SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szalagavatók hajdanán és napjainkban

Családinet [cikkei] - 2010-01-20
"Régi harcok, régi kopott könyvek.
Mosoly, derű, néha fájó könnyek.
Múlik minden, rohannak az évek.
Búcsút intünk múló diák évek."
(Hemingway)
Szalagavatók hajdanán és napjainkban

Szalagavató régen

A szalagavató története régi időkre nyúlik vissza. Valószínűleg az 1830-as években, Selmecbányán rendeztek először bált, bár ott még Valétálásnak nevezték.

A „valétálás” latin kifejezés a „Valete!” szóból, mely jelentése „Éljetek boldogul!” Ezzel a kiáltással üdvözölték a végzős diákok az alsó tagozatosokat.

Napjaink szalagavatói nem sokban térnek el a régi idők Valétatűzésétől. Régen a bál szalagszenteléssel kezdődött, ahol a diákok maguknak tűzték fel a szalagot. Akkoriban kétféle szalag létezett, egy rövid aranyrojtos karszalag és egy monogramos, évszámmal ellátott szalag, melyet a diákok a vállukon viseltek.
A menetet a legidősebb diák nyitotta, aki egy hosszú botra kötözött tölgycsokrot vitt, míg a többieknek egy tölgylevél díszelgett a karimájukon.

A régi szokás szerint az alsóbb évesek fáklyás menettel kísérték végig a városon a végzősöket, egészen a városkapuig, ahol egy jelképes fenékbe billentéssel jelezték, hogy immáron nincs ott keresnivalójuk.

Innen a végzősök egyenesen a helyi vigadóba mentek, ahol nagyszabású bál zárta az ünnepség végét.

Szalagavató napjainkban

A régi szokás főbb elemei a napjainkban is élnek. Ma is a végzős diákok hordanak szalagot, büszkén jelezve, hogy utolsó évükhöz értek aSzalagavató napjainkban gimnáziumban, szakközépiskolában. Napjainkban már szeptemberben elkezdenek készülődni a végzősök. Fontos a helyszín lefoglalása, amennyiben az iskolában nem lehet megtartani a bált. A táncok kitalálása és kiválasztása, valamint a jelmezek időben történő kölcsönzése is fontos momentum. Az általános időpont a szalagavató bálokra a december-február közötti időszak.

A szalag feltűzése fontos esemény mind a diák, mind családja részére, ezért is készülnek oly nagy hévvel és lelkesedéssel, hogy tanáraiknak, családjuknak megmutathassák, hogy mit is tudnak egy keringő, palotás, vagy éppen a modern tánc keretein belül.

Az este vége sokféleképpen végződhet. Az osztály akár egy szórakozóhelyre is elmehet együtt, vagy a tanárokkal és meghívottakkal ott maradnak a bál helyszínén és folytatják azt.

A szalagavatóra tekinthetnek úgy a fiatalok, mint lezárása az életük egy korszakának.

Szülői félelmek

Kérdezzük meg magunktól, hogy van-e okunk félni, tartani bármitől, ami a bálon történhet. Előfordulhat-e, hogy lányunk erre a jeles napra tervezi az első szexuális együttlétet a párjával, vagy akár elcsábul az alkoholfogyasztás felé, vagy kísértésbe esik és kipróbál valamilyen könnyebb kábítószert.
 


Ha a félelmeid jogosak és úgy gondolod, hogy a lányodnak is tetszeni fog a szertelen szalagavatói éjszaka, akkor felmerülhet, hogy nem engeded el. Mivel ez nem feltétlenül a legjobb megoldás, hiszen kamaszkora egyik legfontosabb napjáról van szó, beszéljétek meg, hogy a szalagavató után egyből haza kell mennie, nem tarthat az osztályával, ha a többiek mennek még tovább.

Egyértelmű, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél a szexuális együttlét nem kérdés, illetve mereven elzárkóznak az alkohol nagyobb mennyiségű ivásától és a droghasználattól, kevésbé Beszélgessünk gyermekünkkelvalószínű bármilyen probléma felmerülése.

Beszélgessünk a gyerekekkel

Tudni kell nemet mondani. Talán túlzottan befolyásolható és nehezen tud nemet mondani, amikor a társai, számára eddig ismeretlen helyzetbe csábítják. Beszélgessünk vele még a bál előtt, üljünk le és mondjuk el neki, mik azok, amiket nem szeretnénk, ha tenne. A beszélgetés ne legyen vádló jellegű, pusztán nyissuk fel a szemét, hogy akár kábítószer is előkerülhet a buli alkalmával és bármennyire is erős az osztálytársak, barátok nyomása, álljon ki magáért és ne fogadja el.


Fektessük le a szabályokat

  • Határozzuk meg, mikorra kell hazaérnie.
    Mivel a bál egy különleges esemény érdemes kicsit kitolni azt az időpontot, ameddig mindenképp haza kell érnie. A lényeg, hogy ezt a gyermekünkkel is megbeszéljük és fixáljuk. Arról is fontos említést tenni, hogy bárminemű késés esetén telefonálnia kell!

  • Tudjunk róla mik a tervek az estére.
    Kérdezzünk rá, hova mennek a bál után. Beszéljük meg a gyerekkel, hogy adjon jelet magáról még az éjszaka folyamán, akár telefonhívás akár sms keretén belül.

  • Folytassunk nyílt beszélgetést a gyerekkel a szexuális együttlétről, az alkoholról, a kábítószerekről, az ittas vezetésről még a bál előtt! Minél inkább tisztában vannak a következményekkel, annál inkább megfogadják a figyelmeztetéseket.

  • Ismerjük meg a gyerekünk barátait.
    Tudjuk meg, kikkel szokott együtt lógni, még jobb, ha esetleg a gyerekek szüleit is ismerjük.

  • Írjuk be közösen néhány taxi társaság telefonszámát a gyerek telefonjába, hogy akár késő éjjel is gyorsan haza tudjon jönni, otthon meg a szülő rendezi a számlát.

  • Várjuk meg ébren a gyereket.
    Kíváncsian hallgathatjuk az élménybeszámolót a bálról és ez egy nagyszerű alkalom, hogy megnyissuk a kommunikációt szülő és gyermek között.

Nyugtassuk meg őket, hogy minden jól fog menni, nem rontják el a táncot, hogy szép lesz a frizura és a smink is. Érezzük át az izgalmát, örüljünk vele együtt, hogy megkapja a szalagot és táncoljunk vele úgy, hogy az emlék örökre megmaradjon.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja