SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi kell egy jó szülinapi bulihoz? 4. rész

Családinet [cikkei] - 2009-10-21
Ismét néhány ötlet, hogy mindenki jól érezze magát, fergetes legyen a hangulat a szülinapi zsúron!
Mi kell egy jó szülinapi bulihoz? 4. rész

„Rázd” el a ritmusát!
Gyufaskatulyába, filmes dobozba, két végén beragasztott WC-papírgurigába apró kavicsokat vagy borsót teszünk. Az egyik gyermek „elrázza” valamelyik ismert gyermekdal ritmusát, a többinek ki kell találni, mi az. – Nehezebb, mint gondolnánk.  

Gyöngyhalászat
Egy nagyobb tálba vagy lavórba szőlőszemeket teszünk, annyi vizet öntünk rá, hogy a gyerekek arca belemerüljön, de a hajuk lehetőleg ne legyen vizes. A kis „búvároknak" szájukkal kell felkapkodni a „gyöngyöket a tengerfenékről”. Az a győztes, aki egy perc alatt minél többet tud ezekből összegyűjteni. Minden játékos után cseréljük a vizet és a szőlőszemeket.

Fejjük meg a tehenet
Töltsünk meg vízzel jó feszesre egy gumikesztyűt. Tegyünk alá egy mérőpoharat. Az első játékos kiszúrja az egyik ujj végét egy tűvel. Fél perc alatt mennyit tud kifejni?
A következő játékos egy újabb „tőgyet” kap.  

Állatkert
Sminkceruzával, arcszinezék segítségével egész állatseregletet varázsolhatunk a kis társaságból. (Ajánlatos előbb gyakorolni az ecsethasználatot. A kreatív boltokban vannak testfestéshez való kellékek is. )

Aki mogyorót talál, kiszáll
Apró édességeket szórunk az asztalra, mogyoróval, vagy földimogyoróval, dióval vegyesen. A földimogyorónál egész termést tegyünk ki. Az egyik gyereknek bekötjük a szemét. Addig vehet édességeket az asztalról, amíg mogyorót vagy diót nem talál. Ekkor a többiek azt mondják: „stop”! Jöhet a következő! A „zsákmányolt” édességet természetesen megtarthatják a kicsik.

Keresd a fazekat!
Hozzávalók: Főzőfazék, fakanál, sál, apró meglepetések (gyümölcsdarabkák, kulcstartók, ceruzák)
Egyik gyermeknek bekötjük a szemét a sállal. Ezután a fazék keresésére indul. A térdein közlekedik és a fakanál ütögetésével próbálja megkeresni a fazekat. A többiek „forró, langyos, hideg” felkiáltásokkal segítik. Jutalom a fazék alá helyezett apróság.

Csokoládéevő verseny
Kell hozzá:  egy tábla csokoládé, alufólia, kötöző zsinór, amivel átkötjük a csokoládét, dobókocka, egy pár kesztyű, sál, sapka, kés, villa. 
A tábla csokoládét vastagon becsomagoljuk alufóliába, majd körbe tekerjük a zsinórral. Odatesszük a kikészített kesztyű, sapka, sál, kés, villa mellé.
A gyermekek egymás után próbálnak hatot dobni a kockával. Akinek ez sikerül, gyorsan felveszi a sálat, sapkát, kesztyűt és megpróbálja kibontani a csokit és amennyit csak tud, megeszik belőle. Közben tovább megy a kockadobás és a hatosnál a következő gyerek eszi a csokoládét, miután az előző társa levette a kellékeket, neki pedig gyorsan fel kell venni és folytatni az evést. A játék addig tart, amíg van csokoládé.  

Mindenki másképp csinálja
Az egyik gyermek bemutat egy testhelyzetet, mozdulatot, a többiek megfigyelik ezt. Vigyázat! Nem szabad leutánozni, pontosan az ellenkezőjét kell csinálni. Ha a gyerek felemeli a karját, a többieknek le kell engedni a testük mellett. Amikor nevet, akkor a többi zokog. Aki elrontja, az kiesik.

Staféta álruhában
Két teljes öltözet ruhát készítünk ki. Pl. egy régi szoknyát, pulóvert, gumicsizmát, kesztyűt, szemüveget, sapkát, esernyőt. Két csapatot alakítunk, ahol az első versenyző egy startjel megadására gyorsan felöltözik. Egy távot kell végigfutnia oda-vissza a kinyitott esernyővel. Amikor visszaért gyorsan levetkőzik, majd a következő csapattag veszi fel az öltözéket stb. Az a győztes csapat, aki hamarabb kész.
(Sajnos ez kevés lakásban játsszható, inkább szabadtérre való játék)

Kézműves játék
A fergeteges szórakozás után megnyugtatja és ellazítja a társaságot egy kis ügyeskedés. Felszeletelünk parafa dugókat egyenletes vastagságú korongokra. A gyermekek ezt kifestik különböző színűre, majd cérnára, damilra fűzik fel. Vastagabb varrótűt használunk. A végén összekötjük a nyakláncot.

Kellemes szórakozást!

Neked is van bevált ötleted? Oszd meg velünk, hadd próbáljuk ki mi is! Várjuk a játékötleteket!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja