SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Baba születik: készítsük fel a nagytestvért!

Kókai Kata [cikkei] - 2006-11-20
A nagyobb testvérek olykor nem izgalommal, hanem inkább irigykedve figyelik kisebb testvérüket.
Baba születik: készítsük fel a nagytestvért!

Egy új családtag élete nem csak a felnőttek napirendjét bontja meg, de a kisgyermekek életében is nagy változást jelent. Egy pici baba pedig a nap 24 órájában felügyeletet és odafigyelést igényel. Ha már van gyermekünk, fontos, hogy a terhesség korai szakaszától kezdve bevonjuk a babavárással kapcsolatos teendőkbe, és ne hanyagoljuk el. Hagyjuk, hogy ő rendezze be a babaszobát -persze egy kevés szülői segítséggel- és bíztassuk, hogy ő is tegyen meg mindent leendő testvére kényelméért.

A gyermekek kortól függően másként élik meg egy baba születését. Egy másfél-két éves gyermek talán még nem is érti igazán, mi történik, de egy nagyobb, óvodás korú gyermek már örömmel fogadja, ha felnőtt szerepet játszhat a családban, és részt vehet az előkészületekben.

Felkészítés a terhesség idején

Bíztassuk gyermekünket, hogy figyelje kistestvére növekedését, már akkor, amikor még csak anyukája pocakjában van.
Osszunk meg vele minden részletet; mutassuk meg neki mekkora már a baba, mondjuk el, hol lesz a szobája.
Bízzunk gyermekünkre fontos feladatot; hagyjuk, hogy ő is segítsen a babaszoba berendezésében, vagy díszeket készítsen a falra.
Ha lehet, gyermekünket is vigyük el az ultrahangos vizsgálatra, és mutassuk meg neki kistestvérét!
Bíztassuk, hogy énekeljen a babának, vagy mondjon neki mesét, így ő is egy kicsit "felnőtt lehet", és biztosan nem érzi magát elhanyagolva.
Készítsük fel a baba érkezésére. Jobb, ha előre elmondjuk mennyi odafigyelést és törődést igényel a baba, így nem éri váratlanul, ha az újszülött megérkezésekor minden az apróság körül forog.



Harmónia a baba hazaérkezését követően

A várandósság kilenc hónapja alatt nem csak a gyermek, de még a szülő is nehezen tudja elképzelni, milyen lesz, ha végre karjában tarthatja a babát. A gyermek számára eleinte mindenképpen nehéz lesz, hogy az újszülött baba rengeteg figyelmet igényel. Éppen ezért igyekezzünk korának megfelelően a nagy testvért is bevonni a szülői feladatokba.

Semmiképpen ne erőltessük, hogy foglalkozzon testvérével, de igyekezzünk mindent közösen csinálni, hogy ne érezze magát elhanyagolva. Ha szoptatásra kerül a sor, magyarázzuk el, mi is történik. Ha pelenkázni kell, hagyjuk, hogy a gyermek hozza oda a pelenkát, a törlőkendőt, így éreztetjük vele, milyen fontos szerepe van a baba életében, s vele is legalább annyit törődünk, mint testvérével.

A babaápolásba is vonjuk be

Ha gyermekünk még túl pici ahhoz, hogy a babaápolásnál segédkezzen, vegyünk neki egy babát, hogy ő is utánozhassa anyukáját. Amikor a kistesót pelenkázzuk, mutassuk meg a nagyobb gyermeknek is, hogyan kell a babát pelenkázni!
Ha már elég nagy ahhoz, hogy ő is segítsen, bízzunk rá fontos feladatot. Főként az óvodás, kisiskolás gyermekek szeretik utánozni szüleiket, s a "felnőttes" feladatokat is szeretik. Mutassuk meg, hogyan kell fürdetni, ringatni, pelenkázni a babát, és hagyjuk, hogy ő is részt vegyen a babaápolásban. Ha látja, hogy mennyire fontos munkát végez, s minden ügyesen megoldott feladat után megdicsérjük, véletlenül sem lesz féltékeny testvérére.
Ne felejtsük el, hogy a baba érkezése elvonja a figyelmet gyermekünkről. A nagyszülők, barátok, ismerősök babalátogatása megviselheti a kicsit, és elhanyagoltnak érezheti magát. Éppen ezért a szülő feladata, hogy elmagyarázza gyermekének; amikor ő volt kisbaba, akkor hozzá jött rengeteg látogató, és ő kapott számtalan ajándékot. Éreztessük vele, hogy a kistestvér érkezése mindenki számára csodálatos esemény, s az iránta érzett szeretetünk mindig erős marad.

Fotó: TawnyNina/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja