SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az anyatej leadásának fontossága

Dobiné Olasz-Papp Nóra [cikkei] - 2011-01-13
Cikkemben segítséget szeretnék nyújtani azoknak, akiknek sikerült a szoptatás, lenne többlet tejük is, melyet szívesen leadnának, de nincs elég információjuk ahhoz, hogy ezt hogyan tehetik meg, ill. szeretném felhívni a figyelmet az anyatej leadásának fontosságára, hiszen sok kisbaba várja a kincset érő anyatejet!
Az anyatej leadásának fontossága

Kaptam egy megtisztelő felkérést: a Heim Pál Kórház Anyatejgyűjtő Állomásának baba-mama klubjában tartsak előadást a csecsemők, babák alvásáról, melynek eleget is tettem, kisfiammal együtt boldogan veszünk részt ilyen eseményeken.

Ami pluszt adott a szokásos pozitív izgalmakon felül, hogy bepillantást nyerhettünk az Állomás működésébe, az eljárásokba, alapos tájékoztatást kaptunk arról is, miként járnak el a kapott anyatejjel, mi kell ahhoz, hogy valaki tejleadó lehessen. Kísérőnk Tasi Zsuzsanna, az Anyatejgyűjtő Állomás vezetője volt, köszönet az alaposságáért!

Sajnos, nem elég anyatejjel rendelkezni a leadáshoz, sőt a negatív leletek megléte is kevés! Megfelelő szakemberek nélkül nem tud működni a dolog, akik erre az útra terelnének minket, tájékoztatnak és biztatnak. Ez sajnos sokszor nehezebben teljesül.


Mi kisfiammal megszenvedtünk a szoptatás sikerességéért, és ehhez is nehéz volt megtalálni a megfelelő szakembert. Tejem sok volt, rengeteg, de a technika nem volt jó és a kezdeti feltételek sem voltak optimálisnak mondhatók. Szerencsére még idejében találtunk hozzáértő segítséget szoptatási szaktanácsadó személyében, így nem állt le és lett ellehetetlenítve a tejtermelés folyamata. Rengeteget fejtem is, bőven volt mit lefagyasztani, meg is fordult a fejemben a leadás gondolata, de sajnos én sem voltam elég eltökélt, és utánajáró, és kérdésem ellenére az egészségügyi dolgozók sem tereltek erre az útra, a „macerásság” engem is elriasztott, nem foglalkoztam eleget ezzel az alapgondolattal. Így - leírni is borzasztó - a lefolyóban végezte a sok anyatej.

Ahogy álltam az Anyatejgyűjtő Állomás helyiségében és szétnéztem, újra feléledt a régi rossz érzés, a gyomromba megint beköltözött a gombóc. Eszembe jutott a sok baba, akik nem tudnak anyatejhez jutni, pedig mekkora szükség van rá! Önmarcangolással sokra nem megyek, és senki sem, így maradt az elhatározás, a következő gyerekemnél biztos, hogy tejleadó leszek! Addig pedig megteszek minden tőlem telhetőt, hogy biztassam azokat, akik nyitottak, fogékonyak és érdeklődők a leadásra! Akinek ideje, energiája, tejmennyisége engedi, kérem, ne habozzon!

Igazából nem is olyan nagy „macera”, ami lehetővé teszi a leadást. Zsuzsannától megtudtam, hogy csupán néhány vizsgálat kell hozzá: tüdőszűréssel, HIV-vizsgálattal, Wassermann-vizsgálattal, székletvizsgálattal és a bőr áttekintésével jár a szűrés.


A tüdőszűréshez és székletvizsgálathoz a háziorvos ad beutalót, a Wassermann-vizsgálatot megcsinálják már a várandósság alatt mindenkinek, eredményét segít megkeresni a védőnő, ahogy a bőr áttekintését is ő végzi, és csak probléma esetén küld tovább szakorvoshoz. A HIV-vizsgálatot pedig megcsinálják a Heim Pál Gyermekkórházban. Ha minden lelet negatív, kezdődhet a leadás.

Az Anyatejgyűjtő Állomás lelkes dolgozói mindenben segítenek, hiszen komplett csomagot adnak: steril üvegeket, fertőtlenítőszert, szájmaszkot, mindent, ami szükséges a teljesen „tiszta” tej leadásához. Segítenek a megfelelő fejési technika elsajátításában tájékoztató füzettel, még mellszívó készüléket is tudnak biztosítani ingyenesen!

A leadással sem kell bajlódni, hiszen meghatározott időpontokban - sőt, szükség esetén az anya programjához igazodva - gépkocsivezető házhoz megy az átadandó tejért, heti három alkalommal. A leadott tejet alaposan vizsgálják, majd pasztörizálják, majd tökéletes eredmények és engedélyek után kiadják. Háziorvos írja fel receptre, az igényelhető mennyiség maximuma 800 ml/nap. Ezért a tejért fizetni nem kell, de a leadás a leadó anyáknak 1800 Ft/l adómentes jövedelemmel jár, melyet havi elszámolásban utalnak át. Az Állomáson a különböző anyák tejeit természetesen semmilyen formában nem öntik, keverik össze, de egy baba különböző anyák tejét kapja meg.

Vitathatatlan, hogy a segítség e formája, a tejleadás jár némi utánajárással, foglalkozással, de ha belegondolunk, mennyi csecsemő van - akár beteg, akár egészséges - aki valamilyen oknál fogva nem juthat a kincset érő anyatejhez, talán megéri a fáradtságot! Megtudtam, hogy jelenleg 80 tejleadó anya van és átlagosan 80-100 között mozog ez a szám. Valószínűleg sokkal több anyára lenne szükség, aki önfeláldozó munkával segíteni próbál a babákon, de az is csodálatos, hogy ennyien segítenek, és vállalták ezt a „procedúrát”.

Remélem, ez a cikk hozzájárul a helyes információáramláshoz és talán gondolatébresztő hatású is egyben és rábólint jó pár anya, felhívja az Anyatejgyűjtő Állomás segítőkész munkatársait és még bővebb tájékoztatás után tejleadó anya lesz!

A cikk úgy teljes, ha az elérhetőségeket is feltüntetem, így ezzel sem kell már fáradni:
Anyatejgyűjtő Állomás XIII. Gyermek tér 2. Tel.: 349-8574; e-mail: anyatej@heimpalkorhaz.hu; www.hpgyk.hu/anyatej

Dobiné Olasz-Papp Nóra


Dobiné Olasz-Papp Nóra
Baba-mama kapcsolati- és pszichológiai tanácsadó

Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.dobinenora.hu
             http://www.valaszkeszszulok.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja