SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gátápolás szülés után - természetes módszerrel

Családinet [cikkei] - 2005-06-26
Praktikus tanácsok a gátterület "rendbeszedésére" szülés után.
Gátápolás szülés után - természetes módszerrel

A szülés utáni első napokat meg tudja keseríteni az összevarrt gátseb okozta fájdalom, de még akkor is érzékeny lehet ez a terület, ha gátvédelemben szültünk. Enyhítjük a fájdalmat és gyorsíthatjuk a gyógyulást a következő természetes módszerekkel:

A legelterjedtebb módszer ilyenkor a jegelés, amit nem csak apróra tört jéggel végezhetünk, hanem gyógyfüves főzetbe (ld. alant) mártott, "mélyhűtött" intim betéttel vagy ugyanígy előkészített, félbevágott, betétnyi méretre hajtogatott textilpelenkával is. Ezek azért praktikusak, mert a jégnél vagy mélyhűtött borsós csomagocskáknál puhábbak, kényelmesebbek, mozogni is lehet velük és egyúttal a lochiát - a szülés utáni véres váladékot - is felfogják.

Az első néhány napban a gyógyfüves ülőfürdő is kellemes lehet. Íme két recept:

Az első:

Keverj össze egyenlő mértékben (1-1-evőkanállal) feketenadálytövet, rozmaringot, cickafarkat, zilizt, medveszőlőt és mirhát. Forralj fel 8-10 csésze vizet, tedd takarékra és 6 dkg gyógyfűkeveréket áztass benne 20-30 percig. Szűrd le és önts 2-3 csészével a kádba (a többit tedd félre másnapra!), amibe kevés meleg vizet engedsz. Naponta 1-2-szer 10-20 percet tölts így a kádban.

A másik recept:

Végy 3 fej fokhagymát, de ne hámozd, csak szurkáld meg őket egy villával. Egy nagy lábosba tegyél egy-egy marék pásztortáskát, medveszőlőt és feketenadálytövet, tedd hozzá a fokhagymákat és töltsd tele vízzel a lábost. Forrald fel, majd kislángon főzd további fél órát. Vedd ki a fokhagymákat és amikor annyira kihűltek, hogy kézbe tudod venni őket, csavard bele a levüket a főzetbe. Hagyd kihűlni majd szűrd le. Körülbelül a felét használd majd egy ülőfürdőhöz. Ugyanúgy, mint az előző receptnél kevés meleg vízzel töltött kádba öntsd és üldögélj benne 10-20 percig naponta 1-2-szer.

Homeopátiás módszer: körömvirág vagy árnika tinktúrával is lehet kezelni a gátsebet és már az első napokban el lehet kezdeni finoman a gáttornát is, ami nem csak a az izmok rugalmasságát segít visszaállítani, hanem élénkíti a vérkeringést és ezzel gyorsítja a gyógyulást.

És még egy, talán meglepőnek tűnő ötlet: ha van rá lehetőséged - épp nyár van és senki nem lát be a kertedbe, teraszodra, szobádba - akkor napoztasd a gátad! A napfény cirógató melege már magában is élmény (napfény híján lehet próbálkozni infralámpával is), de jót tesz a gyógyuló sebnek a friss levegő is.
Hoppál Bori

forrás: www.szuleteshete.hu
Fotó: www.flickr.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja