SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Újszülöttkori teendők - tanácsok a kezdetekhez

Makay Zsuzsa [cikkei] - 2011-12-20
Az újszülött hazajövetele nagy esemény a családnak. Anya, apa, gyermek így lesz egy család, elkezdődik közös életük.
Munkám során megkérem a szülőket, ha lehetséges néhány hétig ne jöjjön látogató a családhoz, mert - évszaktól függetlenül - szinte mindig előfordul valamilyen fertőző betegség. Ha mégis jön babalátogató, mosson alaposan kezet, esetleg vegyen fel egy tiszta felsőruhát, ne maradjon sokáig!
Újszülöttkori teendők - tanácsok a kezdetekhez

Kiságy, járóka


A baba bekerül a kiságyába, ami előreláthatólag másfél-két évig az alvóhelye lesz. A mozgásfejlődés előrehaladtával a kiságyat gyorsan kinövi a baba és idővel járókára lesz szükség. Kapható nagyméretű ágy, melynek szélessége 1 méteres, ebben kényelmesen lehet forgolódni. Helytakarékosság az is, ha egy 1x1 méteres járókát vesz a szülő és az ügyes apuka a négy sarkán 4 fakockával felerősíti az alját. A baba felállásakor visszatehető a fekvőfelület a járok aljára.

Érdemes krepp lepedőt és takaróhuzatot venni, mert az nem igényel vasalást. A fej alá vasalt pelenkát kell tenni. 6 hétig a ruhák vasalása is ajánlott. Mosáshoz bármilyen típusú mosószer használható, de nem attól lesz tiszta a ruha, ha nagy mennyiségű port szórunk a gépbe. Minimum háromszori öblítés az ajánlott. Öblítőszer nem szükséges erős illata miatt.
 

Pelenkázás


Minden pelenka egyszer használatos! Étkezés előtt történik a pelenka cseréje. Ebben a néhány percben kicsit felébred a baba, rájön, hogy éhes. Ha rendszeresen így teszünk, kialakul a rítus, és csecsemő tudni fogja, hogy tisztába tétel után enni kap. Sírós, türelmetlen babák is idővel megtanulják az egymást követő eseményeket. Étkezés közben előfordul, hogy széklet távozik, ilyenkor a jó közérzet miatt ismét tisztába kell tenni a csecsemőt.

A pelenka mérete testsúly kilógrammban van megadva, ezt érdemes figyelni, mert ha túl nagy a babára, fenn áll a veszélye annak, hogy nem zár rendesen és kifolyik a tartalom. Nem ajánlott a popsi törlő rendszeres használata. Leszedi a bőr felsőhámrétegét, ami a védelmet biztosítja, ezáltal utat nyit a vizeletben vagy székletben levő kórokozóknak. Túl sterillé teszi a bőrt, ha rendszeresen használják. A bőr kipirul, könnyebben felázik az amúgy is szinte 24 órán át ázó popsi. Pirosság, probléma esetén speciális kenőcs, krém ajánlott, normál esetben, a gyógyszertárban recept nélkül is hozzáférhető krémet ajánlom. Krém és hintőpor együttes használata tilos!


Öltöztetés

 
Az újszülöttek keze, lába hűvös/hideg a még fejletlen keringése miatt. Körülbelül 2-4 hét alatt ez rendeződik, ami függ a baba súlyától, az évszaktó, a szoba hőmérsékletétől.  A pelenka fölé mindenképpen ajánlott egy pamutból készült bady adása, mely követi a hosszfejlődést, vagyis több patent van rajta. Az első napokban - a nyári újszülötteknek is - hosszú ujjú rugdalódzót ajánlok. Sapkát a szobában ne használjunk, legfeljebb, ha a baba haja nagyon dús, hosszú és fürdetés után nyirkos marad a kicsit hűvös szobában. Nagyon kell figyelni arra, hogy a pelenka, a ruha ne legyen szoros, ne vágjon be a húsba! A takarót elég köldök magasságig tenni, nehogy baleset legyen! Minden esetben huzat kell a takaróra, pláne, ha az egy kicsit bolyhos, szöszös.


Körömvágás


Egy időre született gyermek körme bizony 4-5 napos korára megnő, esetleg töredezik, éles, karmol. Alkohollal lefertőtlenített babaollóval ügyesen le lehet vágni azt, amikor eszik vagy alszik, mert akkor nem kapkod, elkerülhető a baleset. Nem kell fazonra vágni, csak ne legyen éles a sarka. Általában 4-5 naponta szükséges a kézen ez a művelet. A láb körme lassan nő, a 3. hét körül fog történni az első igazítás. Ha egy kicsit begyullad a köröm sarkánál a bőr, alkohollal le kell fertőtleníteni, gyorsan rendbe jön.


Szobahőmérséklet


Normál súllyal született újszülöttek szobáját nem kell túlfűteni! Mindig figyelembe kell venni, hogy a család milyen hőmérsékletet szeret maga körül. Általában 21-23 fok az ideális. Fürdetéshez 24-25 fok. Nyáron ez kevésbé szabályozható, de télen minden esetben megoldható.

Évszaktól függően lehet szellőztetni. Ne féltsük a csecsemőt a friss levegőtől! Kezdetben, 1-2 hétig vigyük ki a szobából, ha kinyitjuk az ablakot, de később - az időjárástól függően - betakarva nyugodtan élvezheti a friss levegőt. Túl meleg, túlfűtött helységben akár óránként is lehet ablakot vagy ajtót nyitni.


Fürdetés


Az első fürdetés mindig szertatás-szerűen történik, legyen az újszülött első vagy többedik gyermek. A fürdetés is a napi rítus része, általában este történik.  Ekkor kapnak tiszta ruhát is.

A fürdővíz hőmérséklete 35-37 fokos legyen. Ha nincs vízhőmérő, akkor a női könyök is nagyon jó erre. Gyógyszertári fürdető kenőcsöt javaslok mindig, mert az tartalmaz olyan anyagokat, melyek a száraz, repedezett bőrre gyógyszerként hat. Mivel ezek a kenőcsök nehezen oldódnak, ajánlott nagyobb mennyiséget egy üres palackba betenni, nagyon forró vízzel összerázni, ebből lesz a baba „fürdősamponja”, amiből félkupaknyi elég a vizéhez. A köldökcsonk miatt a kiskádba elég 8-10 cm vizet engedni. „Ülve”, majd hasra fektetve, biztonságosan fogva, finoman lemossuk a fejtől lábig. Fürdőlepedővel (legjobb a tetra anyagból készült) a felesleges vizet le kell itatni, nem dörzsölni. Ha már nem hámlik, nem száraz a bőre, a hajlatokba kevés hintőpor szórása megakadályozza az összeérő bőrfelületek bepállását. A köldök teljes begyógyulása után hasig érő vízben lehet fürdetni.
Kezdetbe a fürdetés sírással is járhat. Idővel megszokja a csecsemő a vizet és jól érzi magát benne. Mindig jól fogjuk a vízben, nehogy elbizonytalanodjon a kicsi, érezze magát biztonságban.


Ápolás


Fürdetés előtt az úgynevezett olajos tisztogatás már elavult. Ha nagyon  száraz, repedezett az újszülött bőre a karján és a bokáján, akkor napközben többször be lehet ezeken a helyeken kenni fürdető krémmel. Ebben az esetben a vízbe nem kell tenni a baba „samponjából” (lásd fentebb), de nagyon kell vigyázni, mert a baba teste vízzel érintkezve nagyon csúszós lesz!

Orrba, fülbe nyúlni fülpiszkálóval nem lehet! Váladék észlelése esetén vattával lehet kitisztítani. Szükség esetén az orrszívó-porszívó használata kíméletes, gyors, de előtte a váladék feloldása szükséges, hogy elkerüljük a nyálkahártya bevérzését.

A szájüreg külön ápolást nem igényel, szájpenész esetén szükséges a megfelelő kezelést alkalmazni lehetőleg ujjra csavart gézlappal.

Amikor a baba bőre szép, nem száraz, akkor fürdetés után ajánlott a hintőpor használata. Nyáron a has és a hát beszórása is nagyon kellemes közérzetet biztosít a kicsinek.

Fotó: Maggie Winters / Flickr.com

Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja