SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Arctorna kicsiknek

Családinet [cikkei] - 2010-11-15
Elképzelhető, hogy az arctorna még teljesen új fogalom néhányunk számára, nézzük meg, mit is jelent valójában.
Arctorna kicsiknek

A száj motorikájának tökéletesen kell működnie ahhoz, hogy a gyermek teljesen tisztán tudja képezni az egyes hangokat.
Az első életévben a szájizomzat leginkább a táplálékfelvétel által erősödik: először a szopással, majd a rágással. Ezért nagyon fontos, hogy a gyermeknek az első év végére már szilárd táplálékot is adjunk., pl. nyers répát, karalábészeleteket, kenyeret héjával. Az étel megrágásakor a gyermek ajkának, nyelvének, állkapcsának mozgatása mellett a rágás teljes koordinációját is begyakorolja, megtanul csukott szájjal enni.. Természetesen a beszéd is egyfajta szájgimnasztika. Cikkünkben azonban inkább olyan játékos gyakorlatokat írunk le, melyek „ügyesítik” az ajkak, a nyelv és az állkapocs használatát.
Ezeket a vidám gyakorlatokat valószínűleg szívesen végzi majd gyermekünk.


1. Gyakorlat: nyelvnyújtogató robot.
A kis „robotot” gombnyomással vezéreljük.. Ha finoman megnyomjuk a gyermek jobb fülcimpáját, akkor nyelvét a jobb szája sarkánál dugja ki. Ugyanezt végezzükk el a másik oldalon is. Ha megnyomjuk a gyermek orrát, akkor nyelvét a szája közepén dugja ki, felfelé tartja, mintha meg akarná nyalni az orrát. Ha megnyomjuk az állát, akkor lefelé irányul a nyelv. Amikor a gyermek mellére nyomjuk tenyerünket,, „kikapcsol” a robot, nyelve eltűnik a szájában, ajkait összezárja.


2. Gyakorlat: grimaszverseny
Minden gyerek viccesnek találja, amikor félelmetes, vagy mulatságos arckifejezést vesz fel, mellyel kiválóan erősíthető a teljes arcizomzat. Álljunk a tükör elé és vágjunk minél többféle „arcot”. Utánozhatjuk a gyerekünket, vagy ő minket, és kitalálhatunk tréfás neveket is az egyes arckifejezésekhez.


3. Gyakorlatok szívószállal:
Ez az egyszerű eszköz nagyon jó segítség a szájtornához.

Porszívó: kérjük meg a gyereket, hogy a szívószál segítségével szívjon fel könnyű dolgokat az asztalról és tegye bele egy tálba vagy dobozba. Felszívhat apró papírfecniket, vagy száraz borsót (itt vigyázzunk, hogy elég vékony legyen a szívószál ahhoz, hogy ne kerüljön bele a borsószem).

Bugyborékolás: amit evés közben nem szívesen látunk az asztalnál a gyerektől, azt most szabad neki. Belefújhat a szívószállal, mondjuk egy tál tiszta vízbe, de habot is készíthetünk egy kis babasampon segítségével, (csak ne szívja fel!).

Vatta-szlalom:
Rakjunk az asztalra, vagy a földre  akadálypályát építőkockákból. Tegyünk bele olyan akadályokat, amit meg kell kerülni, vagy ék alakú kockákból rámpát is készíthetünk. Több gyerek is versenyezhet. Egy vattapamacsot kell vezetni úgy, hogy a szívószállal fújják. Akár stopperrel is lehet mérni, ki halad végig gyorsabban.

Szappanbuborék-fújással is igen jól erősíthető a száj izomzata és gyakorolható a légzéstechnika.

Nem is gondolnánk, de ha sokat mosolyogunk egymásra, vagy ha vidáman nevetgélünk, azzal is tornáztatjuk a beszédhez szükséges izmokat.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja