SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Koraszülési problémák

Dr. Eszlári Péter [cikkei] - 2011-12-29
A terhesség 37. hete előtt született babák koraszülöttek. Azok az anyák, akiknek a gyereke koraszülött, gyakran félnek vagy izgulnak. Igaz, hogy a koraszülött babáknál nagyobb eséllyel lép fel 1 vagy több probléma is. Minél korábban születik a baba annál nagyobb az esélye a komplikációknak. Alább egy listát láthatsz a lehetséges komplikációkról:
Koraszülési problémák

Fejletlen tüdő - A legtöbb babának a 36. hétre kifejlődik a tüdeje, azonban ez nem minden babára igaz, mivel minden gyermek a saját ritmusa szerint fejlődik. Ha lehetséges, hogy a baba korán fog születni, magzatvíz vizsgálatot végezhetnek, hogy kiderüljön mennyire fejlett a tüdő. Egyes estekben, szteroidokat adhatnak a babának, mert ez felgyorsítja a tüdő fejlődését, még a születés előtt. A fejletlen tüdő jelenti a legnagyobb problémát a koraszüléssel kapcsolatban. Itt van néhány probléma, ami felléphet fejletlen tüdő esetén:

  • Erős és ütemtelen légzés, légzési nehézségek. Egy felületi anyag hiánya okozza, ami segíti a tüdő működését. A kezelés történhet - többek között - oxigénnel dúsított levegő lélegzésével (csövön keresztül), a levegő, nyomással történő tüdőbe juttatásával, intubálással vagy súlyos esetekben akár lélegeztető gép használatával is.
     
  • Átmeneti gyors felületes légzés. Ez koraszülött és nem koraszülött babáknál egyaránt előfordulhat. A felépülés általában nem tart tovább három napnál. Amíg a felépülés nem fejeződött be, a baba etetési ideje változhat, sőt még akár infúzióra is szükség lehet. Általában nincs szükség egyéb kezelésekre.
     
  • Ha a baba tüdejének állapota romlik, akkor lélegeztető készülékre kerül az újszülött. Sajnos, amikor a koraszülött babákat ventilációs lélegeztetőbe teszik, akkor a folyamatos légnyomást a fejletlen tüdejük még nem mindig képes elviselni. Azok a babák, akik több mint 28 napot töltenek el így, jobban ki vannak téve például a tüdőgyulladás veszélyének. Ugyan képesek meggyógyulni, de több időbe telhet, mint nem koraszülött társaiknak.

Tüdőgyulladás - A sok koraszüléssel együtt járó tüdőbetegség következtében, tüdőgyulladás is előfordulhat. A tüdőgyulladás egy fertőzés azon a területen, ahol a széndioxid, oxigénre cserélődik. Gyulladást okoz, és ennek következtében csökken a folyamat helye. Ennek köszönhetően elégtelen oxigénszint lép fel a testben. Antibiotikumokkal és intubálással kezelhető. Ha nem kezelik, akár halálos is lehet.

Légzésleállás és lassú szívműködés

Fertőzés - Egy koraszülött szervezete még nem elég erős, hogy legyőzzön egyes fertőzéseket, tehát a saját érdekében egy inkubátorba helyezik, hogy megvédjék a lehetséges fertőzésektől.

Sárgaság - Sárgás bőrszín, amit a vérben túlságosan nagy mennyiségben jelenlévő bilirubin okoz. A gyógyítás úgynevezett fényterápiával lehetséges. Ez a kezelés kb egy hétig -10 napig tart.

Intraventricularis vérzés - Azok a babák, akik a 34. hét előtt születtek, nagyobb eséllyel véreznek az agyukban. Ez azért történhet, mert a még nem teljesen kifejlett erek, nem bírják a keringésben beállt változásokat, amiket a szülés okozott. Ez később bénuláshoz, szellemi fogyatékossághoz és tanulási problémákhoz vezethet. Ez a betegség a 24-26. héten született babák egyharmadánál fordul elő. Ha megállapították, hogy koraszülött lesz, vannak olyan kezelések, amiket az anyán elvégezhetnek, hogy csökkentsék a súlyos betegség kialakulását.

Nem képes a testhőmérsékletét fenntartani - Egy koraszülött baba, kevés zsírszövettel és fejletlen bőrrel születik. Ennek következtében nem képes fenntartani a testhőmérsékletét. Inkubátorral vagy melegítővel segíthetik a babát, hogy ne hűljön ki.

Fejletlen gyomor- és emésztőrendszer - Akkor lép fel, ha a koraszülött babának még nem elég fejlett a gyomra és az emésztőrendszere ahhoz, hogy biztonságosan feldolgozza a tápanyagokat. Ilyenkor a szükséges tápanyagokat infúzión keresztül juttatják a baba szervezetébe. Néhány nap elteltével a babát már egy csövön keresztül anyatejjel is lehet táplálni, mivel lehet, hogy magától még nem tudna nyelni vagy szopizni.

Vérszegénység - Ilyenkor a babának nincs elég vörösvérsejt a vérében. A vörösvérsejtek azért fontosak, mert oxigént szállítanak. A legtöbb újszülöttnek több mint 15 gramm vörösvérsejttel kéne rendelkeznie. Azonban a koraszülött babák nagyobb eséllyel fognak vérszegénységben szenvedni. A kezelése vérátömlesztéssel járhat.

Koraszülöttek retinopátiája - Ez egy vakságot okozó rendellenesség, ami főleg a 24-26. héten született koraszülötteket támadja. Ritkán fordul csak elő 33-34 hetes babáknál. Sok különböző kezelés létezik, többek között a lézeres szemműtét.

A bél belső felszínének károsodása - Ez akkor következik be, ha a koraszülött bele valahol gyengén fejlődik, és nem elégséges a vérellátás. Ilyenkor a bélfal begyulladhat. Infúzióval és antibiotikummal gyógyítható. Csak a legsúlyosabb esetekben van szükség műtétre.

Sepszis (vérmérgezés) - Ezt egy baktérium okozza, ami a vérbe kerülve fertőzést okoz a tüdőben, akár tüdőgyulladást is okozhat. Antibiotikummal kezelhető.

Fotó:
GaBaur: Sind so kleine Hände ...

Lektorálta: Dr. Eszlári Péter

Dr. Eszlári Péter


Dr. Eszlári Péter
Szülész-nőgyógyász

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja