SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kötelező uniós rendelet a lisztérzékenyek élelmiszereiről

Gombos Beáta [cikkei] - 2009-01-30
Európai uniós rendelet a lisztérzékenységben szenvedőknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről.
Kötelező uniós rendelet a lisztérzékenyek élelmiszereiről

Az Európai Unió az egész Közösség területén kötelezően érvényes rendeletet bocsátott ki, melyben megszabja, hogy milyen élelmiszerek viselhetik a "rendkívül alacsony gluténtartalmú", vagy a "gluténmentes" jelölést - hívta fel a figyelmet a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal.

Jelenleg az élelmiszerpiacon számos olyan termék létezik, melyen a "gluténmentes" vagy ezzel azonos értelmű megnevezés szerepel. Mivel eddig ezek használatára eltérő nemzeti szabályozások létezhettek, illetve a fogyasztókat is megzavarhatták a nemzeti szinten használt különböző termékmegnevezések, indokolttá vált a gluténtartalomra utaló kifejezések használatát közösségi szinten szabályozni. A 2009. január 20-i 41/2009/EK bizottsági rendelet a lisztérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételére és címkézésére fogalmaz meg szabályokat.


A lisztérzékenységben szenvedők bizonyos határokon belül kis mennyiségű glutént képesek elviselni. (Gluténnek nevezik az egyes gabonafélékben megtalálható fehérjefrakciót, melyet bizonyos arra érzékeny személyek szervezete nem tolerál.) A gabonafélék közül a búza, árpa és rozs tartalmaz glutént, ezért ezeket a lisztérzékenyek nem fogyaszthatják. Kivonása technikailag nehézkes és költséges, így nehéz teljesen gluténmentes élelmiszert előállítani belőlük. A zab elvileg nem tartalmaz glutént, de betakarítása, feldolgozása során más, gluténtartalmú gabonafélékkel szennyeződhet.


Összetételi és címkézési szabályok
- A lisztérzékenyeknek szánt élelmiszerek (ha ezek búzából, rozsból, árpából, zabból vagy ezek gluténcsökkentés céljából feldolgozott keresztezett változataiból készült összetevők felhasználásával készülnek) legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmazhatnak. Ezek címkézése, kiszerelése és reklámozása során a "rendkívül kis gluténtartalmú" megnevezést kell feltüntetni. A "gluténmentes" megnevezést akkor viselhetik, ha legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz az értékesített élelmiszer. 


- Legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmazhatnak azok a lisztérzékenyeknek szánt élelmiszerek, melyek búzát, rozst, árpát, zabot vagy ezek keresztezett változatait nem, de őket helyettesítő összetevőket tartalmaznak. Esetükben a "gluténmentes" megnevezés feltüntethető.



- A zabot tartalmazó lisztérzékenyeknek készült élelmiszerek készítése/feldolgozása közben ügyelni kell arra, hogy ne szennyeződhessenek búzával, rozzsal, árpával vagy ezek keresztezett változataival és gluténtartalmuk legfeljebb 20 mg/kg lehet.

- Anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek egyáltalán nem tartalmazhatnak glutént (2006/141/EK bizottsági irányelv szerint), ezért esetükben tilos a "rendkívül kis gluténtartalmú", illetve "gluténmentes" megjelölések használata. Hat hónapnál fiatalabb csecsemőknek szánt élelmiszerek esetén azonban kötelező a gluténtartalom, illetve gluténmentesség feltüntetése (2006/125/EK bizottsági irányelv szerint).


A megnevezéseket a termék értékesítési nevének közelében kell feltüntetni.


A rendelet 2012. január 1-jétől alkalmazandó.


Forrás: www.weborvos.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja