives/2009/02/09/Elzaszi_almatorta/