SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kapjanak-e influenza elleni oltást a terhesek és a pajzsmirigybetegek?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2009-10-19
Az influenza A(H1N1)v vírus fertőzés kockázata, és az influenza elleni védőoltás alkalmazása terhesség idején

A fertőzések elleni küzdelemben az orvostudomány legnagyszerűbb eredményeit az oltásoknak köszönhetjük. Csak ezen az úton lehetett megfékezni azokat a világméretű járványokat, amelyek több áldozatot követeltek a világháborúknál.
Kapjanak-e influenza elleni oltást a terhesek és a pajzsmirigybetegek?

A himlő, a veszettség, a tbc, a járványos gyermekbénulás csak ezen az úton volt megfékezhető. Emlékszem azokra az  50-es évekre, amikor esténként nem  gyermekmesékkel hajtottuk fejünket álomra, hanem attól rettegtünk - joggal -, hogy másnap reggel fel tudunk-e ébredni. A napjaink betegségének tartott és félelmetesnek ígérkező járványt illetően le kell szögezni, hogy az a hagyományos „immunerősítőkkel” nem előzhető meg. A vírusfertőzés és az oltás egyaránt az immunrendszer aktiválását váltja ki, amelynek első szakaszában megnövekszik az immunrendszer-aktivitás jelző anyagok, u.n. „citokinek” mennyisége a vérben. Ezek a citokinek önmagukban nem veszélyesek. A következő tüneteket válthatják ki: hőemelkedés, esetleg rövid ideig tartó láz, izomfájdalom, rossz kedély (ezek megfelelnek azoknak a tüneteknek, amelyeket egy egyszerű náthánál is tapasztalunk).

Az Egyesült Államokból érkező jelentések szerint a súlyos, és/vagy halálos influenza A(H1N1)v fertőzöttek között korábban egészséges terhes nők is előfordultak. 2009. április 15. és május 18. között 34 megerősített/valószínűsített influenza A(H1N1)v megbetegedést jelentettek az Egyesült Államok 13 államából. A vizsgált időszakban a terhes nők a regisztrált megerősített vagy valószínűsített új influenza esetek 0,62%-át tették ki (34/5469). Ez alatt az időszak alatt a terhes nők becsült száma az Egyesült Államokban 3 392 060 volt. A számítások szerint a regisztrált új influenza esetek előfordulási gyakorisága az USA-ban várandós nők körében a járvány első hónapja alatt 1/100 000-re volt tehető.

Miért vannak más helyzetben a terhesek? Ezen immunológiai anyagok esetében fennállhat annak az esélye, hogy néhány esetben korai vetélést indukálhatnak. A terhesség első három hónapja (trimeszter) utáni oltás viszont már nem csak az anyának, de a magzatnak is védelmet nyújthat. Ez a magyarázata az alábbi nemzetközi ajánlásnak.

Az influenza kezelésére vonatkozó nemzetközi ajánlások várandós nők számára:
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint várandós nők számára az új influenza megbetegedés gyanúja esetén késedelem nélkül biztosítani kell az antivirális gyógyszerekhez való hozzáférést, mivel ők az átlag populációnál jóval sérülékenyebbek az influenza A (H1N1) vírus fertőzéssel szemben. Az EMEA (European Medicines Agency) útmutatója szerint mind a Tamifu, mind pedig a Relenza alkalmazható járvány során az influenza A (H1N1) vírus fertőzés kezelésére várandós nők esetében, továbbá a szoptatás ideje alatt is, mivel a kezeléssel járó előnyök egyértelműen meghaladják annak kockázatát.



Az autoimmun betegségekben, így pajzsmirigybetegségben szenvedőknek is, az oltás ajánlható. Természetesen előfordulhat - miként minden vírusos fertőzés után is – az autoimmun folyamat fellángolása, de ebben az esetben a feltétlen kisebb veszélyt az oltás jelenti.
Tanácsos tehát az oltás: a járvány elmúlta után az autoimmun folyamat ellenőrzése indokolt.




Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja