SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne vásárolj szőrmét, ezzel életeket menthetsz meg!

Családinet [cikkei] - 2005-10-24
Ruhavásárlás szempontjából a közelgő tél egyet jelent a melegebb öltözékek beszerzésével. Nem mindegy azonban, hogy milyen alapanyagból készült kabátot vásárolunk, egyes darabok létrejöttét szabályos tömegmészárlás előzi meg.

Ne vásárolj szőrmét, ezzel életeket menthetsz meg!

Emberi testre szabott állattemetők

Szőrmét csak élő állat, és buta ember hord, mondja a tudatos vásárló, aki állatvédő révén a pamutot, az orkánt vagy a vásznat, esetleg a műszőrmét részesíti előnyben. 1-1 bundakabát elkészítéséhez 20 róka, 50 nercbunda, 150 csincsilla minimum szükséges. A felhasznált állatmennyiség a termék méretétől függően több is lehet. Az Orpheus Állatvédő Egyesület felmérése szerint kedvelt termékek 2005/2006-os ruhakollekciókban a bundák mellett a prémgallérok, sapkák, állatsálak, de fogynak a subaszerű ágyelők (egész állatprémek) is..

 

Törvényesen ölnek a gyilkológépek

Az 1998. évi Állatvédelmi Törvény II. fejezetének 11. §-a az állatok védelmének általános szabályai kapcsán így rendelkezik: „az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad. Elfogadható oknak, körülménynek minősül ...., a prém termelése” is.

A törvény arról is rendelkezik, hogy a prémcélú állatok kivégzése kábítás kell, hogy megtörténjen, ez sok esetben nem így történik..

 

Hogyan készül a bundakabát? A prémgallér? A bundasapka?

 

1. Tenyésztés, feldolgozhatóvá nevelés

Az apró gerinceseket ezrével szaporítják az erre kialakított telepeken. A prémcélú rókák tucatjainak tenyésztésére / nevelésére a vállalkozók a feldolgozóval papíron előre leszerződnek. Ingerszegény, mozgástér nélküli környezetben (apró kis bokszokban) válnak feldolgozhatóvá a kabátalapanyagok.

 

2. A kivégzés

Az állat szőre érdekében - ha az állat prémje elérte a megfelelő minőséget - a feldolgozó cég kirendeli a nevelőtelepre a böllért, aki szőrkíméletesen (olykor sorozatban több száz állatot) dolgoz fel. Az apró gerinceseket (pl. csincsillákat, hörcsögöket) elgázosítják, a nagyobbakat (pl. rókákat) elektromos feszültséggel zárják rövidre. Mindkét technológia közben az agónia és szenvedés hosszú percekig is eltarthat. Két nagy halom marad: a húscafatos állattestek és az osztályokba csoportosított nyers prémek.

 

3. A késztermék

A szőröket szűcsök, szabók veszik kezelésbe, és a véres alapanyagokból exkluzív termékeket varázsolnak. A készterméket némi marketinggel, horribilis haszonnal értékesítik. Némely bunda ára több millió forintra is rúghat.

 

Ősszel – tél elején szezonális jelleggel az egész országban nyitnak a plázák – hipermarketek üzletsoraiban prémkereskedések, melyek fő célja az alkalmi profittermelés, a vásárlói befolyásolás.

 

Mit tehet a tudatos vásárló az állatok védelmében?

Radikális fellépés (festéköntögetés vagy rongálás) helyett vásárlói szokásainkkal irányíthatjuk a piacot.. Ha nem vásárolunk szőrmét, csökkenni fog a kereslet, és évek alatt a prémcélból elpusztított állatok száma minimalizálódhat. Míg az őskorban a nomád embernek létfenntartásához kellett, addig az összkomfort emberének pusztán divatból van szüksége az állatok kegyetlen öldöklése révén készített bundákra, sapkákra, gallérokra.

 

Ne vásárolj szőrmét, Te is legyél Állatvédő!

 

Seres Zoltán

Orpheus Állatvédő Egyesület

 

www.zug.hu – Állatbarát Web Kuckó,

www.sinter.hu – Állatvédelmi Adatbank,

Adó 1%: Orpheus Egyesület – 18464654-1-06

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja