SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészséges és finom reggeli iskolásoknak

Családinet [cikkei] - 2009-09-18
Nagyon fontos az egészséges reggeli, hogy jól induljon a nap, a gyermekeknél különösen! Hogyan gondoskodhatunk erről?
Egészséges és finom reggeli iskolásoknak

A reggeli minden más étkezésnél fontosabb a gyermek számára

Hét közben olyan gyakorlati kérdések vannak terítéken, mint „bepakoltál az iskolatáskába?”, „kolbász vagy sajt legyen a reggeli?”,  „volt-e fogmosás?“. Mire jelez a vekker, már mindennel el kell készülni, bármilyen szoros is legyen a napirend, a szülőnek elegendő időt kell szakítani a nyugodt reggelizéshez, mert ez az étkezés fontosabb, mint az összes többi. Az éjszakai böjtölés után feltölti az energiaraktárakat, hogy azután az izmok és az agy „vételre kapcsoljanak“. Azok a gyerekek, akik nem reggeliznek, nem tudnak igazán koncentrálni, gondolkodni. Ez egy óvodás vagy iskolás meglehetősen hosszú napjának különösen rossz indítása.  

Ne maradjon el a reggeli. De mégis mi kerüljön a tányérra? „A gyermekek szempontjából a legegészségesebb élelmiszerkombinációt a teljeskiörlésű gabonafélék, friss gyümölcsök és tejtermékek teszik ki.
Fontos, hogy az összetevők minél értékesebbek legyenek, mert a fehérkenyérből, lekvárból, nugát krémből, kolbászból összeállított reggeli ugyan kalóriában gazdag magas cukor- és zsiradéktartalma miatt, ám nem szolgáltat igazán megfelelő energiát, hiszen fontos tápanyagok hiányoznak belőle”
, mondják a táplálkozási szakemberek.
Érdemes tehát az étkezés alkotóelemeit egyenként is szemügyre venni. Itt az az alapszabály érvényes, hogy minél kevésbé feldolgozott formában jelenik meg az élelmiszer és minél kevesebb adalékanyagot tartalmaz, annál értékesebb lesz. Ez azonban nem minden gabonából, gyümölcsből és tejből készült élelmiszerre vonatkozik.

A megfelelő kenyér és vaj megválasztása a reggelihez

Az elsődleges választás még mindig a jól bevált teljeskiörlésű, rozs- vagy gabonaliszttel készült kenyérre esik, mely különösen gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. A vegyes összetételű kenyér is elfogadható. Mindenesetre legalább 50%-ban kellene teljes kiőrlésű lisztet tartalmaznia.
A benne található ballasztanyagok egészségesen tartják a gyermek bélflóráját és hosszabb ideig marad jóllakott. Kisgyermekek számára ideális a finomra őrölt teljes értékű gabonából jódozott só felhasználásával készült kenyér vagy zsemle. A készen csomagolt termékeken fel vannak tüntetve az összetevők. A pékségben rá lehet kérdezni ezekre. A fehérlisztből készült kenyér is elfogadható. A kenyérre inkább vajat kenjünk, mint margarint, mert a vaj értékesebb, kevesebb feldolgozási folyamaton megy keresztül. A margarin olyan telített, módosított zsírsavakat tartalmaz, melyek megnövelhetik egyes szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Mit tegyünk a vajas kenyérre, zsemlére és kiflire? - Ez ízlés dolga.

A müzli gyümölccsel finom és egészséges

A kenyér és zsemle különféle változatban kitűnő. Ám nem ér-e többet a gabona? A kukoricapelyhek végtelen változatban jelennek meg a boltokban. Közülük mégis csak kevés való egészséges reggelinek, mert többnyire alapos feldolgozáson mennek át, így már semmiben sem hasonlítanak az eredeti gabonához. Emellett szinte mindig tartalmaznak adalékanyagokat, magas a cukortartalmuk, mesterséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítják őket. A mondat második fele egészségesnek hangzik, azonban kritikával kell kezelni, mert túladagoláshoz vezethetnek. A közönséges klasszikus kukoricapehelyre is érvényes, hogy aki dúsítás nélküli élelmiszereket szeretne vásárolni az általában meg is találja ezeket - az üzletek alsó polcain, vagy a bio-áruknál. A többi fajta ilyen-olyan gabonapehelyben csak az a jó, hogy úszik a tejben.

Jól döntünk viszont, ha cukrozatlan műzlit választunk, vagy kukoricapehely és zabpehely keverékét adunk reggelire. Ezzel a reggeli-puzzle mindhárom fontos alkotórészét ügyesen összehoztuk, azaz a gabonafélék pehely formájában, gyümölcsök (apróra vágott alma vagy banán), az egészet nyakon öntjük tejjel és kész.

A gyümölccsel elrendeztük a nyers élelmiszert is, hiszen szívesen eszik a gyermekek. Jegyezzük meg az alapszabályt: minél tarkább, annál jobb. Itt nem megszokott módszereket is bevethetünk. A gyümölcs ugyanis jól illik a kenyérhez, helyettesíthetjük vele a lekvárt.
Egy ötlet: egy szelet teljeskiörlésű kenyérre tegyünk vékonyra karikázott banánt, szórjuk meg kakaóval, így csoki ízű lesz.
 
Variációk - a tejre

Reggelihez sokféle formában tehetünk tejterméket az asztalra. Jó megoldások: tejital, sajt, joghurt, túró. Lehetőleg ízesítetlen formában vásároljuk meg ezeket. A túróhoz és joghurthoz keverhetünk ízlés szerint friss gyümölcsöt vagy gyümölcslevet. A kész tejtermékeket is jól meg kell nézni a szülőknek, mert nem kívánt mennyiségű cukrot és adalékanyagokat tartalmazhatnak. A speciálisan gyermekeknek készített termékek sem kivételek ez alól - sőt ellenkezőleg.

Akkor inkább adjunk reggelire meleg vagy hideg tejet, a tartós tej tápanyagértékét tekintve alig különbözik a frisstejtől. A soványabb gyermekek ihatják a 3,5%-os tejet, aki spórolni akar a kalóriával, az választhat 1,5%-osat. Aki nem szereti magában a tejet, annak próbáljuk meg kakaóként adni. Vigyázat: az instant termékek sokszor cukron kívül szinte semmi mást nem tartalmaznak.  A reggelit befejezhetjük ásványvízzel, szörppel, gyógynövényekből készült vagy gyümölcsteával. A hígítatlan gyümölcslevek túl sok gyümölcscukrot és savat tartalmazhatnak, a tejfogak pedig érzékenyek.

Ne kényszerítsük a gyermeket a reggelizésre

Egészség ide vagy oda, a kis mormotáknak ez teljesen mindegy. Amikor éppen csak kimásznak az ágyból, úgysem megy le semmi a torkukon. Itt szükség van a szülők gyengéd rábeszélőképességére, mert azért nem kellene őket teljesen üres hassal elengedni. Valami azért csak lemegy: egy korty tej, egy csésze kakaó, vagy gyümölcsturmix. Ezeket nem kell rágni. Nehezen ébredő csemeténket ezért nem kell kényszerítenünk a reggelizésre. Inkább ébresszük fel 10 perccel hamarabb, üljünk oda vele a szépen megterített asztalhoz, magunk is együnk valamit és teremtsünk kellemes hangulatot. Ezáltal észrevétlenül minden hétköznapi reggeli kissé emlékeztetni fogja őt a vasárnapi családi reggelikre.
A folyadékhiány fáradtságot okoz és dekoncentrálttá tesz. A kisiskolásoknak legalább napi egy liter folyadékra van szükségük, ezért rendszeres időközönként kell inniuk.

A tökéletes tízórai

A reggeli ideális párja a tízórai.
Az evést illetően is teljesen különbözőek a gyermekek: az egyik amint felkel, olyan éhes lesz, mint a farkas. A másik csak majszolja a pirítóst. Az ilyen „egérkének” délelőtt egyértelműen több utánpótlásra van szüksége az iskolában vagy az óvodában, különben mélypontra kerülhet a teljesítménye, a hangulata.  
A tízórais dobozba az alábbi összeállítás kerülhet: kenyér, gyümölcs, tejtermék, folyadék. Aki bőségesen reggelizett, annak elég egy kis szelet kenyér, pár szem gyümölcs, zöldség és innivaló. Egy kiadós második reggeli ebéd előtt csak elvenné az étvágyát.
Ha reggel nincs idő megrakni az uzsonnás dobozt, megtehetjük ezt előző este is: a hűtőben tárolt műanyag ételes dobozban egy éjszaka alatt nem romlik meg a szendvics és az apróra vágott gyümölcs. Így aztán másnap több idő marad a közös reggelire.

Süssünk egészséges uzsonnakenyeret

A megfelelő uzsonnakenyér elősegíti a gyermek koncentrációs képességét
Hozzávalók:

  • 1 kocka élesztő, 450 ml langyos víz,
  • 500 g teljeskiörlésű búzaliszt,
  • 50 g napraforgómag,
  • 50 g szezámmag,
  • 50 g lenmag,
  • 2 kávéskanál só,
  • 2 kávéskanál gyümölcsecet.


Az élesztőt elkeverjük a vízben, ezután hozzáadjuk a többi alkotó részt. Alaposan összegyúrjuk, majd kizsírozott formába helyezzük a tésztát.
Sütőben 200 fokon 1 óráig sütjük.

Egy ötlet a Tízóraihoz: Két szelet kenyérre egy-egy szelet sajtot helyezünk, ráteszünk 2-3 kisebb salátalevelet és vékony csíkokra vágott paprikát. A szeleteket ezután összefordítjuk.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja