SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Társállatok tartása az egészséges életmód kulcsa?

Családinet [cikkei] - 2006-04-06
A magyarországi számadatok lesújtóak. Az elmúlt 25 év alatt a népesség száma 5%-kal, az élve-születések száma 30%-kal csökkent. A halálozások száma másfélszerese, míg a 24-65 éves korosztályban kétszerese az Európai Unió átlagának.
Társállatok tartása az egészséges életmód kulcsa?

A halálesetek több mint 50%-át a szív- és érrendszeri betegségek okozzák, ami az EU átlag kétszerese. A felnőtt lakosság 35-40 %-a túlsúlyos, 18 %-a kövér. A felnőtt lakosság 2/3-a még alkalomszerűen sem sportol.

A probléma világméretű. A fejlett országokban például az elhízásból, a szív- és érrendszeri-, a daganatos, a cukorbetegségből, valamint a mozgásszervi és az emésztőrendszeri betegségekből származó halálozás eléri a 70 %-ot. Ezeknél a betegségeknél a táplálkozásnak, a fizikai aktivitásnak kiemelt szerepe van.

Nincs ez másképp a társként tartott állatoknál sem. Felmérések bizonyítják, hogy kedvenceink közt éppúgy nő a túlsúlyosak száma, a mozgásszegény életmódból eredő egészségügyi problémák mennyisége, mint az embereknél. Megállapítható tehát, hogy ezek az úgynevezett civilizációs betegségek gazdára és kedvencre egyaránt jellemzővé váltak.

 

Mit tehet az állattartó?

Először is használjuk ki, hogy egy szeretetéhes, és sok mozgást igénylő állat gazdái, társai vagyunk.

 

Figyeljünk oda a megfelelő táplálkozásra és táplálásra!

Humán vonatkozásban az egészséges táplálkozási ajánlások szerint fogyasszuk az egyes táplálék-összetevőket. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült gabonaféléket, fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, nem túl zsíros tejtermékeket, sovány húsokat, heti rendszerességgel halat, de az édességekről sem kell lemondanunk, ha nem visszük túlzásba fogyasztásukat. Igyunk 1,5-2 l folyadékot.

Társállatok vonatkozásában már legtöbben előregyártott eledellel etetik kedvencüket, mivel ezek általában teljes értékűek, így kiegészítést nem igényelnek. A gyártócégek termékpalettája nagyon széles, így mindenki megtalálhatja a kedvencének leginkább való eledelt. Mielőtt megterveznénk kedvencünk optimális táplálási módját és kiválasztanánk a neki legmegfelelőbb tápot, érdemes az alábbiakat átgondolni. Milyen korú az állat? Milyen fizikai aktivitású? Lakásban vagy kertben tartjuk-e? Van-e egészségügyi problémája? Milyen évszak van? Milyen termetű?

 

Mozogjunk heti rendszerességgel, akár együtt kedvencünkkel!

A sportnak mindannyiunk életében fontos szerepet kell betöltenie. Az állattartóknak kötelessége és felelőssége figyelembe venni és kielégíteni kedvencük mozgásigényét. Miért is ne kössük össze a miénkkel?

Az egyik legalapvetőbb mozgásforma a séta vagy kocogás kedvencünkkel, de számos más sportolási lehetőségre is mód van (kerékpározás, úszás, focizás, frizbizés, stb.)

 

Simogassuk, szeretgessük kedvencünket!

Az ember és állat között létrejött kapcsolat számos pozitív hatást rejt magában, hiszen jó hatással van komfort érzetünkre, kedélyünkre, mások iránti nyitottságunkra is, sőt konkrét egészségügyi problémákat oldhat meg. Bizonyíthatóan csökkenti a stressz és a depresszió tüneteit. Azt is megfigyelték, hogy azok az idős emberek, akiknek életét egy kis kedvenccel való törődés feladata édesíti meg, ritkábban betegszenek meg, gyorsabban kilábalnak a betegségekből és összességében tovább élnek, mint magányos társaik. Állattartók körében gyorsabb a felépülés még az olyan súlyos betegségekből is, mint a szívinfarktus, ráadásul az egy éves túlélési esélyek is 20 %-kal magasabbak. Állattartóknál ritkább az olyan szív- és érrendszeri rizikófaktorok előfordulása, mint a magas vérnyomás, a magas triglicerid- és koleszterinszint. Műszeres vizsgálatok kimutatták, hogy ha az ember ölében doromboló macskát tart, mintegy 20%-kal csökken az illető magas vérnyomása.

 

A Felelős Állatbarátok Egyesülete bízik abban, hogy sikerül felhívni a figyelmet mind humán, mind pedig állatorvosi szempontból az egészségmegőrzés fontosságára és lehetőségeire. Ezáltal minél több állatbarát választja majd az egészséges életmódot, beleértve a közös sportolást kedvencével.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja