SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ajánlott és kerülendő illatok kismamáknak

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-01
A masszázs és a masszázsolaj nagyon jót tesz a várandósoknak, ahogy az aromaterápia is jótékony hatású. De nem mindegy, mit mikor és mennyit használunk.
Ajánlott és kerülendő illatok kismamáknak
kertTapasztalhatjuk magunkon és tudományos kutatások is alátámasztják, az érintés semmivel nem pótolható, sokszor gyógyító hatását. Az érintés legkellemesebb formája a simogatás, az ölelés. És van egy ősi hagyományokat őrző, a természetes gyógymód kategóriájába tartozó változata, a masszázs. Ez az egyik legegyszerűbb és legtermészetesebb terápiás módszer. Sok betegség megelőzhető általa, a kellemetlen tünetek megszüntethetők, egészségünk és teljesítőképességünk megőrizhető, illetve fokozható. A masszázs köztudomásúan oldja a feszültséget, feltölt energiával, élénkíti a vérkeringést, így gyorsítja a sejtek anyagcseréjét. E tudatos és irányított érintésnek köszönhetően oldódik a feszültség, mind az idegi, mind az izmokat terhelő (szabályozza az izomtónust), feszesebbé, frissebbé válunk.

Hálás hát

Nem csak a masszírozott testrészekre, hanem az egész szervezetre erőteljes hatást gyakorol a masszázs, mely a testi-lelki egyensúly megteremtéséhez is jelentősen hozzájárul.
De hogyan alkalmazzuk a masszírozást a terhesség alatt? Nyilván sokkal óvatosabban.
Naponta 10 perc hátmasszázs nagyban javíthatja hangulatunkat. Nagyon jót tesznek a masszírozáshoz használható illatos olajok, aromák. A terhesség első trimeszterében  a szervezet hálás lesz a mandulaolajért, búzacsírolajért.. Később keverhetünk hozzá levendulát, kamillát, szantált vagy tömjént, de csak egy cseppet. A terhesség egész ideje alatt legbiztonságosabban az édeskés illatú olajok alkalmazhatók. Az első időszakban legyünk a legkörültekintőbbek, hiszen ekkor a kismama érzékeny a szagokra. Tegyünk az aromalámpába, illatosítóba, fürdővízbe finom illatú olajat. Enyhíti az idegességet a kamilla a narancsvirág, a rózsa, a levendula. A hangulatingadozásokra gyógyír negyedik hónap után a jázmin. Oldja a stresszt, felszabadít a feszültség alól a szantál, és az ilang-ilang. A bergamot, a citrom jót tesz az idegrendszernek.

Gátmasszázs

A szülés előtt hat héttel elkezdhetjük a nagy megrázkódtatásnak kitett gát előkészítését. Erre a célra a legalkalmasabb a következő keverék: búzacsíra és orbáncfűolaj 1:1 arányú keverékébe cseppentsünk muskotályzsályát és rózsaolajat, cseppenként adagolva.
Egyedi, ki hogyan viseli az olajokat, tehát jobb kitapasztalni. Egyes vélemények szerint a terhesség első három hónapjában az émelygésre ajánlott olajokon kívül egyáltalán ne használjuk az aromaterápiát. Vannak bizonyos olajok, melyeket kifejezetten kerülni kell a terhesség alatt, mivel túl erősek, vagy - ugye, hihetetlen? - vérzésindító hatásuk van. Ezek: ánizskapor, ánizsmag, árnika, bazsalikom, borókafenyő, borsmenta, ciprus, csombor, csombormenta, fahéj, izsóp, kakukkfű, kámfor, majoránna, mirha, borsfű, rozmaring, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, zsálya.
A szülést követően a duzzadt melleket megnyugtatja a geránium, hideg borogatásképpen. Az ánizskapor olaj hatására nem lesz olyan fájdalmas  a tejbelövellés. Állítólag a tejképződéshez jelentősen hozzájárulhatunk, ha nagyobb mennyiségű mandulaolajhoz valamivel kevesebb körömvirág olajat keverünk. Ebbe csepegtetjük cseppenként az ánizs, édeskömény, karottamag, koriander, római kömény, levendula, rózsa olajakat. Naponta egyszer-kétszer körkörös mozdulatokkal a mell bőrébe kell masszírozni.
De óvatosan azért az illóolajokkal! Az újszülöttek orra ugyanis nagyon érzékeny, elképzelhető, hogy kicsinyünket zavarja az idegen illat. Akkor nyilván hagyjunk fel az alkalmazásával! Ráadásul semmiféle varázsillat nem pótolja a szoptatás tejképző szerepét.
Szülés után gyakorta jelentkezik alvászavar. Ez ellen jó a levendulaillat.

Csak hígítva!

A masszázsolajokat mindig hígítva, az ún. bázisolajjal összekeverve használjuk. Töményen ugyanis szúró vagy égő érzést okoznak a bőrön. Hordozóolajként legjobb hidegen préselt olajokat alkalmazni, mivel ezek a legtisztábbak. Bázisolajként használható olajok: szőlőmag, mandulamag, napraforgó, szója, avokádó, búzacsíra vagy szezámmag olaj. Egy evőkanál bázisolaj egy teljes testmasszázshoz elegendő. Kis tálkába öntve kell hozzácsepegtetni 6-8 csepp illóolajat. A kezelés során azért ne essünk túlzásba: egy alkalommal háromnál több illóolajat ne használjunk.
Ha kényeztető fürdőre vágyunk, 6-8 csepp illóolajat adjunk a fürdővízhez. Méghozzá épp akkor, amikor elkezdjük a meleg vizet tölteni a kádba - a hő segíti az illatok felszabadulását. Hogy ezek hogyan hatnak? Kétféleképpen. Az illóolaj egy része a bőrön keresztül szívódik fel, a másik része a belégzés során a tüdőbe jut.

 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja