SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kismama harc az influenza ellen

Kókai Kata [cikkei] - 2006-11-14
Mi felnőttek nem egyszer csak legyintünk az influenzára. Ha már két emberre kell odafigyelni, óvatosabban választjuk meg a gyógymódot.
Kismama harc az influenza ellen

Egy átlagos felnőtt nem fordít nagyobb figyelmet az influenzára. Beugrik a patikába néhány vény nélkül kapható szerért, esetleg kiegészíti egy kevés vitaminnal a kezelést, talán csak egy forró teával igyekszik kikúrálni a hideg időben jelentkező influenzát. Ha azonban egy kisbaba növekszik a leendő anyuka pocakjában, minden apróságnak tűnő dologra nagyobb figyelmet kell fordítania. Már nem legyinthet a köhögésre, vagy a lázra, hiszen bizonyos esetekben, és főként az első trimeszterben, egy influenza is káros hatással lehet a magzatra.

Érdemes orvoshoz fordulni?

Felmerülhet a kérdés, hogy egy „egyszerű” influenzával érdemes-e orvoshoz fordulni, vagy próbálkozzunk inkább a bevált gyógynövényes-vitaminos kúrával. Várandósság esetén nem érdemes kockáztatni. Az influenza általában néhány nap alatt, gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlik, de egy látogatás az orvosnál semmiképpen nem árthat.

Milyen gyógyszert szabad szedni?

A legtöbb vény nélkül kapható készítmény nem fogyasztható még várandósság gyanúja esetén sem. Főként az aszpirin, illetve az ibuprofen készítmények lehetnek káros hatásúak. A patikában mindenképpen gyógyszerész segítségét kell kérni a megfelelő készítmény kiválasztásához.

Biztonságos a gyógynövények használata?

Napjainkban egyre inkább megismerjük és használjuk az egyes gyógynövényeket, hiszen egy átlagos felnőtt ember esetében nagyobb biztonsággal alkalmazható, s nem rendelkezik mellékhatásokkal. Bár a gyógynövényekhez is mellékelnek tájékoztatót, s általában terhesség esetén is alkalmazhatók, ugyanolyan óvatosan kell alkalmazni, mint a gyógyszereket. Egyes növények köhögéscsillapító hatásuk mellett a vérnyomásra is hatással lehet, ráadásul összetevőiket a mai orvostudomány nem vizsgálja részletesen. Használat előtt érdemes szakorvos, vagy gyógyszerész véleményét kikérni.

Az infuenza elkerülése

A legbiztosabb kúra a megelőzés. Várandósan érdemes elkerülni az olyan helyeket (legalábbis a vírus idején), ahol sok ember fordul meg. Fontos a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel. Naponta legalább két liter folyadékot kell fogyasztani. Amennyiben ez a folyadék ásványvíz, úgy érdemes időnként váltogatni az egyes márkákat, így elkerülhetjük, hogy bizonyos ásványi anyagból felesleg halmozódjon, míg másokból hiány alakulhat ki.

Érdemes minden reggel vitamindús tápanyaggal, rostos gyümölcslével, friss zöldséggel, teljes kiőrlésű péksüteménnyel indítani a napot. Az olyan antioxidánsok és immunerősítők, mint a lapacho tea, a grapefruit mag csepp remekül kiegészítik a vitamindús táplálkozást. Emellett ügyelni kell a réteges öltözködésre, és a megfelelő mennyiségű testmozgásra.

Az influenza elkerülhető, ha egészséges életmódot folytatunk, s ügyelünk szervezetünk megfelelő tápanyag ellátására.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja