SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Biztonsági gyerekülés

Családinet [cikkei] - 2004-02-10
Kötelező. Tudjuk, hogy kell, egyetértünk, mégis mikor a vásárlásra kerül a sor - rosszabb esetben utána - rájövünk, hogy nagyon keveset tudunk róla, milyet- és hogyan célszerű használni.
Az alábbi összeállítás, mely a Biztonsági kislexikon c. kiadványból származik, ebben próbál segítséget nyújtani.
Biztonsági gyerekülés

1. Hogyan válasszunk biztonsági gyermekülést?

  • Először is, kérjünk szaktanácsot a vásárláshoz! (ingyenes szaktanácsadást és tájékoztatót kaphatsz pl. a babaáruházakban),
  • a gyermekülés feleljen meg a baba korának, termetének és súlyának (ezeket a gyártó cég mindig feltünteti a termékeken) és a hatályos előírásoknak,
  • Magyarországon csak az ENSZ-EGB jóváhagyási jellel vagy "H" jellel ellátott terméket szabad gyártani, forgalmazni és a gépkocsiban használni.
  • gyermekünk mindig üljön bele, próbálja ki, hogy későbbi növekedését is beszámítva elég széles-e az ülőrész, elég magas-e a háttámla (jó, ha fül fölé ér)!
  • Megfelelő gyermekülésben a kicsi jobban élvezi az utazást, mert Ő is kilát a gépkocsiból.
  • a kiválasztott ülést próbáljuk bele az autóba is (némely autó öve nem elég hosszú a bekötéshez),
  • mindig kérjük a magyar nyelvű kezelési utasítást!!!

2. Korcsoportok szerinti felosztás

Csecsemők szállítása
0 csoport (0-10 kg): kb. 9 hónapos korig,
0+ csoport (0-13 kb): kb. 12 hónapos korig.

Újszülöttet, csecsemőt (8-10 hónapos korig) legjobb, legbiztonságosabb gyermekhordozó bölcsőben vagy bébi kagylóban szállítani!

A gyermekgondozó bölcső, a babakocsi speciálisan erre a célra kialakított mózeskosárra emlékeztető felsőrésze, amely a járműhöz saját beépített övével rögzíthető.
Elhelyezése mindig az autó hátsó ülésén, a menetirányra merőlegesen történik, hogy az ütközés esetén fellépő erőhatások egyenletesen elosztva terheljék a pici egész testhosszát!
A baba kirepülése ellen a rácsatolható, megerősített háló vagy védőhuzat felszerelése ad védelmet.

A bébikagylók, ugyancsak a legkisebbek szállítására készülnek és hordozóként is használhatók. Ezekbe a kisbaba a kagyló saját övrendszerével köthető be.
A "kagylókat" menetiránynak háttal kell beszerelni az autó beépített 3 pontos övével az első (működő légzsák kizáró ok!) vagy a hátsó ülésre, a használati utasítás szerint. A háttal való bekötés következtében a frontális ütközésnél fellépő erők a babát az üléshez szorítják, így a terhelés egyenletesen oszlik el. A bébi kagylót célszerű "bepróbálni" az autóba, mert ha az öv a baba előtt fut, a 3 pontos öv gyakran nem elég hosszú a rögzítéshez.
A legújabb fejlesztések (Belelli, Bobob, Brevi....) az ütközés utáni másodlagos visszacsapódás elleni védelemmel is el vannak látva.
Jó, ha a bébikagyló hátsó oldalán a keresztbefutó övszárat blokkolni lehet, különben automata öv esetén a fékezések során az ülés kilazul és balesetveszélyessé válik!
Újabban egyre nagyobb teret hódítanak az ún. Travel Systemek. Ezeknél a babakocsira illesztett bébikagylóban fekszik a baba, így a babakocsikázás után azonnal beemelhetjük, és rögzíthetjük az autóba, s folytatódhat is az utazás akár a kicsi felébresztése nélkül is.

VIGYÁZAT!!!

  • a gondos, jó övbeállítás és az ülés precíz, feszes rögzítése életbevágóan fontos a pici kicsúszásának és kiesésének elkerülése végett.
  • működő légzsákkal ellátott első ülésre ne helyezzen hátranéző ülést, mert a légzsák súlyos, akár halálos sérülést is okozhat!

Csecsemők és kisgyermekek szállítása

1. csoport (összevont tömegcsoport: 0-18 kg.) kb. 1 éves korig

Vannak olyan univerzális biztonsági gyermekülések is, amelyek 10 kg-ig menetiránynak háttal beszerelve alkalmasak kisbabák szállítására, 10 kg felett menetiránnyal egyező irányba szerelve pedig a gyermek 18 kg-os súlyig használhatja.
Ezen a több fokozatba dönthető üléseknél csecsemőkorban ajánlott a kiegészítő védőpaplan és a fejszűkítő is amely az apróság teste, feje és az ülés méretkülönbségét egyenlíti ki.
A biztonságot növeli az is, ha speciális - szélesített- energiaelnyelő párnákat helyeznek el az övszárakon (pl. Römer King, Lord..), illete ha a fej és a térdek védelmére az ülés magas védőperemmel rendelkezik (Brevi Grand Prix).
Léteznek olyan ülések (Bebe Confort Iseos, Cosmos), amelyek a csecsemő, és a 18 kg-os gyermek méretkülönbségéből adódó "holt tér" okozta hátrányokat úgy küszöbölik ki, hogy szélességük a kisbaba méretére "szűkíthető", így Őt körülölelve védik, később pedig "fotellé szélesíthetőek".

Kisgyermekek szállítása (9-18 kg: kb. 1 éves kortól 4 éves korig)

A már ülni jól tudó gyermekeknek, olyan speciális üléseket gyártanak, amelyeket a menetiránnyal egyező irányban kell bekötni.
Ezek általában tágasabbak, jól dönthetőek, párnázott oldalai védik, megtámasztják a fejet, felsőtestet és a csípőt védik a térdeket.
A gyermeket általában az ülés saját 5 pontos övrendszerével lehet bekötni. Más típusoknál egy energiaelnyelő asztalka segítségével a gépkocsi biztonsági övével rögzíthető a gyermek és az ülés is.
Léteznek olyan korszerű ülések is, amelyek az ütközési erő enyhítése érdekében szélesített ütközési-energiaelnyelő övpárnával rendelkeznek (Römer King, Lord). Ezek frontális ütközés esetén megelőzhetik pl. a kulcscsont törést, a vállficamot.

VESZÉLYES!!!
A lazán rögzített biztonsági ülés veszélyes, ezért kifejlesztettek olyan típus (Römer Quickfix), amely önmaga húzza feszesre az autó övét, így lehetetlen "lazán" beszerelni.

Kisgyermekek, nagyobb gyermekek szállítása

1, 2, 3 csoport (9-36 kg) kb. 1-12 éves korig

A legnagyobb súlyhatárt ezek az ülések fogják át.
Léteznek saját, beépített övvel rendelkezők, amelyek igen előnyösek az ülni épphogy megtanult gyermekek részére, és vannak olyanok is, ahol az autó övével rögzíthetjük a gyermeket.
 Amennyiben az autó biztonsági öve rögzíti a gyermeket, az ülés fő funkciója megfelelő magasra emelni a gyermeket, hogy ne a nyaka előtt haladjon az öv, mert ez ütközés esetén fulladást okozhat.
Ugyancsak fontos, hogy az ülés megfelelő oldalvédelemmel rendelkezzen, és jól tartsa a kisebb gyermekeket és a fejet.
Ennek érdekében sokuknál a fejtámasz magassága állítható, sőt a legújabb fejlesztésűeknél még az ülés szélessége is (pl.: Bebe Confort Hipsos).
Ezen üléseknél (a saját övvel rendelkezőknél is) 15 kg felett már a normál felnőtt biztonsági övet kell alkalmazni, 25 kg felett pedig a háttámlát is célszerű levenni.

EGYÉB FONTOS TUDNIVALÓK:

  • soha ne sajnáljuk az ülés saját övrendszerének ismételt beállítására az időt! (a gyermek ruházatának váltása is sokszor más beállítást igényel!),
  • a gyermekülést úgy célszerű beszerelni, hogy rátérdelve feszesre húzzuk az autó biztonsági övét, így mozdíthatatlan lesz a kicsi ülése,
  • biztonsági gyermekülést kizárólag az autó szakszerűen beépített két vagy három pontos övével szabad rögzíteni!
  • beszerelésnél tilos mindenféle barkácsolás!! Gyerekülést nem szabad az üléstámlához erősíteni, mert ütközéskor a támla kiszakadhat!
  • csak a megfelelően választott, és helyesen beszerelt gyermekülés nyújt igazi biztonságot!
  • legjobb pici korban hozzászoktatni gyermekünket a biztonsági gyermekülés használatához. - mutassunk jó példát, és mindig kössük be magunkat!
  • a nagy mozgásigényű gyerekeknek hosszú úton (1-2 óra után) igényük van egy kis pihenőre, hogy utána nyugodtan tudjanak ülni.
  • ne helyezzünk el hátuk mögé, a kalaptartóra nehéz vagy éles tárgyakat, mert fékezéskor veszélyesen előre repülhetnek!
  • kombi autóban utazáskor mindig alulra rakjuk be a nehéz darabokat, mert a gyerekek nyakára zuhanhatnak!
  • a Mega Toys lehetőség szerint segítséget nyújt Önnek a "kinőtt" gyermekülés értékesítésében,

További információkat kaphat a következő kék számon:
                       06-40-200-265

Fotó: Amanda Mills, USCDCP / PIXNIO

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja