Lekváros virágok
Hozzávalók:
5 dkg liszt
15 dkg mandula
10 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg Ráma margarin
1 db tojás
20-25 dkg baracklekvár
Elkészítés: egy tálban összegyúrjuk a liszttel a vajat, beletesszük a tojást, a mandulát, a cukrot, a vaníliás cukrot és összegyúrjuk. Egy órát a hűtőben pihentetjük. A sütőt felmelegítjük közben. A tésztát kinyújtjuk a gyúródeszkán, és virágformával kiszaggatjuk.
Vigyázzunk, mert párosnak kell lenni a formák számának, mert a felét még középen is kivágjuk. A formákat alufóliával bélelt sütőlemezre tesszük, és aranysárgára sütjük. A lukas formákat porcukorban megforgatjuk, a másik formát megkenjük lekvárral, és egymásra tesszük, úgy hogy jól összeragadjon. A virágos sütiket egymás mellé rakjuk egy tálcán, és ha kihűlt betakarjuk alufóliával. Pár nap múlva nagyon finom. Hűvös helyen tároljuk.
Kókuszos bomba
Hozzávalók:
4 tojásfehérje
25 dkg cukor
30 dkg kókuszreszelék
1 tasak őrölt fahéj
citromlé
25 dkg fehércsokoládé
Elkészítés: a tojásfehérjét a cukorral gőz felett kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, citromot és a fahéjat. Óvatosan összekeverjük. A sütőt előmelegítjük kb. 150 fokra. A sütőlemezt alufóliával betakarjuk. A masszából kis halmokat /vagy nyomózsák segítségével formázunk/ rakunk a sütőlemezre. Körülbelül 15 percig sütjük. Közben a csokoládét felolvasztjuk, és ha kihűltek a kókuszbombák, csokoládéval bevonjuk. /bele is lehet mártogatni, vagy rácsurgatni/. Hagyjuk megszáradni, és utána rakjuk tálcára. Hűvös helyen tároljuk. /Lehet jól záródó dobozba is tenni./
Anzsel