SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan reagál a férfi a gyerekre?

Családinet [cikkei] - 2006-03-06
A férfiak gyakran megijednek, amikor a terhességi teszt pozitív eredményt mutat. A párkapcsolat stabilitása, sőt a leendő apuka szülei is befolyásolják, milyen érzésekkel fogadja a férfi a csecsemő érkezését.
Hogyan reagál a férfi a gyerekre?

A kicsiknek szükségük van apai és anyai szeretetre egyaránt. Az apróság akkor érzi magát a legjobban, ha mindkét szülővel elég időt tölthet együtt. Irigylésre méltó, ha valaki férfi létére együtt tud lenni gyermekével, hiszen közülük sokan már abban a pillanatban halálra rémülnek, amikor a terhességi teszt csíkja kikékül.

Még abban az ideális esetben is, amikor a gyerek felelősségteljes, átgondolt és közös elhatározás eredménye, a férfiak számára mást jelent a baba érkezése. A nők tudatosan készülnek  az anyaságra, de a  férfiaknak is fel kell készülniük az apaságra, és számolniuk kell azzal, hogy eközben ők maguk is megváltoznak, igaz, nem hormonálisan.

Ritkaság, hogy egy férfi olyan odaadással gondozza a csecsemőt, mintha az anya bőrébe bújt volna - mondják a pszichológusok -, de ennek ellentéte is kivételes esetekben fordul elő, amikor az apa látni sem bírja gyermekét. Az apa és az újszülött kapcsolata általában nem ilyen végletes. Szakemberek szerint, hogy egy férfi milyen apává válik, nagymértékben befolyásolja, hogy gyermekkorában édesanyjával milyen volt a kapcsolata, és édesapja hogyan fogadta érkezését. A tanult családi minta megismétlődhet, de akár ellentétjére is fordulhat. Nem ritka, hogy egy olyan kisfiú, akitől apja elfordult, felnőttkorában minden figyelmét, energiáját, szeretetét gyermekének szenteli.

A házasság nélküli élet, az együttélés divatja és a párkapcsolatokban a felelősségvállalás hiánya miatt a gyermekvállalás sokszor nem előre tervezett, felelősségteljes döntés, a baba csak "becsúszik". A nők ilyenkor kész helyzet elé állítják partnerüket, aki a társadalom nyomására és a szűkebb család biztatására feleségül veszi születendő gyermeke anyját.

Talán kemény kijelentés, de a nő ilyen esetben ne is várja el a férfitól, hogy örömében körbeugrálja a babaágyat, és segítsen a pelenkázásnál és a fürdetésnél - vélik szakértők. Még ha a gyermek biztos alapokon álló családi közegbe érkezik is, előfordulhat, hogy a férfi státusának elvesztését éli meg a kicsi születésekor. Azt hiszi, a csöppség érkezésével egy időben megszűnik férfinak lenni, ezután legfeljebb csak kispapaként tartják számon otthon. Sok nő elköveti azt a hibát, hogy csak gyermeke apját látja férjében, nem a férfit, akibe beleszeretett. 

A terhesség elejétől kezdve érzékeltetni kell partnerünkkel, hogy férfiúi szerepe nem sérül. Egy nő akkor tudja előcsalogatni férjéből a legjobb apát, ha továbbra is férfiként kezeli - tanácsolják a pszichiáterek. A férfiszerepből való kilépésre kényszeríti párját az a nő, aki elvárja, hogy férje nőként működjön közre az újszülött körüli teendőkben. Sokkal nagyobb sérülés éri a gyereket, ha a férfi nőies tulajdonságai olyannyira előtérbe kerülnek, hogy a gyermek úgy érzi: apja anyja helyett anyja. Ilyenkor torzul az apaképe a kisfiúknak és a kislányoknak is, akik már nagyon korán elkezdik lemásolni, tanulni és gyakorolni az apa- és az anyaszerepeket.

A zavaros szülői minta eredményeképpen felnőttként bakot lőhetnek a párválasztásban. A szakemberek a vasárnapi apukáknak is azt tanácsolják, maradjanak férfiak gyermekük közelében, ne akarják hétvégén az anyát pótolni. A gyermeküket egyedül nevelő apák, vagy azok a férfiak, akik otthon maradnak a gyerekkel, jó, ha dadust vagy képzett bébiszittert fogadnak, hogy a csöppség előtt a férfias apakép mellett jelen legyen egy lágy, gondoskodó anyai minta is.

www.nana.hu
Kép: Ray Dumas / Flickr.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja