SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A fiatalabb betegeknél is hatékony az új COPD terápia

Családinet [cikkei] - 2009-11-18
Gyors felismeréssel nagyobb esély van a javulásra: az újfajta kezelési mód a fiatalabb, a COPD korai stádiumában lévő betegeknél jelentős mértékben csökkentheti a légzésfunkció hanyatlását - hangzott el az Európai Tüdőgyógyász Társaság éves kongresszusán.
A fiatalabb betegeknél is hatékony az új COPD terápia

A COPD progresszív, azonban mégis kezelhető kórkép, mely korlátozza a betegek élettartamát, továbbá világszerte a halálozás és a rokkantság egyik leggyakoribb oka. Előjelei többek között: köhögés, nyákos köpettermelés, fizikai megterheléskor jelentkező légszomj. Ezek a tünetek gyakran súlyosbodnak és ezáltal akadályozhatják a beteget szokványos napi teendőinek ellátásában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai jelenleg 210 millióra becsülik a COPD-betegek számát, s 2005-ben több mint 3 millió ember halt meg tüdőbetegség következtében. Ez több mint az emlőrákos és a cukorbetegség okozta halálozás együttesen. A WHO előrejelzése szerint - ha nem teszünk ellene semmit - a COPD 2020-ra a harmadik leggyakoribb halálokká fog előrelépni a világon, amelyet csak a szívbetegségek és a stroke előz meg. A COPD legfőbb tüneteként jelentkező, jellegzetesen makacs és egyre súlyosbodó nehézlégzés (légszomj) nagymértékben kihat a betegek életminőségére. Mivel rendkívül súlyos, még az egyszerű teendők elvégzésében (pl. a mosakodásban és öltözködésben) is korlátozza a betegeket.

A COPD népbetegséggé vált, melynek okai: leggyakrabban a dohányzás, külső környezeti ártalmak, hiányos táplálkozás és genetikai hajlam. Magyarországon félmillióra becsülik a légzőszervi betegségben szenvedők számát, ami a felnőtt lakosság 5%-át jelenti. Közülük sokan nem is sejtik, hogy mi a bajuk, hiszen kevesebb, mint 20%-uk kerül diagnosztizálásra.

Ez a betegség a fiatalabbakat sem kíméli, de az időben észrevett kór kezelhető. Az UPLIFT vizsgálatának új elemzései kimutatták, hogy a fiatalabb (legfeljebb 50 éves) betegpopulációban a 4 éves kezelés során 34%-kal csökkent a légzésfunkció hanyatlásának üteme és 27%-kal alacsonyabb volt a betegség heveny fellángolásának kockázata. Ezek jelentős mértékben súlyosbíthatják a betegség progresszióját, így azok a terápiák, amelyek csökkentik a fellángolások számát, kedvezően hatnak a betegség kórjóslatára. A kórházi beutalás kockázata is szignifikánsan csökkent a kezeltek körében, életminőségük pedig nagymértékben javult.

„Ezek az új, fiatalabb betegeken gyűjtött adatok megerősítik, hogy feltétlenül szükséges a COPD korábbi kórismézése és kezelése - ez mind a betegek, mind orvosaik számára előnyös. Az orvosok magabiztosan rendelhetik ezt a kezelési módot az 50 évesnél fiatalabb betegek számára, hogy ezáltal hozzásegítsék őket a jobb életminőség megtapasztalásához és betegségük klinikai kórlefolyásának tartós javulásához. Ezek az adatok azt szemléltetik, hogy hatékonysága folytán ez a kezelési mód fenntarthatja a légzésfunkciót és befolyásolhatja a betegség lefolyását.” - fejtette ki Prof. Roland Buhl, a Mainz-i Egyetem (Németország) Tüdőgyógyászati Klinikájának igazgatója.


Az újfajta kezelési mód előnyei:

  • lassíthatja a COPD progresszióját
  • a betegség korai stádiumában is javítja az életminőséget
  • csökkenti a COPD heveny fellángolásának kockázatát


Ha felmerül az esélye annak, hogy valaki ebben a betegségben szenved, érdemes minél gyorsabban orvoshoz fordulni mivel a fiatalabb, a COPD korai stádiumában szenvedő betegek esetében ez az újfajta kezelési mód hatékonyan alkalmazható bázisterápiaként fenntartó kezelésre.

Well PR

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja