SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anyánál májfolt, a babánál "gólyacsípés"

Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-27
A várandós nők igen nagy százalékát zavarja a hipp-hopp megjelenő májfolt. Mi ez a bőrjelenség? Kell-e tőle tartani? Mikor múlik el? Lehet-e hajat festeni a terhesség alatt? Mit kell tenni az éranyajeggyel?
Anyánál májfolt, a babánál "gólyacsípés"

Nem kell megijedni, a terhesek arcán, főleg az első terhességnél az utolsó hónapokban kb. 74 százalékban találhatók májfoltok. A szabálytalan barna foltok az arcon jelennek meg, főleg a terhesség alatt, vagy ösztrogén és progeszteron tartalmú gyógyszerek szedése esetén. A foltok főleg a homlokon, a szem körül, a halántékon és a száj körül szaporodnak. Mivel ezek minden valószínűség szerint a hormonális működéssel vannak összefüggésben, szülés vagy a gyógyszerek szedésének abbahagyása után nyomtalanul eltűnnek.

 Csakúgy, mint a szeplőnek, a májfoltnak is kedves a napfény. Már csak emiatt is fontos a megfelelő fényvédő faktorú krém, valamint a testet óvó lenge ruházat, az arcot óvó nagy karimás kalap, napszemüveg. Jó hatásfokkal halványít a citromos és paradicsomlés  bedörzsölés.

A májfoltok tehát leginkább terhesség ideje alatt jelennek meg, amiért a belső elválasztású mirigyek vagy az anyagcsere-zavar a felelősek. A bőséges vitamin fogyasztás is halványítja a foltokat, melyek a szülés után el is tűnnek.

Egyébként teljesen normális, hogy a várandósság idején a bőr pigmentképződése és eloszlása is megváltozik. A negyedik hónapban tűnik fel, hogy az egyes testrészek barnásabbak, foltosabbak lesznek.

A szőke, világos bőrű nők kevésbé észlelik a kávébarnulást, a sötétebb pigmentációjúak és a többször szültek jobban „festődnek”.

Ha mégis makacsak, maradandók a foltok, a kezelést bízzuk gyakorlott szakorvosra!

A terhesség alatti bőrminőség-változás teljesen egyedi. Vannak, akiknek az addig pattanásos arcbőre tisztává, üdévé és normális zsírosságúvá válik, a bőr megnyugszik. Másoknál épp fordítva, bőrük, hajuk zsírossá, ápolatlan jellegűvé válik. Sokan szokatlan pattanásosságra panaszkodnak. A kozmetikai kezelés megengedett, nem ártalmas.

Szülés után a legtöbb esetben visszaáll a bőr eredeti állapota. Ám a fáradtság nyomai megmaradnak. Ezek ellen otthon is hatásos a frissítő pakolás. A legjobb erre a célra a szőlő, mert  hámlasztó anyagok és antioxidánsok találhatók benne, amik a bőrt feszessé teszik.

A terhes nőknek a bőrápolás mellett a haj gondozása jelent visszatérő problémát. Teljesen  normális, ha a szülést követő  4-9 hónapon keresztül, a hormonális változások következtében erős hajhullás tapasztalható. Semmi baj, hiszen a haj újra kinő. A hajpakolás megengedett, ellentétben a hajfestéssel. A tilalom érvényes szülés utánra is, a szoptatás idejére. A káros vegyi anyagok a babaszervezetbe is bejutnak az anyatejen keresztül. A növényi eredetű festéket válasszuk ilyenkor, azzal nem lehet baj!
 
Csecsemőknél nem ritka a tágult hajszál- és gyűjtőerecskék sűrűk hálózataiból kialakult „tűzfolt” vagy egyszerű éranyajegy. A folt a leggyakrabban egy oldali a bőr aljában vagy esetleg a mélyebb rétegekben is terjedhet. A felszíne a csecsemők esetében kifejezetten síráskor élénkül. A „gólyacsípés"-nek nevezett folt a tarkótájon jellemző és egész életen át megmarad, de a haj majd úgyis elfedi. A baba arcán kialakult foltok megítélését és a további teendőket bízzuk a gyermekorvos és a gyermekbőrgyógyász szakorvos véleményére.

Kép: www.foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja