SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pár-bajok: a féltékenység

Kókai Kata [cikkei] - 2004-10-28
Legalább annyira tabu téma, mint a szexualitás: mindenki azt mondja ő nem féltékeny, de ha Pinokkió lenne, az orra hegye a plafonba ütközne.
Pár-bajok: a féltékenység

Már a történelem órák során is több, féltékenységi jelenettel tarkított legendát hallhattunk. Őrült Johanna, Fülöp felesége is a férj félrelépései következtében bolondult meg. A zöld szemű szörny egyetlen pár életét sem kíméli: előbb-utóbb sor kerül az első vitára, legyen a kiváltó ok "csupán" egy flört, vagy egy komolyabb félrelépés. Számtalan olyan történetet is hallhatunk, melynek vége nem "happy end". Olykor a féltékenység (legtöbbször férfiak esetében) már beteges szintet ér el, a birtoklási vágy nem egyszer a halálba vezet.

Szerelem vagy birtoklási vágy?

A féltékenységet sokszor az önmagunkkal való elégedetlenséggel, vagy a birtoklási vággyal azonosítják. Persze ez nem minden esetben helytálló: egy szeretetteli kapcsolatban természetes emberi reakció a szerelemféltés, a félelem attól, hogy az ember, aki legnagyobb bizalmunkat élvezi, visszaél helyzetével. Ugyanakkor gyakran előfordul, hogy csupán tévképzeteket kergetünk a sötétben.

A férfiak féltékenysége egyértelműen megállapítható, hiszen nyílt lapokkal játszanak, kinyilvánítják nem tetszését. Ugyanakkor a féltékeny nő burkolt kérdésekkel igyekszik fényt deríteni a férfi vélt- vagy valós félrelépéseire. Titokban elcseni a telefont és meglesi a híváslistát, vagy éppen előzékenyen felajánlja, hogy rendet rak az íróasztalon- hátha talál valami érdekeset.

A féltékenység kialakulása, és megjelenési formái a gyermekkora és a neveltetésre is visszavezethetők. Miért van az, hogy egyes emberek akár bántalmazni is képesek párjukat -féltékenység okán-, míg mások akár heteket is külön töltenek párjuktól, teljes nyugalomban? A féltékenység és a hűség között nem találhatunk reális összefüggést- kivéve azt a néhány esetet, amikor párunk múltja, vagy éppen félrelépése valóban okot ad rá.

Csak a nők féltékenyek?

A férfiakat ismerve nem csoda, hogy a nők a féltékenyebbek. És általában pont a férfiak őrülnek meg párjuk féltékenységétől. Vajon miért lehet ez? Talán azért, mert a férfiak megfordulnak a nők után, ráfütyülnek, vagy éppen csak úgy bámulják, hogy majd’ kiesik a szemük. Persze ez mindaddig senkit nem érdekel, amíg nem kedvesük jelenlétében teszik, mert akkor már "pofátlanság".

Nem csoda hát, hogy a férfiak azok, akik betegségnek tekintik a féltékenységet, és hisztisnek a féltékeny nőt. Mert ha netán egyszer is elismernék, hogy igen, ez valóban kellemetlen lehet a partner számára, akkor felhagyhatnának a bámulással. Mindazonáltal a férfiak között találni a legelfajultabb féltékenység képviselőit.

Míg egy nő legrosszabb esetben megcibálja a vélt- vagy valóban létező szerető haját, esetleg zaklatja telefonon, addig az extrém módon féltékeny férfiak a párjuk fizikai bántalmazásától sem riadnak vissza.

Mindent összevetve: a zöld szemű szörny könnyen elűzhető egy valóban jó kapcsolatból. Lehet valaki féltékeny anélkül is, hogy ezzel tönkretenné szerelme mindennapjait.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja