SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A várandósgondozás (terhesgondozás) jelenlegi gyakorlata

4D Ultrahang Diagnosztikai Centrum orvosai [cikkei] - 2010-04-23
Az orvostudomány folyamatos fejlődése, a korszerű technikai eszközök széleskörű alkalmazása a várandósgondozás területén is számottevő változásokat eredményezett az elmúlt évtizedek során, ennek ellenére a várandósok gondozásának alapvető célja jelenleg is változatlan: az anyai és magzati morbiditás és mortalitás csökkentése.
A várandósgondozás (terhesgondozás) jelenlegi gyakorlata

A várandósgondozás magába foglalja a várandós nő egészségének megőrzését és folyamatos nyomon követését, tanácsokkal történő ellátását, a magzat egészséges fejlődésének és megszületésének elősegítését, a veszélyeztetettség és a szövődmények megelőzését és korai felismerését, valamint az anyaságra történő felkészítést.
A modern társadalom igénye a várandós nők és a magzatok egészségi állapotának megóvására, az egészséges utódok világra segítésére fokozatosan nő, így a terhesgondozás szakmai 4D Ultrahang vizsgálat Szentendreszínvonalának, minőségének emelése és szinten tartása alapvető követelménye a modern szülészeti-nőgyógyászati gyakorlatnak.
A várandósgondozás változatlan célja mellett a gondozás szemléletmódjában azonban ma már több változás is megfigyelhető, ezek közül talán a legfontosabb az elsődleges megelőzés (primaer praeventio) - az egészséges életmód és környezet - jelentőségének felismerése, amely szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt kap.
A szemléletbeli változásokon kívül a várandósgondozás területén számos átalakulás is bekövetkezett, ami magában foglalja az anyai és magzati veszélyállapotok korai szűrésének és felismerésének, valamint a szövődményes terhességek kezelésének új szemléletmódját, és több korszerű vizsgálati eljárás és módszer gyakorlati alkalmazását (color Doppler ultrahangvizsgálat, a magzati szív ultrahangvizsgálat - echocardiographia, molekuláris genetikai vizsgálatok, stb.).
A terhesgondozást irányító és végző szülész-nőgyógyász szakorvos mellett fontos szerepe van a családorvosnak és a védőnőnek is, akik között szoros munkakapcsolat áll fenn. A korszerű elveknek megfelelően egyre több speciális képzettségű szakember (speciális szakterületek szakemberei, szülésznő, dietetikus, szonográfus, szociális gondozó) is hozzájárul a várandósgondozás színvonalának fejlődéséhez.

A terhesgondozás szempontjából a várandósok három csoportba sorolhatók:

  1. Egészséges várandósok. Ebbe a csoportba azok a terhes nők sorolhatók, akik szövődménymentesen viselik ki terhességüket. A rendszeres terhesgondozás célja az esetleges anyai és magzati szövődmények időben történő felismerése.
  2. Veszélyeztetett („nagy kockázatú”) terhesek. Ebbe a csoportba azok a panaszmentes várandósok tartoznak, akiknél a fennálló anyai betegség vagy a szülészeti kórelőzmény miatt szövődmény kialakulásának fokozott a veszélye. A fokozott terhesgondozás elsődleges célja az egyes szövődmények prevenciója. A veszélyeztetett terhesek esetenként speciális szűrővizsgálatokban, és megelőző kezelésben részesülnek. Ez a csoport a terhespopuláció 20-30 %-át érinti.
  3. Patológiás terhesek. Szövődménnyel kísért terhességek, ahol a várandós és magzatának állapota folyamatos, időnként intenzív megfigyelést igényel.

A várandósok többsége egészséges, ennek ellenére indokolt a terhesség rendszeres ellenőrzése és követése, hogy bármely anyai vagy magzati szövődmény idejekorán felismerésre kerüljön.
A terhesség időtartamát három harmadra (trimester) osztjuk:

  • I. trimester: < 12. hét
  • II. trimester: 12-24. hét
  • III. trimester: > 25. hét

A terhességi kor kiszámítására a legelterjedtebb és legegyszerűbb módszer a Naegele-számítás: az utolsó havi vérzés 1. napjához 7 napot adva, majd abból 3 naptári hónapot levonva határozzuk meg a szülés várható időpontját. Fontos kiemelni, hogy számos esetben az utolsó havi vérzés időpontja nem meghatározott, vagy a ciklus szabálytalan, így a Naegel-számítás pontatlan lehet, annak korrigálását a az első trimesterben elvégzett ultrahang-szűrővizsgálat során mért biometriai mutatók alapján lehet elvégezni.
A terhességi kor pontos megállapításának nélkülözhetetlen szerepe van a korrekt terhesgondozásban, mivel egyes vizsgálatok, szűrések terhességi korhoz kötöttek.

A terhesgondozás során végzendő ellenőrző vizsgálatok

A terhesség során végzendő ellenőrző vizsgálatokat jól kidolgozott protokoll alapján történnek, szövődménymentes terhesség esetén az alábbiak szerint indokolt végezni:

  • a 26-28. terhességi hétig havonta egy alkalommal,
  • a 28-34. terhességi hétig két-három hetente egy alkalommal,
  • a 35. terhességi héttől hetente egy alkalommal,
  • a számított terminus után naponta ambuláns ellenőrzés vagy kórházi felvétel tanácsos.

A fentiekben felsorolt ellenőrző vizsgálatokhoz tartoznak a vérnyomásmérés, a pulzusszámolás, a testsúlymérés, a terhesség 20. hetétől a magzati szívműködés vizsgálata, a vizelet fehérje-, genny-, nitrit-, cukortartalmának ellenőrzése, a terhesség fejlődésének követése külső vizsgálattal, a méh kontraktilitásának ellenőrzése, hüvelyi vizsgálattal a méhszáj záróképességének megvizsgálása (nem feltétlenül indokolt minden ellenőrző vizsgálat során).

A Várandósgondozás protokollja időrendben (szövődménymentes várandóság esetén)

- Első megjelenés alkalmával részletes kórelőzmény felvétel, rizikótényezők rögzítése és értékelése
- nőgyógyászati vizsgálat (kolposzkópia, cytológia, bimanualis vizsgálat, mellvizsgálat)
- "nulladik" ultrahang szűrés a terhesség méhen belüli és élő voltának igazolására
- Tanácsadás
- Beutalók:

  • Védőnő - gondozásba vétel
  • Labor: teljes vérkép, máj- és vesefunkció, vércsoport, ellenanyag szűrés, Lues-szerológia, TORCH-vizsgálat
  • Belgyógyászati (Családorvosi) vizsgálatra (EKG)
  • Fogászati szűrés


11-13. hét
I. ultrahangszűrés.
Down-kór szűrése (kombinált teszt).

16. hét
4D Ultrahang vizsgálat 
Szentendre
Teljes vérkép, AFP, HbsAg szűrés javasolt időpontja. A Négyes teszt (AFP, uE3, Free- ß-hCG, Inhibin-A) 15. vagy a 16. héten, de a terhesség 22. hetéig elvégezhető

18-20. hét
II. ultrahangszűrés

24-28. hét
Laborvizsgálat, cukorterhelés

28-30. hét
III. ultrahangszűrés
Laborvizsgálat

33. hét
Labor kontroll, vérnyomás, testsúly ellenőrzés. A 4dimenziós ultrahangvizsgálat javasolt ideje

35. hét
35-38. hét hetente CTG-vizsgálat: ellenőrizzük a magzati szívműködést és azt regisztráljuk.
38-40 hét hetente két alkalommal CTG-vizsgálat
Hüvelyváladék-tenyésztés Streptococcus-B baktérium fertőzés kizárása érdekében, mely a legtöbb súlyos újszülött kori fertőzést okozza.

36-38. hét
IV. ultrahangszűrés.
Laborvizsgálat, vércsoport és ellenanyag szűrés (36. hét)

40. hét
Amnioszkópia (a magzatvíz színének megtekintése a méhszájba vezetett fémcső segítségével - méhszáj nyitottságától függően lehet elvégezni).
A 40. hét után a CTG vizsgálatok naponta kell, hogy kövessék egymást. Amennyiben a szülés a 41. hétig nem indul meg klinikai/kórházi felvétel javasolt

Rh negatív várandósok esetén a terhesség folyamán több alkalommal szükséges az ellenanyag szűrés elvégzése.

Gyógyszerek (pl. antibiotikumok, fájdalom csillapítók) alkalmazását a várandóság folyamán minden esetben beszélje meg a kezelő orvosával.


Dr. Belics Zorán, PhD

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja