SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Darázscsípés: túlzott óvatosság helyett kivizsgálás

Családinet [cikkei] - 2008-09-04
Az elmúlt hetekben számos méh- vagy darázscsípés okozta allergiás reakcióról, fulladásról számoltak be a hírek. A legutóbbi eset a tegnapi nap folyamán történt, ekkor darazsak támadtak gyermekekre Kaposváron. Az esettel kapcsolatban Dr. Gönczi Zsuzsanna allergológust kérdezem.
Darázscsípés: túlzott óvatosság helyett kivizsgálás

Féljünk-e a darazsaktól, méhektől, minden esetben komoly következményekkel jár egy csípés?
- Félnünk nem szükséges, azonban ha egy csípés után szokatlan tüneteket tapasztalunk, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz kivizsgálásra. A darázs-, illetve méhcsípések következtében normál esetben enyhe, viszkető duzzanat keletkezik. Ilyenkor a tüneteket kalcium szedésével és különböző krémekkel enyhíthetjük. Különös figyelmet igényel a csípés helyén, több napon át tartósan fennálló, vörös, viszkető, nagy méretű duzzanat. Az ilyen helyi allergiás reakció után mindenképpen forduljunk allergológus szakorvoshoz. Az elvégzett vérvizsgálattal a szervezetben kimutatott IgE ellenanyag igazolja a darázs- vagy méh méreganyagra adott allergiás reakciót. Ebben az esetben antihisztamin gyógyszerek felírása történik, melyet a páciens számára mindenkor kötelező magával hordania, a következő csípés alkalmával azonnal alkalmaznia. Fontos, hogy a vérvizsgálat nem csak a csípést követő napokban, de az egész év folyamán bármikor elvégezhető, az allergiát igazoló ellenanyag kimutatható.

Mi történik, ha valaki a szokatlan tünetek ellenére sem végeztet vérvizsgálatot?
- A helyi allergiás reakció után a következő csípésnél általános reakció jelentkezhet, mely lehet egy testszerte kialakuló csalánkiütés, súlyosabb esetekben gégevizenyő, fulladás. A legsúlyosabb, akár végzetes kimenetelű reakció az anafilaxia, melynek hatására a csípést követő másodperceken, perceken belül a vérkeringés összeomlik, ájulás következik be. A csípések kapcsán elterjedt kezelési mód a házipatikából azonnal beadott kalcium. A szakorvosi kivizsgálás itt is döntő jelentőséggel bír, hiszen az ilyen súlyos esetekben csak rontunk a beteg állapotán. A kalcium ugyanis nem csak a viszketést csillapítja, de egyben vérnyomáscsökkentő, hatására kitágulnak az erek, így a súlyos allergiás reakciótól szenvedő beteg állapotát csak tovább rontja.
Természetesen a darázs- és méhcsípés ellen nem sokat tehetünk, a súlyosabb tünetek kialakulását azonban megakadályozhatjuk. Amennyiben az első, helyi reakció kialakulása után orvoshoz fordulunk a szükséges antihisztamin gyógyszerek mellett hozzájuthatunk a gégevizenyő, így a fulladás megelőzésére szolgáló auto-injektorhoz. Az önbelövős fecskendőt a csípés után azonnal használva a szakszerű segítség megérkezéséig megelőzhetjük a súlyosabb, akár végzetes tünetek kialakulását.
Allergiás reakció bármely életkorban jelentkezhet. Nem függ a csípések számától egyetlen támadás is végzetes lehet. A gyermekek esetében, testi adottságaiknál fogva a súlyosabb tünetek még intenzívebben jelentkezhetnek. Ahhoz, hogy a tragikus eseteket megelőzzük, már az első szokatlan tünetek észlelésekor forduljunk szakorvoshoz, hogy a szükséges gyógyszerek mindig kéznél legyenek.

A rovarméreg allergia (méh, darázs) gyógyítható?
- A darázs- és méhcsípés allergia gyógyítható vaccina kúrával - mely a túlérzékenységi reakciót csökkenti, majd 1-3 éves kezelés után megszüntetheti. A specifikus immunterápia/vakcináció célja, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz. Az injekciós kúrát általában legalább három éven át kell folytatni. Az allergiás beteg kezdetben az injekciókat 1-2 hetes időközönként kapja, később pedig 1-2 havonta.
Azt az anyagot juttatják be a szervezetbe tisztított formában, amire a beteg érzékeny. A beadott allergén adagját lassan, fokozatosan kell emelni (kezdő kezelés) mindaddig, amíg elérik a szervezet számára megfelelő mennyiséget. Utána ezzel az adaggal folytatják a terápiát (fenntartó kezelés) 1-2 havonta ismételt injekcióval, kb. 3 éven át. Ezalatt a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző anyaghoz, s megtanulja ezt panaszok nélkül elviselni. Injekciós kezelés esetén előfordulhatnak súlyos mellékhatások, ezt a kezelési formát csak intenzívosztályos háttérrel rendelkező fekvőbeteg intézményben, kezelésben járatos allergológus szakorvos közreműködésével tanácsos alkalmazni. Rovarméreg allergia (méh, darázs) kezelése csak injekciós módszerrel lehetséges.

Budai Allergiaközpont
www.allergiakozpont.hu
A Prima Medica Egészségközpontok tagja

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
A szerkesztő ajánlja