SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hasznos cikk a játékvásárláshoz

Családinet [cikkei] - 2004-02-11
Amikor a gyerekkel besétálunk a játékboltba, nézzük meg, mi vonja legelőször magára a figyelmét. A csillogó, nagyon színes és szép csomagolású dolgokat fogja először célba venni. Követik ezt azonnal a reklámból ismert szörnyek, az ismert rajzfilmek műanyag figurái. Ezek a számunkra gusztustalannak látszó plasztik vackok számukra kézzel foghatóvá teszik azt a mesehőst, akinek személyiségével már a mese során azonosultak és akinek a személyiségével már könnyen azonosulnak újra egy fantázia-játék során.
Hasznos cikk a játékvásárláshoz

A kislányokat mindig vonzza a csodaszép babák látványa, a szép és habos babaruhák. A Barbie babákkal jól eljátszik minden kislány. Hogy mennyire nevel a Barbie divatmániás sorozatbámuló szánsájn nővé? Amennyire a gyerek a szülőtől ezt a példát látja. A játék önmagában nem nevel semmire, csak a szülői példa, a környezeti hatásokból kapott példák töltik meg tartalommal gyermekeink játékát.

Az önkifejezés eszköze a gyermek számára nem csupán a játék. A rajz legalább ilyen fontos.
Ha a "Vegyünk-e Pistikének Cigis Cili babát?" kérdés valamely épelméjű szülő agyában megfogalmazódna, inkább azt javasolnám neki, vegyen egy nagy doboz szép színes zsírkrétát, meg papírt, és rajzoljon a gyerekkel közösen.

Amúgy, ha a gyereknek játékot veszünk, mindig beszélgessünk vele a játéküzletben az alábbi kérdésekről.
- Nézz jól körül, azt a játékot válaszd ki magadnak, amelyik a legjobban tetszik neked. Csak egyet választhatsz.
Gyermekünk ilyenkor jó érzékkel a legnagyobb dobozt választja, amiben a legtöbb minden van, és egy havi fizetésünk is kevés rá.
Ilyenkor a szülő a szívéhez kap. A gyerek választása általában nem a pénznek szól, hanem a monumentalitásnak. Nyugodtan osszuk meg vele azt, hogy háromszor kell végigszámolnia az összes ujjain, annyit kell aludni ahhoz, hogy a papa annyi pénzt meg tudjon keresni, hogy ezt a játékot megvehessük, és ha annyi pénzt keresett, akkor nem jut ennivalóra és semmi másra. Még csokira sem. Apa pedig nagyon fáradt lesz és nem jutna ideje arra, hogy ezzel a szép játékkal közösen játszhassanak. Ezt minden gyerek akceptálja és választ egy kisebb, olcsóbb játékot.
Ha a játék szerintünk, nem felel meg az életkorának, durva, vad, vagy csúnya, akkor kérdezzük ki alaposan az apróságot:
- Miért tetszik neked ez a játék?
- Mondj rá példát, mit is lehet ezzel játszani? Mire jó ez pontosan?
- Szerinted, nézd ez itt könnyen szét esik .. meg tudod egyedül javítani? Ebben én nem tudok segíteni neked.
- Ha átjön a barátod, vagy este együtt játszunk, mit fogunk kezdeni ezzel?

Ha ezekre a kérdésekre nem tud felelni, maga is rájön arra, hogy a játék csak pár napra szól, utána a sarokba vágva végzi. Segíthetünk neki olyan játékot játszani, amivel összekapcsolhatunk játékötleteket. Például a hajas babával a születésnapot, a közös tortasütést, a nagy teherautóval azt, amikor költöztünk és a bácsik majdnem leejtették a nagyágyat. Töltsük meg a játékot tartalommal, játék-ötletekkel, vicces élményekkel. Ha ez sikerül, a gyerek ezekkel a játékokkal hosszan és boldogan tud majd játszani. Okos gyerekre könnyű hatni.

Mit tegyek, ha a gyerek makacs?
Nem akarok neki gusztustalan műanyag szörnyet és játékpuskát venni, ő azonban mégis hisztizik a játéküzletben. "Az eladók megszólnak és a gyereken is látszik, hogy annyira szeretné!"
Én ilyenkor szólok a gyereknek, hogy a viselkedése nem illik az üzlethez. Itt játékokat árulnak, a játékokkal játszani szoktak, nem pedig hisztizni. Ha hisztizni szeretne, menjünk ki a bolt elé. Ott hisztizze ki magát. Ha játékot szeretne, válasszon olyat, amivel játszani lehet, mondja el, hogy miért. Ha továbbra is hisztizik, szépen kisétálnék az üzletből. Megvárnám az ajtó előtt a megszeppent gyereket és egyértelművé tenném neki, hogy a hisztizéssel csak azt éri el, hogy semmit nem kap. Ilyenkor nem vennék neki játékot.
A jó játék ismérvei:
- Hosszan használható, tartós anyagból készült.
- Esztétikus a megjelenése
- Nem nyújt mindent készen (például a pisilős, evős baba) ki kell egészíteni a fantáziánkkal.
- Egyedül és együttjátszásra is alkalmas.
- Első ránézésre legalább két ötletünk van, mit lehet vele kezdeni.
- Gyermek léptékű, tehát sem nem kisebb, sem nem nagyobb, mint a gyerek mérete.

Milyen labdát vegyünk?
Kis gyereknek feltétlen nagy, színes, mintás labdát, amit könnyen meg tud fogni és el tud kapni. Ami megfogja a szemét. Ami jól gurul és jól pattog (középkemény)
4-5 éves gyerek már kaphat kisebb labdát is, ami fejleszti az ügyességét. 7-8 éves gyerek kis gumilabdával is szívesen játszik, már jól koordinált a mozgása, örömet ad a picike labda elkapása, pattogtatása. A formáról a funkcióra kerül a sor, már ciki a mesefigurás labda.
Nagyobbacskák örülnek a kosárlabdának, kézilabdának, baseball kesztyű, ütő, labda is nagyon jó ajándék.

Milyen babát vegyünk?
Szépet. Olyan legyen, mint egy ideális kislány, kisbaba, vagy kishölgy. A szemüveges baba, maci, valóban segíthet a szemüveget megszokni, de ne kész szemüveges babát válasszunk, hanem a már meglévő kedvenc kapjon szemüveget, drótból, olyat, amit mi csináltunk a gyerekkel közösen.
A kedvenc baba gyógyítása enyhítheti a fájdalmakat, nem az újonnan vásárolt, gyárilag defektes példány.

Milyen Kisautót vegyünk?
A kisautókból a jó strapabírású, fémből készült kevés mozgó-kivehető alkatrészes fajták a legjobbak. A
saját építésű dobozgarázsok nagyon nagy örömet adnak, fejleszthetők, csak karton és egy kis szülői segítség kellenek hozzájuk. Saját magunk festhetjük ki és nem kell a boltban méreg drága garázst vennünk.

Kép: www.foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja