SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a vízi játékokról

Családinet [cikkei] - 2009-08-13
Vízi játékok azok, amelyeket vízben lehet használni vagy vízzel. tehát beltérben használatos fürdőszobai játékok, a strandra szánt felfújható labdák, matracok. úszógumik. Fontos, hogy vízi játékokat mindig szülői felügyelet mellett és sekély vízben használják a gyermekek.
Fontos tudnivalók a vízi játékokról

Jó, ha tudjuk...

hogy nincs egészségesebb dolog, mint amikor gyermekeink a szabadban játszanak. Számukra a nyár, a víz és a strandolás elválaszthatatlan fogalmak. Az ehhez kapcsolódó vízi játékok felhőtlen és boldog időtöltést ígérnek a gyerekeknek.

Jó, ha tudjuk...

hogy a kicsik számára ajánlott merev műanyag medencék némelyikét homokozóként is lehet használni. Célszerű olyat venni, amelyet le lehet takarni, mivel így elkerülhető, hogy bogarak, falevelek kerüljenek bele. Ajánlatos a medencét félig árnyékos, félig napos helyen elhelyezni, hogy a játékba belefeledkezett gyerekek ne kapjanak napszúrást. A vízben pancsoló gyerekeket sose hagyjuk egyedül, valaki mindig ügyeljen rájuk!

Jó, ha tudjuk...

hogy a kádban, a kerti medencében vagy a vízparton használt vízi játékok kiválasztásakor érdemes figyelni arra is, hogy a játék ne csak szórakoztasson, hanem fejlessze is a gyermek képességeit. A legkisebbeknek a vízen úszó kedves figurák már elég elfoglaltságot adnak. A puha, nem mérgező és nyálálló játékállatok pasztell és erősebb színei jól stimulálják a látásérzékelést. A hangot is adó különböző formájú játékok kiválóan fejlesztik a hallást, a formaérzékelést. A nagyobbaknak érdemes olyan játékot venni, amely már szerepjátékra ösztönzi a gyermeket.

Jó, ha tudjuk...

hogy veszélyes 3 év alatti gyermekek kezébe olyan játékot adni amelyet a gyártó a 3 év feletti korosztály számára készített. Egyes ilyen játékok kis méretű elemei vagy leszedhető részei veszélyesek lehetnek a kicsik számára. A kisgyermekek mindent a szájukba vesznek, az apró alkatrészeket lenyelhetik vagy belélegezhetik, ezzel fuladásveszélyt idéznek elő. Ha a gyermek lenyeli a játék egy darabját, illetve ha bármely testnyílásába bedugja, haladéktalanul vigyük orvoshoz! Ne kísérletezzünk házilag az idegen test eltávolításával!

Jó, ha tudjuk...

hogy mindig a gyermek életkorának megfelelő játékot válasszunk. Fontos hogy a kisgyermek magától oldja meg a játék által kínált feladatokat, így sikerélménye további problémák megoldására sarkallja.

Hagyjuk a gyermeket saját színvonalán játszani. Ha egy játékkal a gyermek nem szabályosan, nem a szülő elvárásának megfelelően játszik, ne szóljunk rá, Ne siettessük a játék megtanulását, mert ezzel elvesszük az önbizalmát.



Jó, ha tudjuk...

hogy a legveszélyesebb vízi játékok azok, amelyekbe bele lehet ülni vagy rá lehet feküdni, például a kis felfújható csónakok, matracok, úszógumik stb. Ezeknél a levegő hirtelen eltávozása okozhat súlyos veszélyhelyzetet, amikor a gyerek pánikba eshet és elmerülhet a - talán nem is túl mély - vízben és megfulladhat.

A szülőnek nem szabad elfeledkezni az önfeledten játszadozó gyermek biztonságáról, ezért nagyon fontos megjegyezni azt, hogy vízi játékokat mindig szülői felügyelet mellett es sekély vízben használják a gyermekek. Lényeges előíras hogy a szelepzáró dugó még véletlenül se húzódjon ki és hirtelen ne távozzon el a levegő a felfújható matracból úszógumiból, játékcsónakból. Ez ellen visszacsapó szeleppel védekeznek a gyártók, a dugó tartósan rögzített és a játékba benyomható kivitelben készül.

Jó, ha tudjuk...

hogy a felfújható vízi játékok védő, illetve mentő eszköz céljára nem alkalmasak!

Jó, ha tudjuk...

hogy mire figyeljünk vízi játékok vásárlásakor:

  • Csak megbízható helyen vásároljunk vízi játékot!
  • Keressük a játékon vagy a csomagoláson a CE megfelelőségi jelölést. Ha nem találjuk, az azt jelenti, hogy vagy nem gyermekeknek szánták azt a bizonyos terméket vagy a játék használata nem biztonságos gyermekek számára.
  • A 3 év felettieknek ajánlott játékot ne vegyük meg a 3 évnél fiatalabb gyermekek számára! Az erre felhívó korcsoport jelölést feltétlenül vegyük figyelembe.
  • Leszerelhető kis játékelemeket a kisebb gyermekek lenyelhetnek, belélegezhetnek, azok fulladásveszélyt okozhatnak.
  • Nézzük meg, van-e olyan része a játéknak, ahová a gyerek ujja beszorulhat. Ha van, ne vegyük meg a játékot.
  • A játéknak ne legyen éles, hegyes széle, mert ezek sérülést okozhatnak, figyeljünk a játék minőségére!
  • Nézzük meg, felhívják-e a figyelmünket a kockázatok elkerülésének módjára. Ha van kockázat, ne vegyük meg a játékot!

forrás: www.nfh.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja