SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Párterápia (GE)

Gazdag Enikő [cikkei] - 2010-10-05
Lehetőség a párkapcsolati problémák megoldására! A Párterápia a családi és párkapcsolati konfliktusok terápiás feldolgozását jelenti.
Párterápia (GE)

 A következő kérdésekre ad választ, és az alábbi témákban nyújt segítséget:
 

  • Milyen a párkapcsolatom? Miért vitatkozunk folyton? Mi lehet a megoldás?
  • Elváljak vagy legyek türelmesebb? Van még remény az együtt maradásra?
  • Megcsalt a Párom. Mit rontottunk el?
  • Hogyan tudjuk a problémáinkat úgy rendezni, hogy a gyerekeknek is a legjobb legyen?
  • Hogyan legyünk egy család úgy, hogy mindkettőnknek van már gyereke?


Mi az a Párterápia (GE) ?

A családi és párkapcsolati konfliktusok terápiás feldolgozását jelenti.
A családi élet, a párkapcsolat minden szakaszának megvannak a maga "fordulópontjai" (összeköltözés, esküvő, gyerekszületés, stb.) amelyek változást hoznak a párok életébe, és ezeket a párok megoldhatják jól, sikeresen, és gazdagodhatnak általa, vagy rosszul, és akkor tanácsadásra, segítségre, támogatásra szorulnak. A terápiában egy olyan kommunikációra tanítjuk a párokat, amellyel ők nyíltan és őszintén tudják a problémáikat megbeszélni, a másik megértését és elfogadását tartjuk szem előtt, emellett együttműködésre, mindkettőjük számára elfogadható kompromisszumok megkötésére vezetjük rá őket, és a megjelenő negatív érzéseket, haragot megismertetjük velük, közösen megkeressük az okát, és a problémák megoldásában nyújtunk támogatást. A beszélgetések során a kapcsolat erősségére, pozitív oldalaira világítunk rá, ezáltal a pár kiteljesedik, mert megérzik, hogy ők ketten képesek kimászni a válságból, hogy ketten együtt képesek megújulni, fejlődni. A párterápia(GE) a jelenre és a jövőre fókuszál, megkezdéséhez mindkét fél motivációja szükséges, hogy akarja, és benne legyen a folyamatban.

Az üléseket két pszichológus vezeti (1 nő és 1 férfi: a nembeli egyensúly miatt), és amiatt, hogy elkerüljük azt, hogy valakinek a pártját fogjuk. Általában 8-10 alkalom (heti 1 óra rendszerességgel) szokott hozni változást, fejlődést. Az órákon aktívan dolgozunk a párral, a különböző helyzeteket, problémákat mindkét fél szemszögéből megvilágítjuk, és megértetjük a másikkal, egyfajta tükröt adunk a kapcsolatukról, hogy hol tartanak éppen, és milyen feladataik lennének a fejlődéshez. Házi feladatot is mindig adunk, hogy otthon is dolgozzon a pár, a terápia folyamatossága meglegyen.

Tapasztalatok:

Több párral is lefolytattunk már sikeres párterápiákat, a siker mércéje az, hogy a pár mindkét tagja elégedettebb legyen, jobban érezze magát, akár a párkapcsolatában, akár attól, hogy együtt rájönnek arra, merre menjenek tovább,  vagy külön folytassák esetleg az életüket. Némely esetekben a "jó megoldás" nem feltétlenül az együtt maradás, ilyenkor segítünk a párokban abban, hogy lezárhassák magukban a kapcsolatot, és ha gyerekek is vannak, hogyan kommunikálják feléjük a változást. 

A párterápia felépítése: egy alkalom 60 perc, és általában 5-10 alkalom elősegíti a változást, a fejlődést és a tudatosulást.

Az első beszélgetés mindig az "ismerkedésé", ezalatt mi szeretnénk minél teljesebb képet kapni a pár működéséről, a kommunikációjukról, és az esetleg köztük zajló játszmákról. A pár megismerhet minket, benyomásokat kaphat, és természetesen a felénk irányuló érzéseknek is jelentőségük van, hiszen ezek projekciók (kivetítések), ezeket is felhasználjuk a terápia során, visszajelezzük a kliensek felé. A terápia egy "biztonságos tér", ahol mindennek jelentősége van, és mindent ki is lehet mondani. Nem értékelünk, tehát a párnak megvan a szabadsága arra, hogy bármit elmondhasson, amit fontosnak érez. 

Az első óra végén javaslatot teszünk arra, hogy mit gondolunk hogyan menjünk tovább, és a pár is visszajelez felénk, hogy szeretne-e velünk tovább dolgozni. Ezután kitűzünk egy közös célt (ők fogalmazzák meg), és ez irányba fogunk továbbmenni. Az óra végén feladatot kapnak, a problémájuk megoldására irányulva.

A további alkalmakkor első lépésben meghallgatjuk, hogy "mit hoz" a pár az órára, milyen új problémák merültek fel, mi foglalkoztatja őket jelenleg, és az óra második részéban a cél elérésére fókuszálunk különböző módszerekkel.

Néhány alkalom után összegzünk, hogy a cél függvényében hol tartunk jelenleg, mit kell még tenni a cél eléréséhez. 

Akkor ritkítjuk a találkozásokat, ha a pár már érezhetően jól működik együtt, képes már maga irányítani a köztük zajló folyamatokat. Az mindig érződik, hogy mikor nincsen már ránk szükségük, mert megtanulták a párterápia által maguk megoldani jól a nehezebb helyzeteket is, tehát a párkapcsolatuk menedzsereivé váltak. 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja