"Az elkészült sütemény tetejét fagyasztott rózsaszirommal díszíthetjük."
Ez állt a könyvben: "fagyasztott rózsaszirommal"!
Ez nagyon meglepett.
Vajon kinek készíthették az első rózsával díszített süteményt?
Már szárítottam, préseltem rózsát, de hogy lefagyasszam...ez még nem jutott eszembe.
Ki kellett próbálnom.
Elmentem a virágboltba, kiválasztottam vajon melyik színt lehet a legszebben lefagyasztani...(micsoda ötlet!!)
Egy piros rózsát kértem.
- Csomagoljam? - kérdezte a virágos.
- Nem, köszönöm.
- Zöldet, szalagot...tehetek mellé valamit?
- Á...nem köszönöm...így pont jó lesz. - mondtam, és sietve fizettem. Elképzeltem, vajon hogyan fogadnák, ha mondanám: - Á, nem kérek mellé szalagot, csak mélyhűteni veszem.
Szegény rózsa, másnapra olyan vacakul nézett ki, hogy nem volt nagy könyörtelenség megcsonkítani és a szirmait a hűtőbe tenni.
Persze a lényeg a virágfagyasztás volt, de azért a könyv után - saját változatban - elkészítettem a csokoládés mascarpóneroládot.
1dl kávé
20dkg csokoládé
5 tojás
15dkg cukor
3 ek. liszt
Forró kávéban megolvasztottam a csokoládét. Az 5 tojás sárgáját kikevertem a cukorral, majd hozzákevertem a csokoládés-kávét, és a lisztet. Ezután a felvert tojás fehérjéket is hozzáadtam a masszához. Sütőpapírral bélelt, kb.: 25x35 cm-es tepsibe öntöttem, előmelegített sütőben, kb. 15-20 perc alatt megsült. A sütőben hagytam kihűlni.
35dkg mascarpone
3ek. Porcukor
1ek. Brandy
A tölteléket összekevertem. A piskótát vékonyan (annyira nem vékonyan) megkentem nutellával, és erre került a mascarpone fele. Sütőpapír segítségével feltekertem, és a krém másik felét a tekercs tetejére simítottam.
Ezután jöhet a lényeg! A sütemény tetejét, rózsaszirommal díszítettem.
Hogy ki kapta tőlem a rózsás édességet?
Az titok.
Receptötlet, forrás: NAGY SÜTEMÉNYKÖNYV , Szalay kiadó