SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Állattartás és várandósság

Kókai Kata [cikkei] - 2005-06-12
A kismamáknak fokozottabban kell ügyelniük magukra a mindennapi teendőik során. Most már két (néha több) emberre kell figyelniük, így aztán az állattartás is fokozottabb figyelmet igényel.

Állattartás és várandósság

Szinte alig találunk olyan állatot, melyre nem kéne ügyelnünk várandósság során. Legyen szó kutyáról, macskáról, vagy teknősről, mindannyian veszélyforrást jelenthetnek. Önmagában az állattal való érintkezés csak ritkább esetben okoz problémát, almának, lakhelyének kitakarítása azonban annál nagyobb veszélyforrás lehet. Kezdjük rögtön a teknősökkel. Kedves, szeretetre méltó állatok, de terráriumukat gyakran kell takarítani, főleg ha lakásban található.

Teknősök és szalmonella

A teknősök többsége, közülük is leginkább a szárazföldi fajok szalmonellát terjeszthetnek. A szalmonella egy baktérium, mely állatról emberre is terjedhet. Ma mintegy 200 olyan szalmonella fajt ismerünk, amelyet hüllők terjesztenek. Ezek ugyan időben felismerve egy felnőttre nézve nem jelentenek komolyabb veszélyt, várandós nők magzataiban azonban komoly károsodáshoz vezethet!
Fontos, hogy várandósság alatt a takarítást bízzuk valaki másra. Ha mindenképpen magunkra vagyunk utalva, elengedhetetlen a gumikesztyű, vagy más segédeszköz használata. Ahányszor teknősökkel foglalkozunk, mindig mossunk alaposan kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítő krémet vagy zselét.

Veszélyes toxoplazmózis

Másik, és egyben leggyakrabban tartott házi kedvencünk a macska. Amennyiben lakásban tartják, és minden szükséges védőoltással rendelkezik, viszonylag kis veszélyt jelent. Ha azonban kijárhat a lakásból, és bármerre kószálhat, fokozottabban kell ügyelnünk arra, hogy a lakás mely pontjain tartózkodhat. A fürdőszobától, hálószobától célszerű távol tartani, sőt, a legjobb, ha a nappaliban jelölünk ki számára egy alvó sarkot.
A macska nem csupán bélférgességet okozhat, komolyabb betegségek forrása is lehet. Az egyik legnagyobb problémát a toxoplazmózis okozza, mely macskáról emberre terjedhet. Bár az ember, és más emlősök csupán köztes gazda szerepet játsszák, a toxoplazma nevű apró egysejtű lázat, izzadást, torokfájást és izomfájdalmat is okozhat. Komolyabb problémát a legyengült immunrendszerrel rendelkező embereknél, és a fokozottan igénybevett szervezetű kismamáknál okozhat.


Várandósság során szerezett toxoplazma átjuthat a méhlepényen és megfertőzheti a magzatot, amely komolyabb esetben akár spontán vetéléshez, de halva születéshez is vezethet, főként, ha a fertőzés a várandósság korai szakaszában fordul elő. Sajnos a toxoplazmózis nem mindig jár tünetekkel, így nem biztos, hogy a kismama észre veszi.
Egyetlen jó tulajdonsága, hogy aki már egyszer túlesett rajta (hazánkban ez nagyjából a lakosság fele), azt többé nem veszélyezteti. Fontos, hogy kérjünk alapos kivizsgálást orvosunktól, aki megállapíthatja, túlestünk-e már toxoplazmózison. Az időben észrevett betegség antibiotikummal jól kezelhető, és a magzat sem kerül veszélybe.

Hasznos tanácsok

· Kerüljük az állatokkal való érintkezést. Ha ez nem lehetséges, utána mindenképpen mossunk kezet!
· Csak jól átsütött húsokat fogyasszunk, nyerset soha sem (beleértve a disznótoron való kóstolást)!
· Mindig tisztítsuk meg evés előtt a zöldségeket és gyümölcsöket.
· Ha lehet, ne tartsunk lakásban állatot.
· Próbáljuk meg távol tartani a fertőzéseket hordozó bogarakat, legyeket, szúnyogokat.
· Várandósság alatt ha van rá más lehetőség, kerüljük az állatok almait!
 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja