SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sző, fon, nem takács, mi az? Mit csinál egy mediátor?

Dr. Kollárné Déri Kriszti [cikkei] - 2009-09-21
Rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut egymásra. Ez a felgyorsult tempó konfliktusok forrásává válhat, és kikezdheti a legerősebb párkapcsolatokat is. A felgyülemlő feszültségeket, problémákat gyakran a szőnyeg alá söpörjük, ahelyett hogy szembe néznénk vele és idegőrlő viták helyett megoldanánk őket.
Sző, fon, nem takács, mi az? Mit csinál egy mediátor?

Az emberi kapcsolatok velejárója a konfliktus. Családban, iskolában, munkahelyen, párkapcsolatban, üzleti életben, politikában, mindenhol jelen van. A különbségek abban mutatkoznak meg, hogyan kezeljük konfliktusainkat. Ha képesek vagyunk tárgyalni a másik féllel, akkor a kapcsolatunk épülni fog, ha harcolni tudunk csak, romboljuk kapcsolatainkat. Van, aki mindezt tudja, de külső segítség nélkül nem képes megvalósítani.

Tulajdonképpen amióta közösségben élünk, azóta ismert ez a funkció. Minden korban szükség volt olyan személyekre, akik a közösségben elmérgesedett konfliktusok megoldásában segíteni tudtak. A falu legidősebb embere, a pap, a rabbi, a tanító, stb. A mediáció módszerét több európai országban és az USA-ban is évtizedek óta alkalmazzák (Angliában pl. 20 éve bírósági gyakorlat, hogy jogi procedúra radikális csökkentésére - idő- és költségmegtakarítás - a feleket a gyors és hatékony megegyezés érdekében mediátorokhoz irányítják). Ha a vitázó felek mediátor - egy semleges, a vitában nem érintett, konfliktuskezeléshez értő harmadik fél - segítségét veszik igénybe, akkor egy olyan folyamatban vesznek részt, amelyben a mediátor tartja kézben a vitát, veszekedés helyett két egyenrangú fél tárgyalásává alakítja... és végül mindkét fél nyertesnek érzi magát.

Általában ott várható sikeres közvetítés, ahol a felek sorsa a későbbiekben is össze van kötve: szomszédok, szülők, üzletfelek, osztálytársak, stb. Ilyen esetekben mindkét fél érdeke, hogy ki tudják alakítani azokat az együttélési szabályokat, amely a köztük fennálló tartós feszültséget csökkenti. 
Csak az aktuális problémák kerülnek megbeszélésre, és azok jövőbeni megoldása a feladat. Múltbeli ügyekkel, az igazság, a bűnös keresésével a másik fél személyiségjegyeinek, a felek egymáshoz való viszonyának megváltoztatásával nem foglalkozik a mediáció. Mindenki magát képviseli, az elhangzottak titokban maradnak...

Miben segít a mediáció?

  • a feszültségek, szorongások oldásában
  • a problémák megfogalmazásában
  • az érdekek tisztázásában
  • az indulatok kordában tartásában
  • a megbeszélés és a megegyezés kulturált kereteinek fenntartásában
  • minden érintett fél számára az előnyös megoldások megtalálásában
  • költség- (a mediátor óradíja fele az ügyvédi költségeknek!) és időmegtakarításban
  • a problémák diszkrét kezelésében
  • a mediátorok sokoldalú szakmai felkészültségéből adódóan a problémák teljeskörű és professzionális megoldásában.


A párkapcsolati mediáció célja, hogy:

  • a párok minél hamarabb túltegyék magukat a múlt fájdalmas eseményein, és az energiáikat a sorsuk és a kapcsolatuk jövőjének alakítására fordítsák
  • a felek rendezhessék az elrontott kapcsolataikat a felgyülemlett problémák tisztázásával
  • a párok áthidalhassák a házassági, párkapcsolati kríziseiket
  • amennyiben elkerülhetetlennek látják a válást, a békés elválás biztosítása, a később is szükséges együttműködések fenntartása érdekében (pl. gyermekeik kapcsán).

Mikor alkalmazható még a mediáció?

  • Ha gondok jelentkeznek az együttélés során.
  • Ha válás fenyeget, vagy éppen a válási krízis közepén vannak.
  • Ha kapcsolattartási konfliktusok állandósulnak, vagy fokozódnak (együttélés alatt, vagy a válás folyamán, amennyiben az a válási eljárás lezártával is tovább romlik, sőt: a gyermekek láthatása ellehetetlenül).
  • Ha jelentős javításra szorul a kamasz-szülő viszony.
  • Ha bármilyen egyéb vitánkat gyorsan, költségtakarékosan és békésen akarunk megoldani (munkahelyi problémák, szomszédok közötti viszony, stb.)

Milyen jelek utalnak a problémákra, melyek mediációval kezelhetők?

  • Úgy érzik, hogy még megpróbálnák megmenteni a közös életüket: önmagukért, a gyermekeikért, de a problémákkal egyedül nem tudnak megbírkózni?
  • Elmaradnak a közös családi programok, a beszélgetések? A feszültség egyre nő?
  • Szinte alig beszélnek egymással (párok, szomszédok, munkatársak)?
  • Naponta vitatéma a házimunka, a gyerek tanulmányi eredménye, a szabadidejének eltöltése, baráti társasága?
  • A válás után még több gondot okoz szót érteni a korábbi partnerével? Ellehetetlenül a láthatás?
  • Ha a gyermek szeretné "visszakapni" elvált szülőjét, ismét kapcsolatot tartani vele?

Mi a mediáció előnye?

Az egymással megromlott viszonyban lévő felek (partnerek, családtagok, munkatársak, szomszédok) fölösleges viták és peres eljárások nélkül megőrizhetik, vagy helyreállíthatják a személyes jó kapcsolatukat, és kiegyensúlyozottá tehetik a munkakapcsolataikat. Időt és a költségeket takaríthatnak meg (a mediátor óradíja fele az ügyvédi költségeknek!), hiszen ezek mindannyiunk számára fontos tényezők: drága és elhúzódó, valamint bizonytalan kimenetelű peres eljárás helyett a kíméletes megoldás a mediáció. Még lecsökkent, eldurvult, vagy akár megszűnt kommunikáció esetén is megoldást lehet elérni úgy, hogy minden fél nyertesnek érezze magát. A vitában őrlődők felnőtt módjára maguk irányítják a sorsukat, semmint átadják azt a jogászok, az ügyvédek, a bírók kezébe és szabadon eresszék a jog végtelen útvesztőjében. Az ügyüket nem kell "megszellőztetniük", hiszen fontos a jó hírnevük megőrzése, a problémájuk kényes, bizalmas, diszkréciót igényel. Elkerülhetők a további feszültségekkel, szorongásokkal teli időszakok, bizonytalan kimenetelű jogi eljárások. A mediátorok sokoldalú szakmai felkészültségéből adódóan biztosított a problémák teljeskörű és professzionális megoldása.
A mediációban nincs szükség tanúkra, anyagilag megterhelő ügyvédekre és mégköltségesebb peres eljárásokra.

A mediáció, ez az ősi módszer gyors, olcsó, és kevésbé fájdalmas megoldása az emberek közötti konfliktusoknak. A tárgyaláson részt vevő felek egyúttal új konfliktuskezelési módszert is tanulnak a mediátoroktól, amit hasonló helyzetekben alkalmazni is tudnak.

Dr. Kollárné Déri Kriszti

Mediátor-kikéző tréner, coach

http://www.szervezetepites.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja