SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szoptatás = természetes fogamzásgátlás?

Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-24
Az orvosi kutatások egyetértenek abban, hogy a szopó csecsemő felelős a petefészek ciklikus működésének felfüggesztéséért. Azaz a csecsemő szoptatása akadályozza meg az anya petesejtérését, ezáltal nem lesz terhes és rendszerint egyáltalában nincs havi vérzése sem. De biztos ez?
A szoptatás = természetes fogamzásgátlás?
Az ókori egyiptomi ábrázolásokon a nők mindig sudárak, karcsúak, miközben gyakorta voltak terhesek. Áldott állapotban azonban – érdekes módon –  igen ritkán „vitték fel őket” még a vázákra is.

Arra korán rájöttek, hogy ha minél tovább szoptatják gyermeküket, azzal csökken teherbeesés lehetősége. Különben annak idején is küszködtek, ha nem akartak teherbeesni.  A hüvelyükbe felhelyezett anyagokkal próbálkoztak. Rájöttek a célra: a hímivarsejtek nem juthatnak el a petesejtig és nem termékenyíthetik meg. Erre a célra használtak például mézet, vagy egy olyan keveréket, melynek alapja a finomra morzsolt akácfatüske volt. No, nem valami férfinak okozott kellemetlen akadályra kell gondolni, hanem arra, hogy az akácfatüske gumiarábikumot tartalmaz, amelynek hatása, leegyszerűsítve, késlelteti a megtermékenyítést.

Tehát tudták, hogy a szoptatás egyfajta természetesen előállított ideiglenes meddőségi módszer. De vajon hogy áll ehhez a kérdéshez ma a tudomány és a tapasztalat?

Nincs garancia

Kérdőjelet kell tennünk a szoptatás megvéd a teherbeeséstől mondat után.
A nagyon rendszeres és sűrű, négyóránkénti szoptatás mellett sem garanciált a szervezet természetes fogamzásgátlása. A szoptatás közben ugyan sokáig nem tér vissza a menstruáció, de azt senki nem tudhatja, mikor lesz megint. Azt pedig mindenképpen megelőzi egy peteérés. Speciális, szoptatást nem befolyásoló technikákkal érdemes védekezni. Kondommal vagy pesszáriummal.

Az orvosi kutatások egyetértenek abban, hogy a szopó csecsemő felelős a petefészek ciklikus működésének felfüggesztéséért. Azaz a csecsemő szoptatása akadályozza meg az anya petesejtérését, ezáltal nem lesz terhes és rendszerint egyáltalában nincs havi vérzése sem. A szoptatás fogamzásgátló hatása megvédi az anyát attól, hogy azonnal másik gyermeke legyen, és ez lehetővé teszi, hogy teljes egészében a csecsemőnek szentelje magát, aki már valójában megszületett. A természet ezzel megteremti a legoptimálisabb lélektani helyzetet. Gyakori, hogy szoptató nőknél nyolc, tíz, tizenkét hónap vagy még több is eltelik, mire a szülés után a menstruációjuk visszatér. Sok nőnél a szülés után három-négy hónappal tér vissza és előfordul olyan is, hogy a szoptató asszony úgy esik teherbe, hogy nem volt havi vérzés.

A szoptatás gyakorisága lényeges


Az európai asszonyok megfigyelése azt erősítette meg, hogy a szoptatás gyakorisága az, ami leginkább összefügg a menstruációs ciklus visszatérésének idejével. Ahhoz, hogy a szoptatás meggátolja a termékenységet, a csecsemőt kizárólagosan kell szoptatni. Ez azt jelenti, hogy a csecsemő teljes tápanyagszükségletét és szopásösztönét az anya mellén, szopással elégíti ki.

A kiegészítő táplálékok, cumisüvegből adott gyümölcslé, vagy tápszer-hozzátáplálás gyakran összefügg a termékenység visszatérésével, mint ahogy azzal is, hogy a csecsemő éjjel nagyobb időtartamokat alszik. Ezek mind csökkentik a csecsemő szopásának gyakoriságát. Egy megfigyelés szerint, ha hat vagy több óra telik el a két szoptatás között, vagy a napi szoptatások száma ötnél kevesebb, visszatér a termékenység.

Ha a szoptatást táplálásnak tekintjük - és csak evésidőben szoptatjuk a csecsemőt - ez gyakran nem elegendő ahhoz, hogy néhány hónapnál tovább visszaszorítsa a peteérést. Ha a csecsemő a szopások között hat óránál többet alszik, az anyai hormonegyensúly megváltozhat, és lehetővé teszi a peteérést és a menstruáció visszatérését. Ellenben, ha a csecsemő gyakran szopik, nemcsak táplálást, hanem megnyugtatást is nyújtva számára, és ha éjjel többször is szopik, akkor a terméketlenség időtartama ennek megfelelően nyúlik meg.

Tablettát ilyenkor ne!

Míg kizárólagosan a szabad szoptatási mód a kulcstényező a terméketlenségben, a nő szervezetének saját kémiai állapota is befolyásolja a meddőség tartamát. Van olyan, aki szoptatás közben menstruál. Ekkor mindenképp kerülni kell a tampon használatát, hisz friss még a seb.

Az egyéni hormonális különbségek egyaránt megnyújthatják vagy lerövidíthetik a természetes meddőség időszakát.

Ha a kockázatot tablettával akarja valaki a minimálisra csökkenteni, akkor szükséges megemlíteni, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta nem tekinthető jó megoldásnak a szoptatós anyák részére. A kombinált fogamzásgátló tabletták befolyásolhatják a tej mennyiségét és összetételét, és az a vélemény, hogy a szintetikus hormonok kiválasztódnak a tejbe és hosszú távon hatással lehetnek a csecsemőre. A szoptató aszszonynak meg kell beszélnie a szájon át szedhető fogamzásgátlók hatását az orvosával, mielőtt a születésszabályozásnak ezt a módját választaná. Ahogy akkor is szakemberhez kell fordulni, ha a szoptatás befejezését követően még hat hónappal sem jön meg a menzesz.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja