SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhességi cukorbetegség (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Zubán Beáta [cikkei] - 2011-04-05
Milyen változtatásokra van szükség terhességi cukorbetegség esetén?
A várandósság időszakában az előírt vizsgálatok során, magasabb vércukorszinteket mérve terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) derülhet ki az anyáról. Nagyon fontos időben észrevenni, és megfelelően átalakítani a kismama életmódját.
Terhességi cukorbetegség (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

A terhesség során olyan hormonok is termelődnek az anya szervezetében, amelyek inzulinnal ellentétes hatásúak. Amennyiben a hasnyálmirigy inzulintermelése nem tud lépést tartani a megnövekedett igénnyel, kialakul a szénhidrátanyagcsere zavara.

Nagyon meg voltam lepődve, hogy kiderült a terhességi cukorbetegség. Amikor a diabetológus közölte velem, mivel jár ez az egész, valljuk be őszintén, elég durván hangzott. Épp a terhesség alatt nem ehetek azt, amihez kedvem van, eddig nem kellett diétáznom, most meg terhesen ”fogjam vissza magam”. Aztán hamar elfogadtam, belerázódtam, tudtam, meg kell tennem a babám, és saját egészségem érdekében. – fejti ki véleményét egy 4 hónapos terhes kismama, akinek 175 gramm szénhidrát/nap diétát kell betartania a 9 hónap alatt.

Az anya és a baba keringése közös, az anya így táplálja gyermekét, tehát terhességi cukorbetegségben az anya magas vércukorszintje átjut a magzatba is, ily módon a baba hasnyálmirigye több inzulint termel, hogy csökkentse azt. Ezért a vércukorszint viszonylagos állandósága fontos a babának, különben megszokja a magasabb vércukorszinteket, és több folyadékot is tart vissza a szervezetében. Ezért nagyon fontos időben észrevenni.

A gesztációs diabéteszes anyák gyermekeinek nagyobb esélyük van arra, hogy koraszülöttek legyenek, és arra is, hogy a későbbi életük során maguk is cukorbetegek lesznek. Az ily módon kialakult cukorbetegség általában a baba születése után elmúlik.

Egy 6 hónapos terhes vallja: Diétáznom kell, mérnem a cukrom minden nap, írnom minden étkezés után, hány gramm szénhidrátot eszek, és az is meg van adva, mennyi gramm szénhidrátot ehetek egy nap. Már teljesen megszoktam, nem is olyan vészes. Diabetológushoz is járok kéthetente magánrendelésre, inzulinra még nincs szükség, bár volt arról is szó, aztán a diétával beállt a cukrom. Elég sok mindenről kell lemondanom a picibabám egészsége érdekében a cukorbetegség miatt, de a lényeg, rendesen fejlődjön, mert ez mind semmi ahhoz képest, hogy néhány hónap múlva a karomban tarthatom gyermekem.

 Életmódbeli változtatások:

 - Megfelelő, egyénre szabott, diabetológus által meghatározott szénhidráttartalmú diéta

- Testmozgás minden nap: legalább 20-30 perc (pl. séta vagy úszás)

- Stresszmentes terhesség

 Étkezés: Mit és hogyan ehetnek a terhességi cukorbetegek?

 Az egyik legfontosabb szempont, hogy változatosan étkezz, ezért törekedj arra, hogy sokféle nyersanyagból összeállított, különböző módon elkészített ételekből kapja meg a szervezeted, ezáltal babád is a szükséges tápanyagokat.


Fontos, az energiát adó tápanyagok – fehérje, zsír, szénhidrát - megfelelő arányban szerepeljenek napi táplálékodban. (szénhidrát 50%, zsír 30%, fehérje 20%). Naponta többször ajánlott étkezni, meghatározott időpontokban, és ne hagyjunk ki étkezéseket.

Fontos, hogy minden étkezésnél számold ki az étel szénhidráttartalmát.

Vedd figyelembe: A kenyér és péksütemények napi ajánlott mennyisége 10-30 dkg között mozog. Rizs heti egy-két alkalommal illeszthető a cukorbetegek étrendjébe. A tésztafélék önálló ételként illetve köretként hetente egy-egy alkalommal fogyaszthatók. Ezeket mindig mérni kell, lehetőleg száraz állapotban, mert főzés közben megduzzad.

Zöldségfélékből minden étkezésnél ehetsz, ugyanis a legtöbb zöldségfélének alacsony a szénhidráttartalma. Friss gyümölcs naponta szerepet kaphat étrendedben, a szénhidráttartalom beszámításával. Húsfélék közül a minél alacsonyabb zsírtartalmút válaszd (csirke- és pulykahús, halak, sovány sertéshús, gépsonka). Kerüld a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, italokat. Elsősorban teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, pékárut fogyassz. Mértékkel bánj a tejtermékekkel, és a tojással is, utóbbiból hetente maximum 4 darab fogyasztása ajánlott. Jó ötlet étrendi naplót vezetni, és diabetológusoddal együtt kielemezni.

 Mintaétrend egy terhességi cukorbeteg kismama étrendi naplójából:

 Reggeli: 1 szelet barna + 1 szelet magvas kenyér light margarinnal, 2 szelet pulykasonkával, paradicsom

Tízórai: 1 alma

Ebéd: zöldséges húsleves (tészta nélkül), petrezselymes párolt rizs, 1 db grill csirkecomb

Uzsonna: natúr joghurt

Vacsora: 1 db tükörtojás, 2 szelet puffasztott rizs

Utóvacsora: 2 rozsos abonett

 Ha már fény derült a terhességi cukorbetegségre, a legfontosabb a megfelelő életmód és diéta kialakítása és betartása. A cél az, hogy a vércukorszint normál tartományon belül maradjon, és babád a fejlődéséhez szükséges minden tápanyagot megkapjon.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja