SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Diákmunka

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-04-15
Közeleg a nyár, a diákmunka szezonja. A kamaszok életében fontos momentum a nyári munka, a zsebpénz mellé számos hasznos tapasztalatot is szerezhetnek.
Diákmunka

Az első és legfontosabb haszna a diákmunkának, hogy a fiatal elkezd megtanulni dolgozni. Ez lehet, hogy komolytalanul hangzik, de gondoljunk csak bele: végül is honnan tudna dolgozni? Ezt sem a szüleitől, sem a tanáraitól nem lesheti el, kizárólag az úgynevezett nagybetűs élet hozhatja meg számára ezt a tudást. Találkoznia kell az élménnyel, amit az jelent, hogy főnöke van, kollégái vannak, alkalmazkodnia kell, határidőre kell feladatokat elvégeznie, meg kell tanulnia a kollégáival együttműködni, sőt, meg kell ismernie saját magát is, hogyan viselkedik speciális munkahelyi stresszhelyzetekben. Ki kell próbálnia, hogy személyisége milyen feladatok elvégzésére teszi alkalmassá. Szélesebb rálátással fog rendelkezni utána a munka világára, és tisztába kerül a felelősség fogalmával.

Ha egymást követő években más-más munkahelyet próbál ki, többféle vezetési stílussal találkozik, néha csak a saját munkájáért kell felelősséget vállalnia, más esetekben viszont csapatban kell dolgoznia,  tehát elmondható, hogy sokrétű tapasztalatokra tesz szert egy-egy nyári munka során.
De hol is keressen munkát  a  diák, ha  dolgozni szeretne, hogy tapasztalatot – és plusz zsebpénzt - szerezzen? A 80-as, 90-es években még működött az a rendszer, hogy a gyerekek szüleik, vagy szülei ismerősei munkahelyére ment el dolgozni, de sajnos ez az utóbbi években nemigen működik, annál a sajnálatos oknál fogva, hogy a gazdasági világválság nem kedvez a diákmunkának, amikor számtalan felnőtt sem talál magának állást.
 
Az optimális megoldást az iskolaszövetkezetek által nyújtott munkalehetőségek jelentik. Manapság Magyarországon mintegy ötven kisebb-nagyobb iskolaszövetkezet szervezi a diákokat a legkülönfélébb feladatokra. A fiatalok a törvények szerint 16 éves koruktól vállalhatnak munkát.  Szülői engedéllyel nyári szünetben ez a korhatár 15 év.  A vállalható munkák között van adatrögzítés, árufeltöltés, tolmácsolás, forgalomszámlálás,  palackválogatás, csomagolás, futárkodás, bébiszitterkedés szerepel. Annak ellenére, hogy az iskolaszövetkezetek nyilvánvalóan leveszik a maguk hasznát a fiatalok keresetéből, mégis ez a biztonságosabb eljárás, hiszen cserébe a fiatalok érdekeit megfelelően képviseli  a munkaközvetítő cég.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja