Csokoládés fánk
Hozzávalók:
20 dkg liszt
3,5 dl víz
4 tojás
15 dkg zsír
só
Elkészítése:
A zsiradékot felhevítjük a vízzel együtt, majd beleöntjük a lisztet, és lassú tűzön összefőzzük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és addig főzzük, míg szépen elválik a tészta a lábastól, és lehet szaggatni. Olajat hevítünk, és diónyi nagyságú tésztát tépünk, majd az olajba tesszük. Szépen lassan sütjük a fánkokat. A végén lecsöpögtetjük, és csokoládészószt öntünk rá, ami rádermed.
/De lehet Magába a fánkba is beletölteni, - persze akkor egy kicsit nagyobb fánkokat kell szaggatni - egy nyomózsák, vagy fecskendő segítségével./
¤
Grízes sütemény
Hozzávalók:
3 dkg vaj, 2 dl gríz, 20 dkg liszt, 3 dkg cukor, 2 dl tej, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A vajat keverjük ki a cukorral, a vaníliás cukorral, tejjel és a tojással. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, a grízzel. Öntsük össze a kettőt és keverjük krémesre. Vajazzuk ki az őzgerincformát, (más is lehet) szórjuk ki zsemlemorzsával, majd pedig öntsük bele a tésztát. Ezután süssük meg sütőben 20 perc alatt.
Nagyon egyszerű, és nagyon finom!
Lehet Darált mákkal, dióval is készíteni, de akkor a liszt mennyiségéből le kell vonni a mák mennyiségét.
Próbáljátok ki! Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!