SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A légutak mérete összefügghet a COPD kialakulásával - nem csak a dohányosokat fenyegeti a COPD

Családinet [cikkei] - 2021-03-25
A világon közel 250 millió COPD-vel diagnosztizált beteg él(4), a WHO becslései szerint 2030-ra pedig ez a betegség lesz a harmadik leggyakoribb halálok.(3) Hazánkban a COPD-s betegek száma meghaladhatja a félmilliót(1), de a betegeknek csak körülbelül egyharmada kap kezelést a nem megfelelő időben történő felismerés és diagnózis miatt. A nagyszámú érintettség miatt azonban a COPD így is népbetegségnek tekinthető.
A légutak mérete összefügghet a COPD kialakulásával - nem csak a dohányosokat fenyegeti a COPD

 

Mi is az a COPD?

A COPD a tüdő betegsége, mely visszafordíthatatlan károsodással, fokozatosan súlyosbodó tünetekkel jár. A légutak beszűkülnek, a tüdőszövet károsodik – lényegében a tüdő gyors elöregedése ismerhető fel. A betegség előrehaladása csupán lassítható, a tünetek enyhíthetőek, azonban a COPD teljes visszafordítására jelenleg sajnos nincsen lehetőség.

 

A COPD kialakulásának okai

Kialakulásának legfőbb okai között elsősorban a dohányzás szerepel, de a légszennyezettség vagy a kémiai anyagoknak való kitettség is növeli a betegség kialakulásának esélyét. Azonban a tendencia szerint 4 COPD-s betegből 1 a nem dohányosok (és különösebb légszennyezettségnek nem kitettek) közül kerül ki.2

Egy új kutatás szerint a COPD kialakulásának okai közé sorolható az is, ha az illető tüdőtérfogatához viszonyítva kis légutakkal rendelkezik. Ezt a jelenséget dysanapsis-nak nevezzük. A levegő a fa ágaira hasonlító légutakon keresztül kerül a tüdőbe, azonban ezek a kis ágacskák egyes embereknél a tüdő térfogatához viszonyítva rövidebbek az átlagosnál. A dysanapsis gyermekkorban alakul ki, amikor a légúti ágacskák lassabban nőnek, mint a tüdő térfogata.  A kutatás szerint a kisebb légutakkal rendelkező embereknek rosszabb a tüdőfunkciója, így akár nyolcszor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki náluk COPD.2

A klasszikus paradigmában a normális tüdőfunkciójú egyének tüdőkapacitása gyorsan csökken, ha éveken át tartó irritációs hatásoknak vannak kitéve - mint a már említett cigarettafüst vagy a légszennyezés. Azonban azoknál az embereknél, akiknek korai életkoruktól kezdve csökkent a tüdőfunkciójuk, ez az alacsony kiindulópont növelheti a COPD kockázatát a későbbi években, még akkor is, ha nem áll fenn gyors tüdőfunkció-csökkenés. Az új kutatás adatai alapján a dysanapsis ezen esetek nagy százalékát teheti ki.

 

A COPD tünetei

A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a nehézlégzés, amely együtt jár nem múló köhögéssel, fokozott nyáktermeléssel. A légzésfunkció romlása miatt a beteg fáradékonnyá válik, így a betegség előrehaladásával a mindennapi tevékenységek is problémát jelenthetnek, mert a beteg a kisebb terheléseknél is fulladást érez.

A COPD légzésfunkció vizsgálattal diagnosztizálható. A légzésfunkciót vizsgáló készülék a beteg által belélegzett és kilélegzett levegő térfogatát és áramlási sebességét méri, amelyből a kezelőorvos következtet a tüdő állapotára.

 

Mit tehetünk, ha már diagnosztizálták a betegséget?

Most a COVID-járvány időszakában a légzésfunkciós vizsgálat elvégzését csak indokolt esetben végzik el a tüdőgyógyászok, erről felvilágosítást az időpontra jelentkezéskor lehet kérni. A betegséget az orvosok már a tünetekből és az előzményekből is megállapíthatják, ezt a későbbiekben elvégzett légzésfunkciós vizsgálat megerősítheti. Ha diagnosztizálták a betegséget, a kezelőorvos személyre szabottan írja elő a terápiát. Manapság számos olyan inhalációs készülék áll a COPD-s betegek rendelkezésére, melyek nagyban hozzájárulnak a betegek életének megkönnyítéséhez, kezelésük könnyen megtanulható és emellett környezetkímélőek is.

A személyre szabott terápiához hozzátartozik a rendszeres mozgás és a helyes étrend is. Érdemes minden nap - a beteg állapotához mérten - aktívan mozogni, ami lehet akár egy kis séta a közeli parkban vagy egy könnyed, átmozgató néhány perces gyakorlatsor, melyekből manapság számtalan található az interneten. Ha a beteg túlsúlyos, fontos minél hamarabb megszabadulni a plusz kilóktól, hogy ne terhelje a szívét. Abban az esetben viszont, ha sovány, meg kell erősödnie. De ne felejtsük el: a betegség rendszeres szakorvosi kontrollja, a dohányfüstmentes és mozgásban gazdagabb életmód mind segíthet a betegség további romlásának megelőzésében!

1 Magyar Tüdőgyógyász Társaság
2 Undersized Airways May Explain Why Nonsmokers Get COPD | Columbia University Irving Medical Center
3 WHO | Burden of COPD
4 Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) (who.int)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja