SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Biztonsági gyerekülés

Családinet [cikkei] - 2004-02-10
Kötelező. Tudjuk, hogy kell, egyetértünk, mégis mikor a vásárlásra kerül a sor - rosszabb esetben utána - rájövünk, hogy nagyon keveset tudunk róla, milyet- és hogyan célszerű használni.
Az alábbi összeállítás, mely a Biztonsági kislexikon c. kiadványból származik, ebben próbál segítséget nyújtani.
Biztonsági gyerekülés

1. Hogyan válasszunk biztonsági gyermekülést?

  • Először is, kérjünk szaktanácsot a vásárláshoz! (ingyenes szaktanácsadást és tájékoztatót kaphatsz pl. a babaáruházakban),
  • a gyermekülés feleljen meg a baba korának, termetének és súlyának (ezeket a gyártó cég mindig feltünteti a termékeken) és a hatályos előírásoknak,
  • Magyarországon csak az ENSZ-EGB jóváhagyási jellel vagy "H" jellel ellátott terméket szabad gyártani, forgalmazni és a gépkocsiban használni.
  • gyermekünk mindig üljön bele, próbálja ki, hogy későbbi növekedését is beszámítva elég széles-e az ülőrész, elég magas-e a háttámla (jó, ha fül fölé ér)!
  • Megfelelő gyermekülésben a kicsi jobban élvezi az utazást, mert Ő is kilát a gépkocsiból.
  • a kiválasztott ülést próbáljuk bele az autóba is (némely autó öve nem elég hosszú a bekötéshez),
  • mindig kérjük a magyar nyelvű kezelési utasítást!!!

2. Korcsoportok szerinti felosztás

Csecsemők szállítása
0 csoport (0-10 kg): kb. 9 hónapos korig,
0+ csoport (0-13 kb): kb. 12 hónapos korig.

Újszülöttet, csecsemőt (8-10 hónapos korig) legjobb, legbiztonságosabb gyermekhordozó bölcsőben vagy bébi kagylóban szállítani!

A gyermekgondozó bölcső, a babakocsi speciálisan erre a célra kialakított mózeskosárra emlékeztető felsőrésze, amely a járműhöz saját beépített övével rögzíthető.
Elhelyezése mindig az autó hátsó ülésén, a menetirányra merőlegesen történik, hogy az ütközés esetén fellépő erőhatások egyenletesen elosztva terheljék a pici egész testhosszát!
A baba kirepülése ellen a rácsatolható, megerősített háló vagy védőhuzat felszerelése ad védelmet.

A bébikagylók, ugyancsak a legkisebbek szállítására készülnek és hordozóként is használhatók. Ezekbe a kisbaba a kagyló saját övrendszerével köthető be.
A "kagylókat" menetiránynak háttal kell beszerelni az autó beépített 3 pontos övével az első (működő légzsák kizáró ok!) vagy a hátsó ülésre, a használati utasítás szerint. A háttal való bekötés következtében a frontális ütközésnél fellépő erők a babát az üléshez szorítják, így a terhelés egyenletesen oszlik el. A bébi kagylót célszerű "bepróbálni" az autóba, mert ha az öv a baba előtt fut, a 3 pontos öv gyakran nem elég hosszú a rögzítéshez.
A legújabb fejlesztések (Belelli, Bobob, Brevi....) az ütközés utáni másodlagos visszacsapódás elleni védelemmel is el vannak látva.
Jó, ha a bébikagyló hátsó oldalán a keresztbefutó övszárat blokkolni lehet, különben automata öv esetén a fékezések során az ülés kilazul és balesetveszélyessé válik!
Újabban egyre nagyobb teret hódítanak az ún. Travel Systemek. Ezeknél a babakocsira illesztett bébikagylóban fekszik a baba, így a babakocsikázás után azonnal beemelhetjük, és rögzíthetjük az autóba, s folytatódhat is az utazás akár a kicsi felébresztése nélkül is.

VIGYÁZAT!!!

  • a gondos, jó övbeállítás és az ülés precíz, feszes rögzítése életbevágóan fontos a pici kicsúszásának és kiesésének elkerülése végett.
  • működő légzsákkal ellátott első ülésre ne helyezzen hátranéző ülést, mert a légzsák súlyos, akár halálos sérülést is okozhat!

Csecsemők és kisgyermekek szállítása

1. csoport (összevont tömegcsoport: 0-18 kg.) kb. 1 éves korig

Vannak olyan univerzális biztonsági gyermekülések is, amelyek 10 kg-ig menetiránynak háttal beszerelve alkalmasak kisbabák szállítására, 10 kg felett menetiránnyal egyező irányba szerelve pedig a gyermek 18 kg-os súlyig használhatja.
Ezen a több fokozatba dönthető üléseknél csecsemőkorban ajánlott a kiegészítő védőpaplan és a fejszűkítő is amely az apróság teste, feje és az ülés méretkülönbségét egyenlíti ki.
A biztonságot növeli az is, ha speciális - szélesített- energiaelnyelő párnákat helyeznek el az övszárakon (pl. Römer King, Lord..), illete ha a fej és a térdek védelmére az ülés magas védőperemmel rendelkezik (Brevi Grand Prix).
Léteznek olyan ülések (Bebe Confort Iseos, Cosmos), amelyek a csecsemő, és a 18 kg-os gyermek méretkülönbségéből adódó "holt tér" okozta hátrányokat úgy küszöbölik ki, hogy szélességük a kisbaba méretére "szűkíthető", így Őt körülölelve védik, később pedig "fotellé szélesíthetőek".

Kisgyermekek szállítása (9-18 kg: kb. 1 éves kortól 4 éves korig)

A már ülni jól tudó gyermekeknek, olyan speciális üléseket gyártanak, amelyeket a menetiránnyal egyező irányban kell bekötni.
Ezek általában tágasabbak, jól dönthetőek, párnázott oldalai védik, megtámasztják a fejet, felsőtestet és a csípőt védik a térdeket.
A gyermeket általában az ülés saját 5 pontos övrendszerével lehet bekötni. Más típusoknál egy energiaelnyelő asztalka segítségével a gépkocsi biztonsági övével rögzíthető a gyermek és az ülés is.
Léteznek olyan korszerű ülések is, amelyek az ütközési erő enyhítése érdekében szélesített ütközési-energiaelnyelő övpárnával rendelkeznek (Römer King, Lord). Ezek frontális ütközés esetén megelőzhetik pl. a kulcscsont törést, a vállficamot.

VESZÉLYES!!!
A lazán rögzített biztonsági ülés veszélyes, ezért kifejlesztettek olyan típus (Römer Quickfix), amely önmaga húzza feszesre az autó övét, így lehetetlen "lazán" beszerelni.

Kisgyermekek, nagyobb gyermekek szállítása

1, 2, 3 csoport (9-36 kg) kb. 1-12 éves korig

A legnagyobb súlyhatárt ezek az ülések fogják át.
Léteznek saját, beépített övvel rendelkezők, amelyek igen előnyösek az ülni épphogy megtanult gyermekek részére, és vannak olyanok is, ahol az autó övével rögzíthetjük a gyermeket.
 Amennyiben az autó biztonsági öve rögzíti a gyermeket, az ülés fő funkciója megfelelő magasra emelni a gyermeket, hogy ne a nyaka előtt haladjon az öv, mert ez ütközés esetén fulladást okozhat.
Ugyancsak fontos, hogy az ülés megfelelő oldalvédelemmel rendelkezzen, és jól tartsa a kisebb gyermekeket és a fejet.
Ennek érdekében sokuknál a fejtámasz magassága állítható, sőt a legújabb fejlesztésűeknél még az ülés szélessége is (pl.: Bebe Confort Hipsos).
Ezen üléseknél (a saját övvel rendelkezőknél is) 15 kg felett már a normál felnőtt biztonsági övet kell alkalmazni, 25 kg felett pedig a háttámlát is célszerű levenni.

EGYÉB FONTOS TUDNIVALÓK:

  • soha ne sajnáljuk az ülés saját övrendszerének ismételt beállítására az időt! (a gyermek ruházatának váltása is sokszor más beállítást igényel!),
  • a gyermekülést úgy célszerű beszerelni, hogy rátérdelve feszesre húzzuk az autó biztonsági övét, így mozdíthatatlan lesz a kicsi ülése,
  • biztonsági gyermekülést kizárólag az autó szakszerűen beépített két vagy három pontos övével szabad rögzíteni!
  • beszerelésnél tilos mindenféle barkácsolás!! Gyerekülést nem szabad az üléstámlához erősíteni, mert ütközéskor a támla kiszakadhat!
  • csak a megfelelően választott, és helyesen beszerelt gyermekülés nyújt igazi biztonságot!
  • legjobb pici korban hozzászoktatni gyermekünket a biztonsági gyermekülés használatához. - mutassunk jó példát, és mindig kössük be magunkat!
  • a nagy mozgásigényű gyerekeknek hosszú úton (1-2 óra után) igényük van egy kis pihenőre, hogy utána nyugodtan tudjanak ülni.
  • ne helyezzünk el hátuk mögé, a kalaptartóra nehéz vagy éles tárgyakat, mert fékezéskor veszélyesen előre repülhetnek!
  • kombi autóban utazáskor mindig alulra rakjuk be a nehéz darabokat, mert a gyerekek nyakára zuhanhatnak!
  • a Mega Toys lehetőség szerint segítséget nyújt Önnek a "kinőtt" gyermekülés értékesítésében,

További információkat kaphat a következő kék számon:
                       06-40-200-265

Fotó: Amanda Mills, USCDCP / PIXNIO

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja