SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Méltó módon szülni és születni

Családinet [cikkei] - 2005-06-15
A Születés Hete országos rendezvénysorozat ebben az évben harmadik alkalommal került megrendezésre.
Méltó módon szülni és születni

 A budapesti programok egyik nagy központja az Aranytíz Művelődési Központ volt. Vannak, akik talán még emlékeznek a tavaly őszi rendezvénysorozatra, mert ott voltak vagy csak távolról figyelték az eseményeket, kíváncsiságukat az interneten keresztül csillapították. Talán ebben az évben már ők is felkerekedtek, hogy a fővárosi vagy a vidéki városok valamely programján részt vegyenek. 

Demcsák Zsuzsa és BenedekHogy mit is rejt pontosan a Születés Hete elnevezés? A cím egyértelműen jelzi, hogy a célközönség leginkább a szebbik nem tagjaiból kerül ki, azon belül is az anyaságot fontolgató, vagy már azt többször is átélő hölgyek figyelmét keresi. Méltó módon szülni és születni szlogennel hívta fel a figyelmet rohanó életünk elfelejtett pillanataira. Olyan hírességek karolták fel a rendezvényt, mint a nőiességét gyakorta hangoztató Soma, a mamagésa, az ismert műsorvezető Demcsák Zsuzsa, aki nem is olyan régen kóstolhatott bele az anyaság szerepébe, vagy Nagy Tímea, aki mind sportolóként, mind anyaként sikereket ért el. De hogy ne csak hölgyeket említsek, kiemelném Dr. Popper Péter, az ismert pszichológus előadását a XXI. századi születés problémáiról.

 

Mindannyiunk számára világos, hogy "fejlett" világunk csökkenő születés száma nem vezet életképes társadalomhoz. Hogy ki a hibás? A kialakult munkaerőpiaci helyzet, a sikerorientált gazdaság vagy az oktatás? A megoldásra nem az ideális válaszokat keresték, hanem alternatívákat és lehetőségeket kínáltak a választáshoz az ide látogatóknak. Kiemelten foglalkoztak ismét az alternatív szülési technikákkal, a nőiesség megőrzésével és megnyugváshoz segítették azokat, akik már elvesztették magzatukat.


Egy érdeklődőRám mégis a legkülönösebb hatást a "szoptatós napon" tartott előadások tették. Igaz, az első percekben kicsit kívülállónak éreztem magamat a domborodó pocakú mamák között, de pár percen belül már én is szívesen kérdeztem az előadóktól. Az a tény vitathatatlan, hogy a köldökzsinór elvágása után is a legintimebb kapcsolatot anya és gyermeke között a szoptatás jelenti. A pszichológusok, egészségügyi szakemberek és mindenki, aki természetes szülést támogatja a legboldogabb pillanatnak azt tartja, amikor a szülés után, a mama hasára helyezik az újszülöttet. Ezek a percek azok, amelyek mindkettőjük számára a megnyugvást és a biztonságot jelenthetik. Mégsem kell kétségbeesni, ha ez egyéb okból kifolyólag nem történik meg, hiszen van mód, alkalom, idő ezeket a pillanatokat újra megélni.


Babó Krisztin: a horodzókendő használataAzok a kismamák, akik valamilyen oknál fogva nem tudják szoptatni a gyermeküket, de mégis anyatejjel szeretnék táplálni a csecsemőjüket egy nagyszerű hálózat segítségét kérhetik. Ez az anyatej hálózat, ahol egyszerű és anonim módon cserélhet gazdát a kincset érő nedű. A hálózat azért alakult, hogy kiküszöbölje az anyatej kereskedelmet, mivel az alapítók és a hálózatba kapcsolódók szerint ennek a létfontosságú ételnek anyagi ellenértékét nem lehet megállapítani, és nem is erkölcsös egy szorult helyzetben lévő családdal megvetetni tápszer helyett. A szoptatással kapcsolatban az ifjú anyukák számos hibáira hívja fel a figyelmet az előadó, amelyek közül a türelmetlenség és a félénkség sorolható a legelőrébb. Fortélyokat, praktikákat el lehet sajátítani - ki-ki a maga módján, vagy mások segítségével, esetleg önmaga kísérletezi ki a helyes utat - de nagyon fontos, hogy türelmesek legyenek a mamák. A rendezvényen az előadások alatt és a hallgatóság soraiból gyakori kritika érte az anyatej helyettesítésére szolgáló tápszereket. Nos, a téma hozzászólásokban, véleményekben gazdag, így, akit mélyebben érdekel, látogasson el a cikk végén látható honlapra.

A szoptatás érzelmi oldalát emelte ki Schneiderné Diószegi Eszter előadásában: a baba és a mama kapcsolatában elsőrendű szerepet játszik a testből való táplálás. A szoptatás nem csak élettani okok miatt számottevő, hanem az érzelmi kötődés kialakítása miatt is, a csecsemőknek így fejlődik ki a biztonság érzete. A magzati burokból kikerülve az újszülöttek folyamatosan keresik azokat a pozíciókat és helyszíneket, amelyek hasonlítanak az anyai méh biztonságot nyújtó melegségére. Ezért is olyan ügyesek a pár hónapos babák a vízben vagy kedvelik jobban a kenguru zsákot, mint a merev babakocsiban való fekvést.
 
Egy naposHa a szoptatás problémát jelentene a mama számára, nem kell aggódnia, hogy ilyen fajat érzelmi kapcsolat nem alakul ki közöttük. Számos módja létezik az anya számára, hogy gyermekével kiépítse sajátos intim kapcsolatukat. Ma már egyre népszerűbbek az olyan tevékenységek, ahol az anyukák gyermekükkel együtt fejleszthetik készségeiket, mint például a babamasszázs és az úszás oktatás.
 

Bármilyen foglalkozást válasszon az anyuka, a legfontosabb az, hogy megtalálja az önmaga és csemetéje számára a kellemes és biztonságot nyújtó közeget, ahol jobban megismerhetik egymást. Ha úgy érzik, hogy tanácsra és támogatásra szorulnak, akkor bátran forduljanak az alábbi társulásokhoz: Eszter-lánc Anyatej Misszió, Szini Emese (tel.: 30/3436460, sziniemese@vnet.hu).

Plentner Katalin
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja