SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vegetáriánus anya, és gyermek

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-08-25
Sok hasznos tanácsot kapunk a védőnőnktől és a gyermekorvostól, hogyan kezdjük el gyermekünk hozzátáplálását 6 hónapos kortól. Az általánosan elfogadott étkezés szerint a vegyes étrend: hús, szénhidrát, sok vitamintartalmú gyümölcs és zöldség javasolt.
Különleges helyzet áll fel azonban ha a szülők, vagy az anya vegetáriánus, és gyermekét is így szeretné nevelni.
Sok vita alakulhat ki a környezettel a vélemények, táplálkozástudományi, etikai és hitbeli meggyőződések különbözősége miatt.

Vegetáriánus anya, és gyermek

A szülők felelőssége nagy, mivel ők döntenek a gyermekük nevében, a gyermeknek nincs beleszólása. Ne felejtsük el azonban, hogy a  hagyományos vegyes étrend esetében is a szülő dönt, nem a gyermek.
A hit oldaláról közelítve: toleránsnak kell lennünk, hiszen senki sem szeretné, hogy mások akarják eldönteni milyen vallás szerint éljen. A hinduizmus, buddhizmus, judaizmus, keresztény vallás és új keresztény felekezeteknél is megtalálhatjuk a vegetáriánus étkezést, vagy azok elemeit, amint bizonyos  húsfajtákat kerülnek.

Vegyük sorra tehát a vegetáriánus és a táplálkozástudományi álláspontokat.

Többféle vegetáriánus irányzat létezik, a legfőbb csoportok:

- Vegánok: tradícionális, szigorú vegetáriánusok akik csak növényi eredetű élelmiszert fogyasztanak
- Lakto-vegetáriánusok: növényi élelmiszert és tejtermékeket fogyasztanak
- Ovo-lakto-vegetáriánusok: növényi élelmiszert, tejet és tojást is fogyasztanak
- Szemi-vegetáriánusok: a növényi élelmiszer mellett megengedett a hal vagy a csirke fogyasztása
- Fruitarianusok: főleg gyümölcsöt fogyasztanak
- Nyersevők: kizárólag nyers ételeket esznek
- Természetes ételeket evők: kerülik a mesterséges ételtartósítókat és adalékanyagokat

A szakemberek, dietetikusok legfőképpen a vas, cink, B6, B12 vitamin, kalcium, D vitamin hiányára figyelmeztetnek, valamint az energiahiányra az állati eredetű fehérje  mellőzése miatt.
A vegetáriánusok szerint az élelmiszerek megfelelő válogatásával, csoportosításával kiegyensúlyozottá válhat a vegetáriánus étrend, nem lép fel vitamin- és  ásványianyag hiány. Véleményük szerint a szervezet sokkal több vitamint és ásványianyagot igényel vegyes táplálkozás esetén, hogy sikeresen lebonthassa a másodlagos,  állati fehérjét. A vegetáriánusoknak nincs szükségük annyi ásványi anyag- és vitaminbevitelre, mint a vegyes étrendű embereknek, mert könnyebben, és többet tud hasznosítani a  szervezetük.

A szigorúan VEGETÁRIÁNUSOK, úgy nevezett vegánok körében a megfigyelések szerint valóban kialakulhat a gyakran emlegetett D, B12 vitamin-, fehérje- és vashiány1.

A kialakuló fehérjehiány  azért jelentkezik, mert a növényi fehérjék fajtánként más-más kombinációban tartalmaznak aminosavakat, egy vagy több esszenciális aminosav  hiányzik. Azonban ezt egyensúlyba lehet hozni, ha gabona és hüvelyes növények együttes fogyasztását kombináljuk, mert ekkor az aminosavak kiegészítik egymást. A vegetáriánusok szerint ez vegyes táplálkozás esetében is felléphet, a húsfogyasztás esetén is kombinálás szükséges.

Kalciumhiány esetén a bevitelt a zöld színű zöldségek, teljes kiőrlésű lisztfélék, olajos magvak fogyasztásával lehet fokozni.
A Cink felszívódását nehezíti a magas rost- és oxaláttartalmú szója és teljes kiőrlésű gabona, de ez egyensúlyba hozható a hüvelyesek, olajos magvak, zab és búzacsíra  fokozottabb bevitelével. A magas rosttartalmú ételek fogyasztása mellett szól az is, hogy kiváló ballasztanyag forrás, ami megelőzi a székrekedést.
A B6 vitamin felszívódását nehezítik a növényi táplálékban található ballasztanyagok. A vitamin hiánya idegesség, álmatlanság, bőr- és nyálkahártya problémákat  okoz. Javasolt a zöldség és főzelékfélék, hüvelyesek, olajos magvak, avokadó és banán fogyasztása, valamint a párolás a főzés helyett, hogy magasabb vitamintartalma  maradjon az ételeknek.
A B12 vitamin okozza a legtöbb vitát a vegetáriánus étrend megítélésében. A táplálkozástudomány jelenlegi ismeretei szerint ez a vitamin nem található  meg a növényi táplálékban. (Egyes kutatások találtak B12 vitamint bizonyos növényekben, ha azok szerves trágyán nevelkedtek. A bizonyításhoz több kísérletre van szükség.) A szakemberek szerint vitaminnal dúsított élelmiszerek fogyasztása javasolt, vagy kobalmintabletta, esetenként injekció. Dúsított élelmiszerek esetén félrevezető lehet a feltüntetett B12 tartalom, mert nem csak a fiziológiailag aktív tartalmat látjuk, amit valóban hasznosítani tud a  szervezet. Ha kiderül a vérképvizsgálatból hogy B12 vitaminhiányunk van, szükséges megvizsgálni, hogy a gyomor fedősejtjei termelik-e a felszívódáshoz szükséges faktort. Ez  esetben vegyes táplálkozásnál is előfordulhat a hiányállapot. Várandósság és szoptatás esetén fokozottan kell a B12 vitaminra figyelni, mivel a csecsemő csak az anyatejen keresztül juthat ehhez a vitaminhoz, de ha az anya  szervezetében is  kevés van belőle, igen komoly probléma léphet fel. A vas felszívódásához is elengedhetetlen ez a vitamin. Ha hiányzik, a folsav szedése hiábavaló, vashiány, vérszegénység lép fel. Erjesztett termékekben megtalálható a B12 vitamin, mert baktériumok termelik: tejtermékekben, pékélesztőben, friss búzacsírából és teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruban.
A D vitamin, hasonlóan a B12 vitaminhoz, a táplálkozástudomány szerint nem található meg a növényekben. A szervezet azonban képes előállítani, a nap hatására 20 perc  napozás után elég vitamin  képződik a bőrben. A vitamin nagyon fontos a kalcium felszívódásához, és beépüléséhez. Hiánya a fejlődésben lévő gyermekeknél  rendellenességet okoz a  csontozatban. Túladagolása azonban az erekben mészsókicsapódást, vese- és szívizom károsodást válthat ki. A folyamatos vérképellenőrzés javasolt  vegyes táplálkozás esetén is.

A LAKTO-vegetáriánusoknál nem kell tartani a kalcium, cink, B12 vitamin hiányától a tejtermékek fogyasztása miatt, azonban a vasfelvétel itt is hiányos lehet2. A  megelőzéshez  szakszerűen összeállított étrend szükséges: C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása (például a cékla, duplájára emeli a növényi ételekből felvett vas  felszívódását). Néhány magas vastartalmú növény: mogyoró, dió, mák, csipkebogyó, ribiszke, szárazbab, lencse, csalán, teljes kiőrlésű lisztfélék, köles, tofu, aszalt gyümölcsök.

A LAKTO-OVO étrend a kalcium, és a vas felvételében is kiegyensúlyozott, a tojásnak köszönhetően. Ez az étrend a szükséges energiát, vitaminokat, és a  fehérje szükségletet is biztosítja.

Elég nagy problémát okoz a vegetáriánus családoknak a gyermek étkeztetése az oktatási intézmények menzáin.
Az intézetek számára az engedélyt a vegetáriánus étkezésre a helyileg illetékes ÁNTSZ adja ki. Szigorúan vegetáriánus menü készítésére nincs lehetőség, a lakto-ovo- és  szemi-vegetáriánus étkezés esetében akkor adnak engedélyt, ha a személyi és tárgyi feltételek adottak a menzán. Akkor adottak a feltételek, ha az intézményben van megfelelő személyzet, dietetikus, kapacitás és megoldott az elkülönített ételkészítés, szállítás is. Ha a konyha nem tudja ezt vállalni, akkor az intézménynek kell valami megoldást találnia, erre pedig nincs országos szabályozás.

Végezetül említsünk meg néhány elgondolkodtató adatot, amely orvosi felmérések alapján készült.
A vegetáriánus étrendet követők esetében bizonyítottan kevesebb a szív- és keringési betegség, magas vérnyomás, érelmeszesedés, daganatos  betegség, székrekedés, ízületi betegség, csontritkulás, vese- és epekő, valamint az elhízás. A WHO is ajánlja a magas vérnyomás, elhízás elkerülésére az alacsony zsírtartalmú, és a teljes szénhidráttartalmú ételeket. Nagyon fontos azonban, hogy nem minden szervezet reagál egyformán a vegetáriánus étrendre való átállásnál. A hirtelen átállás rosszabb felszívódást,  gyengébb enzimaktivitást, legyengült állapotot eredményezhet. A fokozatosság  itt is jobb eredményeket hoz, ha változtatni akarunk étkezésünkön.

Forrás:
Reisinger Orsolya, Mérlegen a vegetarianizmus

1  Zeman, J.F., Ney.M.D.:Applications of Clinical Nurition. New Jersey, 1988
2  Barna M. : Táplálkozás-Diéta-Medicina. Budapest, 1996

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja