A lányommal a kedvenc cukrászdánkban voltunk.
A süteményes pult előtt álldogálunk, próbálunk választani a habos kínálatból s közben hallom, hogy az egyik vendég - egy házaspár - nagy vehemenciával részletezi különleges kérését a cukrászhölgynek:
- Tudja, a kislányom most lesz 14 éves. Tizennégy! És ez alkalomból szeretne egy 14 emeletes tortát - mondja a férfi boldog vigyorral s elismerő hatást vár viszonzásul.
A cukrász lányok a hír hallatán - hárman is odacsodálkoztak - néhány pillanatig csak mosolyogtak, majd várták, a történet folytatását. De a folytatás nem jött, s lassan megértették, hogy ez volt maga a kérés. Zavarukban olyasmit mondtak, hogy...hát, igen eredeti...igen...ez tényleg - és jobb ötletük nem lévén, mosolyogtak tovább.
Az anyuka kicsit türelmetlenül, szemérmesen körbe tekintett, az apa kénytelen volt konkrétan fogalmazni:
- Szeretnék rendelni egy tizennégy emeletes tortát! Lehetséges ez?
A lányok egymásra néznek, az egyik hátraszaladt a konyhába, a másik zavartan hozzánk fordult, hogy kiszolgáljon, a harmadik lány egyedül tartotta a frontot:
- Hát, tudja a 14 emeletes torta az ...nagyon, nagy torta... Talán több részletben... Persze, ez inkább állvány kérdése, de...ezt sajnos...
Úgy szerettem volna meghallgatni a történet végét, de mégsem fülelhettem ott, kezemben a tányér Somlóival.
De nagyon kíváncsi lettem.
Kiszámoltam, ha a legfelső emelet a tortán csupán 10 centi átmérőjű, akkor a legalsó legalább 120 centis torta karika kell, hogy legyen!
Hát, ez nem semmi!
Elképzeltem milyen lehet a kislány, aki 14 emeletes tortát kap. 14 emeletest! Na de nem szerénytelenség ez?! Vagy inkább falánkság?! Csak nem egyedül akarja megenni is?
Másnap - milyen meglepő - tortát sütöttem.
Ez ugyan nem volt emeletes, de ahogy szoktam dupla vastag krémmel, rengeteg tejszínhabbal, gyümölccsel készült, mégis egy délután alatt megettük, az utolsó morzsáig!
Ezek után felötlött bennem, lehet hogy csak irigykedek: ugyan, ki sütne nekem - egy 38 emeletes torát...?
CSOKOLÁDÉTORTA
6 tojás fehérjét, 2 ek. cukorral habbá verem. 6 tojás sárgáját, 4 ek. cukorral kikeverem, ezt is hozzá öntöm. 6 púpos ek. lisztet, fél zacskó sütőport folyamatosan adagolva hozzáverem a felvert tojásokhoz. Kb.: 25 perc alatt megsül. Az első 5 perc nagy fokozat, aztán vissza kell venni közepesre a sütőt.
A krémhez 5 dl tejszínt, 2ek. cukorral, 20dkg csokoládéval felfőzöm. Ha kihűlt, hozzákeverek 10 dkg vajat, 2 zacskó vaníliás cukrot.
A krémet a három lapba vágott tortára kenem, tortabevonóval leöntöm, rengeteg tejszínhabbal, gyümölccsel díszítem.