SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Frigiditás vagy gondterheltség?

Kókai Kata [cikkei] - 2007-05-16
A szexuális élet a párkapcsolatok szerves részét képezi, mégis sokszor (főként a hosszabb ideje élő kapcsolatoknál) alábbhagy.
Frigiditás vagy gondterheltség?

Nincs kedvem, fáradt vagyok, álmos vagyok. Az untig hallott közhelyek jelentését mindannyian ismerjük, egészen azt jelentik: „nincs kedvem”. A nincs kedvem mögött pedig sokszor komolyabb okok húzódnak. A hosszabb ideje tartó párkapcsolatok nagy részében legalább évente előfordul egy időszak, amikor egyik vagy másik fél különböző kifogásokkal próbálja elkerülni az intim együttlétet. Az ok pedig csak legritkább esetben a frigiditás.

A párkapcsolat és a szexualitás

Egy párkapcsolatban a testiség is fontos szerephez jut- nem kizárólag a testi örömök, hanem a dolog intimitása miatt is. Ennek hiányában a közelség érzése, az „eggyé olvadás” érzete is hamar eltűnik, hiszen a kapcsolat felszínesebbé válik, elveszti azokat az elemeket, melyek miatt párkapcsolatnak nevezhetjük.

A párkapcsolatban és a mindennapi életben is fontosak a testi örömök, hiszen segítséget nyújtanak a feszültségek oldásában, a kiegyensúlyozottság elérésében. Ennek hiányában mind a munkában, mind a magánéletben eluralkodhat a feszültség.

Frigid vagy gondterhelt?

Előszeretettel használjuk a frigiditás kifejezését, melyet legtöbbször a libidó teljes hiányához társítunk. Egyet azonban nem szabad elfelejtenünk, a frigiditásnak szinte kivétel nélkül komoly oka van. Nők esetében nem egyszer a fájdalmas közösülés vezet a nemi élet hanyagolásához, de férfiak esetében is okozhatnak potenciazavarokat a különböző élvezeti szerek, sőt akár a stressz is.


Amikor a nő mond nemet

A nők esetben lelki okokból utasítják el a közeledést. Az életben sok területen kell egyformán jól teljesíteniük (anyaszerep, feleség szerep, munkahelyi szerep), mely a szürke hétköznapokban fárasztó lehet. Ha nem jut idejük a kikapcsolódásra, s arra, hogy önmagukkal is foglalkozzanak, könnyen előfordulhat, hogy a feleség szerepe lesz az, melyet háttérbe szorítanak.

Emellett számtalan fizikai oka is lehet a nemet mondásnak. A hormonális változások, a hüvely szárazsága miatti fájdalmas közösülés, a gyermekvállalást követő időszak mind nehézséget jelenthetnek. A megoldások kulcsa pedig nem a követelés, hanem a problémák felderítése.

Amikor a férfi csődöt mond

Egy férfi számára mindig fontosabb a nemi életben való helytállás, hiszen a média, a magazinok, s mindenki azt sugallja, nem férfi, aki nem tud helytállni. Természetesen ennek a fele sem igaz; potenciazavarok bárkinél, bármilyen életkorban adódhatnak. Férfiak esetében a vérkeringés zavarai is okozhatnak problémát, de a túlzott dohányzás, alkoholfogyasztás miatt is előfordulhat erekciós zavar. Természetesen a mentális helytállás is fontos, a gondterheltség, feszültség is könnyen csökkentheti a libidót.

A megoldás

A megoldást elsősorban mindig önmagunkban kell keresni. Ha a lelki okokat tisztáztuk, a párkapcsolatban nincs konfliktus, és a tartós kikapcsolódás sem segít, fel kell mérnünk, hogy a másik féllel, vagy önmagunkkal van problémánk. Ha minden lelki okot kizárhatunk, érdemes szakorvos segítségét kérni, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a problémának fizikai okai vannak.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja