SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy fedél alatt a kígyókkal

Kókai Kata [cikkei] - 2005-10-20
Hazánkban is egyre népszerűbbek az extrém állatok. A különleges teknősöktől az extrém drága kígyókig szinte minden állatot megtalálhatunk a hazai terráriumokban.
Egy fedél alatt a kígyókkal

Vajon hogy veszi rá magát egy ember, hogy kígyóval, vagy netán egy leveli békával ossza meg otthonát? Legtöbben kerüljük ezeket az állatokat, és valamilyen ősi félelemtől hajtva még a gondolatától is irtózunk, hogy egy hasonló élőlényt a kezünkbe vegyünk. Pedig a kígyó akár az egyensúlyt is szimbolizálhatná. Az ókori népek képinek ábrázolásában, hitvilágában is helyet kapott. Tekeredő formájú ábrázolása során a napot, bőre levedlése miatt pedig a holdat szimbolizálta. Az amerikai indiánok hitvilágában az örökkévalóság jelképe volt. Míg a keresztény hitben a kígyó a megrontót, a bűnt jelképezte, addig a magyar népi hagyományok szerint a ház őrzője, a jólét elhozója volt.

Mivel a kígyók többsége hazánkban nem honos, az ismeretlentől való félelem miatt sokan tartanak tőle. Pedig a végtelenül tekergő hüllők többsége ártalmatlan, főként a megfelelő odafigyeléssel, és az alapszabályok betartásával.

Boa constrictor

Az egyik legnépszerűbb, otthon tartott kígyó faj. Közép-Amerikától Dél-Amerikáig honos faj, esőerdőkben és füves területeken egyaránt megtalálhatók. Testfelületükön végtagmaradványok találhatók, melyek hímek esetén jóval nagyobb méretűek. Méretük, színük változatos. A fiatalabb példányok általában kisebb fákon találhatók meg. Az idősebb példányok leginkább a fűben, a talajon találhatók meg. Itt vadásznak, illetve keresnek búvóhelyet. A kedvelt óriáskígyó vadon élő példányai agresszívak, nehezen, vagy egyáltalán nem szelídíthetők meg. A fogságban tenyésztett példányok nyugodtabbak, könnyen kezelhetők.

A Boa tartása

Alapos megfontolást igényel, hogy képesek vagyunk-e egy kígyó tartására. Sajnos többen is felelőtlenül megpróbálkoztak már vele, melynek nem egyszer a kígyó látta kárát. Itt nem egy fehér egérről van szó, melyet szabadon lehet engedni a természetben, és nem is egy eldobható tárgyról.
Célszerű egy fiatal példány megvásárlásával kezdeni a hüllőtartást. Ez esetben könnyen kézhez szoktatható, nevelhető lesz. Hazánkban csak ritkán kapható a tiszta vérvonalú óriáskígyó, legtöbbször a kifejezetten terráriumi tartásra kitenyésztett fajtát árulják. Vásárlásnál mindenképpen tájékozódjunk az állat neméről. Ez később, ha több kígyót szeretnénk tartani és szaporítani, fontos lehet. Az állatokat nem egyszer rossz körülmények között tartják, így vásárlás előtt meg kell vizsgálnunk a kígyó bőrét.
Ha elég nedves, szivárványszínben csillog. Fontos, hogy ne legyenek rajta élősködők (pl. kullancs). Ha orrlyukai nem tészták, szája nem csukódik rendesen, vagy habos lerakódás található a szélén, esetleg sérült az állat bőre, vagy túl sovány, ne vásároljuk meg.
Amennyiben sikerült egészséges kígyót találnunk, meg kell találnunk a számára ideális terráriumot. Mivel óriáskígyóról van szó, mérete nem elhanyagolható. A nőstények akár három méteresre is nőhetnek, így minimum egy 150*100 cm-es terráriumra lesz szüksége. Növekedésével célszerű nagyobb férőhelyet beszerezni, másként könnyen lebetegszik, ráadásul az etetés és takarítás is nehezebbé válik.
Fűtésként talajfűtőt használjunk, illetve ezt kiegészíthetjük egy erősebb világítással. Fontos, hogy az elektromos szerkezetekhez kígyónk ne férjen hozzá! A talajréteget kialakíthatjuk újságpapírból, puha faforgácsból, virágföldből vagy tőzegből. A legfontosabb, hogy természetes és sima/puha anyag legyen, amely nem irritálja a kígyó bőrét.

Etetés

Az óriáskígyók természetes környezetükben rágcsálókat fogyasztanak. Terráriumban is megfelelő ez a táplálék, azonban soha ne etessük élő állattal kígyónkat, mert a kis helyen könnyen megsérülhet bőre. Többször, kevés táplálékot adjunk nekik. Akár egy évig is kibírják etetés nélkül, ezért soha ne kapjanak egyszerre nagyobb adagot. A kígyókat –más állatokkal ellentétben- szinte lehetetlen „fogyókúráztatni”, ezért kerülni kell a túletetést.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja