SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Beilleszkedés a közösségbe

Hidegh Sándor [cikkei] - 2009-03-23
Beilleszkedési tanácsok nyugdíjasoknak a közösségi életbe. Még az is jól jöhet, ha számítógépes ismereteket szereznek az idősek.
Beilleszkedés a közösségbe

A legegyszerűbb a dolga annak a boldog  nyugdíjasnak, akit öreg korára gyermekek és unokák népes hada vesz körül nagy szeretettel. A második csoport az eleve egyedül élők, Őket az élet a hosszú magány alatt, már megedzette, róluk már minden lepereg. A harmadik az, aki a munka elvesztésével (nyugdíj) a talajt is elveszítik maguk alól. A biztos megélhetés megszűntével „élete párja” a „legszebb éveket áldoztam neked életemből   felkiáltással” lecseréli fiatalabbra. A család többi tagja meg szelet vesz a világ négy tája felé, mint azok a bizonyos rágcsálók a süllyedő hajóról. Még szerencse, ha nem teszik ki az ajtó elé, szaporítva a hontalanok népes táborát.

Nos, ekkor kell magunkban minden ellenérzést leküzdeni, és segítséggel, vagy anélkül utánanézni, hogy a környékünkön, milyen lehetőség van.
Mint ”tősgyökeres józsefvárosi lakos „(A hetedik kerületben, már honvágyam van!), magamból kiindulva végigjártam minden elképzelhető fórumot. Kezdve a kerületi szociális irodától a Józsefvárosi Családsegítő Szolgálatig, ahol például 61 évesen rászabadítottak az internetre és evvel együtt az emberiségre! Az ott dolgozó ifjú hölgyek fülön fogtak ÿ(hiába tiltakoztam, kézzel-lábbal, hogy eddig sem tudtam írni sem olvasni, mert ezt más megtette helyettem) közölték,hogy addig nincs menekvés, amíg valamit nem művelek a számítógéppel (szépen leírták, hogy bal egér,meg jobb  egér) amiről, addig  tuti  megvoltam győződve, (hogy a spejz lakója és szereti a sajtot)

Biztosan szépségemnek, és a belőlem eredő természetes szerénységnek köszönhető, hogy, szociális jellegű problémáimat, a mindenkori lehetőségeknek megfelelően próbálták megoldani. És ez a jó kapcsolat évek óta fennáll! Sok mindent köszönhetek nekik!
Megismertettek a „Csoport-téka egyesület” nyújtotta lehetőségekkel is, ahol az ott dolgozó munkatársak kortól függetlenül (nyugdíjasoknak is) önéletrajzírástól kezdve a lehetséges átképzési lehetőségekig. munkahelyek bemutatásán keresztül egészen az elhelyezkedésig egyengetik a hozzájuk fordulók útját.
A Családsegítő szolgálat által jutottam el a nyugdíjas klubba. Itt sikerült érdeklődésemnek megfelelő elfoglaltságot találnom



Másnak nem fontos ezt az utat végigjárni, egyből meg kell keresni a hasonló világi, vagy egyházi intézményeket, ahol, ha van szabad hely, szeretettel várják az új jelentkezőket.
Egy ilyen közösségbe beilleszkedni akaró embereknek azért el kell gondolkodni azon, hogy miután ő az új ember, neki kell alkalmazkodni a már működő közösséghez! Mely szerencsés esetben úgy működik, mint egy nagycsalád, különböző korú, műveltségű, habitusú emberekkel. Meg kell felelni néhány alapvető követelménynek, hogy a későbbiekben súrlódásmentesen tudja napjait tölteni.

Legelőször is olyan kézenfekvő dolog, mint a szappan és a dezodor ismerete és használata.
Ne akarjuk mindenáron saját kedvtelésünket másokra erőszakolni  például ne bömböltessük a televízióban a kívánságműsort, mikor lehet, hogy klubtársunk mást szeretne hallgatni. Ne alakítsunk ki klikkeket, ahol, mint a vetési varjak rosszindulatú károgással, lehetőleg mindig, az ott nem tartózkodót szapulva a háta mögött, szemébe persze mosolyogva fejtjük ki véleményünket.
És egyet soha nem szabad elfeledni, hiába „Tied” a klub, de ne vidd haza!
Ez csak egy- két példa a rosszra, de hála istennek nem ez a jellemző.
Ha ezeket az ötleteket magunkévá tudjuk tenni, biztosan kellemesen problémamentesen telhetnek napjaink a megfelelő közösségben.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja