SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Agresszív mesék birodalmában

Kókai Kata [cikkei] - 2007-01-23
Nem egy anyuka figyeli aggódva gyermekét, miközben a tv-ben zajló csatajeleneteket lesi. Nem, nem az akciófilmekről, hanem a mesékről van szó.
Agresszív mesék birodalmában

Hová lett Hókuszpók a balul elsült törp-írtási kísérletekkel? És hová tűnt a mi kedves kockás fülű nyuszink? Régi idők régi meséi, ahogyan most mondják, elavultak. Ehelyett kaptunk egy csomó robotot szuperfegyverrel, verekedő kislányokat, népirtó fegyvereket. Ma ezt nézik a gyerekek. A szülőkben pedig okkal merül fel a kérdés, vajon árthat-e gyermekeinknek a már meséket is átfogó agresszivitás?

A mai mesék nagy része ugyanolyan karikát érdemelne, mint az akciófilmek, legalábbis szülői felügyelet nélkül biztosan nem tesz jót a gyermek fejlődésének. Ugyanezt elmondhatjuk a filmek korhatár jelzéseiről is, hiszen néha meglepő és érthetetlen módon kapnak tizenkettes karikát olyan filmek, melyek megtekintését jobb érzésű szülő akár 14 éves gyermekének is megtiltaná.


Hazánkban is agresszívak a gyermekek?

A gyermekek egyetlen hátránya, hogy kevés tapasztalattal rendelkeznek, s legkevésbé sincsen kialakult értékrendjük a jó vagy rossz mivoltáról. A mesék pedig, akárcsak minden más a környezetükben, kihatással van fejlődésükre. A legártatlanabb, legkedvesebb gyermek is könnyen agresszívvá válhat, ha kizárólag a televízióról vesz mintát.

Nemrégen a hírekben hallhattunk egy megdöbbentő esetről: tizenéves gyermekek csoportosan ütötték tanárukat, hogy a táblához kihívott osztálytársat "megmentsék". Vajon ez az eset csak a szülők hibája? Vajon a szülőktől látták a gyermekek ezt a viselkedést? Szinte kizárt, hogy a sok agresszivitás, melyet ma már a mesék közvetítenek, ne játszana szerepet a hasonló viselkedésben.


Mese és magyarázat

A mai mesék többsége történetét és cselekményét tekintve is leginkább egy akciófilmre emlékeztet. Ugyanakkor korhatár nélkül megtekinthető, szemben a felnőttek számára készülő akciófilmekkel. De vajon miért gondolják, hogy az emberi szereplőkkel forgatott akciófilm károsabb, mint a megrajzolt történetek? A gyermekek számára a mesevilág is szinte egyenlő a való élettel. Hisznek a télapóban, a Pindúr pandúrokban, s számukra a mesehősök alkotják a példaképet.


A mesék többsége önmagában nem hatna károsan a személyiségfejlődésre, ha lenne egy szülő, aki magyarázatot adna a cselekményre, s megértetné gyermekével, hogy a verekedés, a szuperfegyverekkel való lődözés egyáltalán nem követendő példa. A szülők azonban elfoglaltak, s szinte lehetetlen elkerülni, hogy a gyermek legalább egyszer egyedül megnézzen egy hasonló mesét.


Mit tehetünk?

A legjobb megoldás az lenne, ha gyermekeinket távol tartanánk minden agresszív műsortól, de természetesen ez szinte lehetetlen, hiszen mai rohanó világunkban a szülőknek a gyermeknevelés mellett számtalan más feladata is van. Köztes megoldás lehet, ha nagyobb gyermekeinknek megtanítjuk az olvasás szeretetét, s hasznos könyvekkel lepjük meg őket. A kisebbek számára pedig az internetes hangos mesék, illetve a gondosak megválogatott mese dvd-k és videó kazetták lehetnek hasznosak.

Fotó: www.foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja