SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anyánál májfolt, a babánál "gólyacsípés"

Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-27
A várandós nők igen nagy százalékát zavarja a hipp-hopp megjelenő májfolt. Mi ez a bőrjelenség? Kell-e tőle tartani? Mikor múlik el? Lehet-e hajat festeni a terhesség alatt? Mit kell tenni az éranyajeggyel?
Anyánál májfolt, a babánál "gólyacsípés"

Nem kell megijedni, a terhesek arcán, főleg az első terhességnél az utolsó hónapokban kb. 74 százalékban találhatók májfoltok. A szabálytalan barna foltok az arcon jelennek meg, főleg a terhesség alatt, vagy ösztrogén és progeszteron tartalmú gyógyszerek szedése esetén. A foltok főleg a homlokon, a szem körül, a halántékon és a száj körül szaporodnak. Mivel ezek minden valószínűség szerint a hormonális működéssel vannak összefüggésben, szülés vagy a gyógyszerek szedésének abbahagyása után nyomtalanul eltűnnek.

 Csakúgy, mint a szeplőnek, a májfoltnak is kedves a napfény. Már csak emiatt is fontos a megfelelő fényvédő faktorú krém, valamint a testet óvó lenge ruházat, az arcot óvó nagy karimás kalap, napszemüveg. Jó hatásfokkal halványít a citromos és paradicsomlés  bedörzsölés.

A májfoltok tehát leginkább terhesség ideje alatt jelennek meg, amiért a belső elválasztású mirigyek vagy az anyagcsere-zavar a felelősek. A bőséges vitamin fogyasztás is halványítja a foltokat, melyek a szülés után el is tűnnek.

Egyébként teljesen normális, hogy a várandósság idején a bőr pigmentképződése és eloszlása is megváltozik. A negyedik hónapban tűnik fel, hogy az egyes testrészek barnásabbak, foltosabbak lesznek.

A szőke, világos bőrű nők kevésbé észlelik a kávébarnulást, a sötétebb pigmentációjúak és a többször szültek jobban „festődnek”.

Ha mégis makacsak, maradandók a foltok, a kezelést bízzuk gyakorlott szakorvosra!

A terhesség alatti bőrminőség-változás teljesen egyedi. Vannak, akiknek az addig pattanásos arcbőre tisztává, üdévé és normális zsírosságúvá válik, a bőr megnyugszik. Másoknál épp fordítva, bőrük, hajuk zsírossá, ápolatlan jellegűvé válik. Sokan szokatlan pattanásosságra panaszkodnak. A kozmetikai kezelés megengedett, nem ártalmas.

Szülés után a legtöbb esetben visszaáll a bőr eredeti állapota. Ám a fáradtság nyomai megmaradnak. Ezek ellen otthon is hatásos a frissítő pakolás. A legjobb erre a célra a szőlő, mert  hámlasztó anyagok és antioxidánsok találhatók benne, amik a bőrt feszessé teszik.

A terhes nőknek a bőrápolás mellett a haj gondozása jelent visszatérő problémát. Teljesen  normális, ha a szülést követő  4-9 hónapon keresztül, a hormonális változások következtében erős hajhullás tapasztalható. Semmi baj, hiszen a haj újra kinő. A hajpakolás megengedett, ellentétben a hajfestéssel. A tilalom érvényes szülés utánra is, a szoptatás idejére. A káros vegyi anyagok a babaszervezetbe is bejutnak az anyatejen keresztül. A növényi eredetű festéket válasszuk ilyenkor, azzal nem lehet baj!
 
Csecsemőknél nem ritka a tágult hajszál- és gyűjtőerecskék sűrűk hálózataiból kialakult „tűzfolt” vagy egyszerű éranyajegy. A folt a leggyakrabban egy oldali a bőr aljában vagy esetleg a mélyebb rétegekben is terjedhet. A felszíne a csecsemők esetében kifejezetten síráskor élénkül. A „gólyacsípés"-nek nevezett folt a tarkótájon jellemző és egész életen át megmarad, de a haj majd úgyis elfedi. A baba arcán kialakult foltok megítélését és a további teendőket bízzuk a gyermekorvos és a gyermekbőrgyógyász szakorvos véleményére.

Kép: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja