SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

50 hetes (12 hónapos) baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2014-03-10
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
50 hetes (12 hónapos) baba fejlődése

50 hetes baba fejlődése
 

Testi fejlődés

Sok szülőt nyugtalansággal tölt el a felismerés, hogy az egyéves gyerekük lefogyott. Szerencsére ez csak látszatra van így! A mozgás fejlődésével az izomcsoportok átrendeződnek, a hurkás combok már akadályoznák a gyermeket a járásban. A testarányok fokozatosan megváltoznak, a fej relative kisebb lesz a törzshöz képest, mint amilyen újszülöttként volt. Másrészt a gyomor térfogata megnő, ezért egyszerre nagyobb mennyiséget tud befogadni. Tartalmasabb ételeket is eszik, mint a folyékony - magas víztartalmú - anyatej. Összességében az egységnyi testsúlyra vonatkozó táplálék és energia mennyisége tényleg kisebb, de jobban fel tudja a hasznos anyagokat szívni. Ennek ellenére súlya nem csökkenhet, de a növekedési ütem jelentősen lelassul: az első évben születési súlyát megháromszorozza (3 kg-ról 9-10 kg-ra), a második évben csak 2 kg-ot gyarapszik. A kisbabát annyira lefoglalja a környezetének felfedezése, hogy alig van ideje enni. Emellett sokkal jobban szereti magát etetni, amely egy kevésbé hatékony folyamat, mint ha más etetné őt kiskanállal. Kifejlett preferenciákkal rendelkezik, néha mindent visszautasít, kivéve azt a pár kedvenc ételt. Ezt azonban nem szabad megengedni!
Szerencsére az étkezési szokások változása nem káros. Valójában, ha a gyermekünk továbbra is úgy enne, mint az első év során eddig, hamar óriás lufi méretűre dagadna. Azzal, hogy most gyakrabban eszik kevesebbet, teljesen összhangba kerül táplálkozási igényeivel.
 

Szociális fejlődés

A regresszív magatartásforma kifejezés mindent magában foglal, hiszen szemtanúi vagyunk a kisbaba ideiglenes visszafejlődésének. Ezt minden gyermek átéli: a mondás, hogy „Kettőt előre, egyet hátra”, roppant találó és majdhogynem szó szerint alkalmazható a kisgyerekre. A regresszió leggyakrabban akkor jelentkezik, mikor a gyermek energiáit az érzelmi fejlődésre fordítja - például, mikor elmegyünk otthonról egy éjszakára, illetve mikor drasztikusan változik a napirendje. Az energia, amelyet korábban a készségek tökéletesítésére fordított, most a katasztrofális felfordulás kezelésére összpontosul, így a készségek eltűnnek. Ez csak ideiglenes, és a helyzet javulni fog, amint a kisbaba hozzászokik a változásokhoz. Ahogy nő, érzelmi reakciói már nem lesznek olyan vehemensek, bár a felnőtteknél is előfordul, hogy nagyfokú feszültség alatt pillanatokra visszaesnek.
 

Intellektuális fejlődés

Bár a kisbaba mindkettőnket szereti, valószínűleg máshogy reagál az édesanyjára, mint az apukájára. Az édesapák általában kevesebbet mosolyognak és beszélnek, mint a mamák, de több aktív játékban érdekeltek. A kisbaba vérmérsékletétől függően odáig lesz a gyömöszölésért, de az is elképzelhető, hogy kissé idegesíti a dolog. A legtöbb apróság, főleg a fiúk, semmit sem élveznek jobban, mint, mikor apukájuk a levegőben repíti, vagy átdobja őket a vállán. Anyuék, apuék és a tesók a kisbaba szeretetének többé már nem az egyedüli élvezői. Átöleli és ráfekszik más kisgyerekekre, és még a saját játékaival is gyengéden bánik. A szeretet és törődés ezen megnyilvánulását közvetlenül a mi feléje tanúsított viselkedésünk váltja ki, szóval nyugodtan vegyük bóknak - mert azt jelenti, hogy valamit nagyon jól csináltunk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja