SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

14 jel, ami arra utalhat, hogy gluténérzékeny a gyerek

Wadolowski-Balogh Orsolya [cikkei] - 2021-01-22
Sajnos nemcsak a felnőtteket érinti a cöliákia. Egyre több gyerekről derül ki, hogy bizony gluténérzékenységtől szenved. Ha már csak egy-két jel jellemző a gyerkőcre, érdemes azonnal orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni, mert különben súlyos következményekkel nézhetünk szembe!

14 jel, ami arra utalhat, hogy gluténérzékeny a gyerek

A leggyakoribb élelmiszer okozta betegség, méghozzá egész Európában. A bűnösök, a kalászos gabonákban - búza, árpa, rozs – található sikér/fehérje (glutén). A szervezetbe bekerült glutén hosszú távon károsíthatja a vékonybelet. A nyálkahártyája elsorvad, illetve a bélben lévő bolyhok  képtelenek ellátni a funkciójukat, ami miatt nem szívódnak fel a nyomelemek és a tápanyagok, ezáltal pedig különböző hiánybetegségek léphetnek fel.

Már hathónapos kor előtt is megjelenhetnek a tünetek, de leginkább 1-5 éves korban szoktak, amikor egyre több glutént tartalmazó ételt vesz magához a gyerek.

Bár egy genetikai, autoimmun betegségről beszélünk, ami gyógyíthatatlan, de mégis bölcs dolog mielőbb tudomást szerezni róla és ha kell, szigorú diétát vezetni be. Ez a betegség sajnos örökletes, így ha a szülőről – akár nagyszülőről - kiderül, hogy gluténérzékeny, akkor célszerű mielőbb kivizsgáltatni a gyereket is.

A tünetek mindenkinél eltérőek. Lehetnek gyengébbek, erőteljesebbek. Összességében ezek a főbb tünetei a gluténérzékenységnek:

  1. Hányás
  2. Étvágytalanság
  3. Kedvetlenség, hangulatváltozások: a Monash Egyetem Gasztroenterológiai Tanszékének és az ausztráliai melbourne-i The Alfred Kórház tanulmányából kiderült, hogy a gluténérzékeny tinédzserek hajlamosabbak a depresszióra.
  4. Agyi köd: Ez a gluténérzékenység leggyakoribb jellemzője. Az agyi ködben szenvedő gyerekek gyakran fáradtnak érezhetik magukat, még akkor is, ha épp alvásból ébredtek fel. Különösen feledékenyek lehetnek, és gondjaik adódhatnak a feladatokra történő összpontosítással vagy végrehajtással.
  5. Fejfájás vagy migrén: Nem normális, hogy a gyermek krónikus fejfájást vagy migrént tapasztal. Ha gyermekednél ezek a tünetek jelentkeznek, érdemes mielőbb orvoshoz vinned, mivel a gluténtérzékenység jele lehet.
  6. Szédülés
  7. Pattanások, ekcéma vagy kiütések
  8. A viszkető könyök, térd, fenék és a tarkó hátsó része
  9. Ízületi fájdalom vagy zsibbadás: A krónikus ízületi fájdalom, az ujjak, a karok vagy a lábak bizsergése és zsibbadása egyértelmű jelei az egészségügyi problémának. Gluténérzékenységben szenvedőknél ez nyilvánvaló ok néküli zsibbadás gyakran előfordul.
  10. Visszamaradás a fejlődésben
  11. Vékony végtagok, erőtlen izomzat, rugalmatlan bőr.
  12. Hasmenés vagy székrekedés: Bármelyik szélsőség a glutén intolerancia jele lehet. Ha nem vagy biztos abban, hogy a tünetek a glutén miatt következnek be, vagy csak egy gyomorrontás miatt, figyelj arra, milyen problémák lépnek fel az étkezést követően. Írj le mindent, hogy legyen elég információd az orvosnak!
  13. Rendkívül büdös bélgáz vagy széklet: Az olajosnak tűnő vagy rendkívül büdös bélsár problémát jelezhet. Ennek oka lehet, hogy testük nem veszi fel megfelelő módon a tápanyagokat
  14. Puffadás, erősen kidomborodó has: A felfújódás miatt a gyermek súlyos hasi fájdalmat érezhet. Főleg az evés után tűnik a has kimondottan teltnek. A gyerek rögtön az evés után egyenesen kellemetlen érzést tapasztalhat.

Ezenfelül számos egyéni tünet formájában is megnyilvánulhat a glutén intolerancia, éppen azért, mert a tápanyagok nem szívódnak fel és vitaminhiány jöhet létre. A vashiány vérszegénységhez vezethet, ami sápadtságot, véralvadási zavart eredményezhet. A D-vitaminhiány csontdeformációt, csontnövekedési zavart okozhat.

Nagyon fontos!

Ha fennáll a gluténérzékenység gyanúja, nem érdemes kísérletezned és azonnali gluténmentes diétára fogni a gyermekedet, hiszen számos más oka is lehet a tüneteinek. Például hasonló tüneteket okoz az IBS, a Crohn betegség, a tejcukor érzékenység, illetve az ételallergia is. Mindenképpen menjetek el orvoshoz és csak az orvos utasítására jöhet a diéta!

Jó hír!

Ahogy arról szó volt, sajnos a gluténintolerancia nem gyógyítható, de meg lehet határozni, hogy pontosan mely anyag okozza a panaszokat. Onnantól kezdve, ha azt mellőzik, regenerálódik a vékonybél bolyhainak állapota. Vagyis gluténmentes étrend segítségével rengeteget javulhat a szervezet állapota, ezáltal a gyermek egészsége is. De tudomásul kell venni: A gluténmentes diétát egy egész életen át kell tartani!

Képek forrása: főkép, kép1, kép2 a Freepik oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja