SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan előzzük meg a reumát?

Singola Edit [cikkei] - 2008-07-07
Az emberek nagy része azt gondolja, hogy a reuma az idősek betegsége. Ez nem így van, manapság egyre fiatalabb korban jelentkezik ez a probléma is. Ezért van fontos szerepe annak, hogyan élünk, miként alakítjuk az életmódunkat. Mint megannyi egészséggel kapcsolatos dologban, itt ugyancsak a megelőzésnek van jelentős szerepe.
Hogyan előzzük meg a reumát?
   A társadalom számára világszerte egyre nagyobb kihívást jelent a mozgásszervi megbetegedések egyre növekvő száma. Globális problémáról van szó, jelzi az is, hogy 2000-2010-et a Csont- és Ízület Évtizedének nyilvánították. A program célja bevonni a lakosságot a betegség megértésébe, aktivizálás, a tévhiteket eloszlatása, a társadalom figyelmének felhívása a jelenségre, prevenció.

A reuma gyűjtőfogalom. A népnyelv az ízületi megbetegedéseket nevezi reumának, valójában a „reuma” kifejezés éppúgy sok betegséget magába foglaló összefoglaló név, mint a „rák”. Tudományos meghatározás szerint:
A mozgatószervrendszerek (csontok, ízületek, porc, ízületi tok, ízületi szalagok, izmok, kötőszövet) gyulladásos és degeneratív kórfolyamatait nevezik reumás betegségeknek, melyekhez hozzátartoznak a betegségekkel együtt járó egyéb szervi vagy szervrendszeri elváltozások is.

A betegséget számtalan ok kiválthatja: kórokozók, baktériumok, vírusok, meghűlés, huzat, egyoldalú túlterhelés, gyulladásos gócok, hormonokat termelő belső elválasztású mirigyek kóros működése.

   Csontleletek alapján megállapították, hogy már az ősember is szenvedett ízületi betegségekben. Ennek okai a hideg, nedves barlangban való lakás, a növényi táplálkozásról a vegyes étrendre való áttérés lehettek.
Az ókori görögök is ismerték a reumát, ők nevezték el „rheumának”. Gyógytemplomaik mellett termálforrások épültek, a mai szanatóriumok ősei. A szanatóriumokban vegetáriánus étrendet írtak elő, meleg fürdőket, különleges kenőcsökkel, olajokkal végzett masszázsokat alkalmaztak, a betegek testgyakorlást is végeztek. Az alaposan átgondolt kúra hetekig tartott.
A magyar népi orvoslás gyógynövényeket, teákat, fürdőket, borogatásokat, köpölyözést, piócázást, méhszúrás-kúrát alkalmazott.

De mit tehetünk a reuma megelőzősének érdekében?

Törekedjünk egészséges életmódra.
Figyeljünk a táplálkozásunkra. Fontos a sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztása. Emellett jót tesz a méz rendszeres kóstolgatása.
Őrizzük meg ideális testsúlyunkat.
Fogyasszunk táplálékkiegészítőket.
Mozogjunk sokat.
Sportolás után mindenképp nyújtsuk meg az izmokat.
Helyesen mozogjunk, például, ne végezzünk hirtelen mozdulatokat.

Óvakodjunk a túlterheléstől.
Cipekedéskor osszuk el a súlyokat.
Ügyeljünk a helyes testtartásra. Járjunk egyenesen.
 Ne álljunk, és ne üljünk sokáig egy helyben.
 Figyeljünk a jó ülőhely kiválasztására.
A megfelelő autóülés háttámlája kissé hátrafelé dől, alátámasztja a combot és megtámasztja a gerincet és a tarkót.
A számítógép képernyőjének felső szélét állítsuk szemmagasságba.
A fekvőhelyünk is legyen arravaló.
Viseljünk megfelelő lábbelit. Ne hordjunk kitaposott és túl magas cipőt.
Tartsuk meg lelki egyensúlyunkat.
Használjunk gyógynövényeket. Reuma ellen nagyon jó a csalán, fűzfa, kőrisfa, réti legyezőfű, fekete nyárfa, nyírfa, mezei zsurló.
Öltözködjünk az időjárásnak megfelelően. Óvakodjunk a hidegtől.
Szívjunk sok friss levegőt magunkba.

   Az ízületek érzékeny részei a szervezetnek. Amelyeknek az ember élete folyamán sok súlyos megterhelést kell elszenvedniük. Lehet, hogy az agy, a szív, a tüdő az élet fenntartása szempontjából fontosabbak, működésük bonyolultabb a mozgásszerveknél, de „mit ér az agy fejlettsége, ha az általa kigondolt cselekvést a kéz nem tudja végrehajtani? Igaz, hogy a mozgásszervek csak kiszolgálói a magasabb rendű szerveknek, de biztos, hogy e szolgálat hiányában e nemesebb szervek elsorvadnának, működésük lehetetlenné válnék.” (Sándor Róbert)

Vigyázzunk tehát magunkra és óvjuk ízületeinket!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja